2011. május 2., hétfő

Állandó mozgásban van

Tegnap egy újabb történelmi pillanathoz érkeztünk: A fiam, akit pár percre egyedül hagytam a nappaliban, eltűnt a nevezett területről. Sir "Kámfor" Andrew elunta a várakozást ("mindjárt jövök, kisfiam, csak mosok egy almát") és nekivágott az ismeretlennek. Az előszobában csíptem el a kalandort, épp a babakocsi kerekét akarta megnyalni. Korábban leparkolt a küszöbök környékén, illetve az adott szobában tett-vett, a gyerek most először hagyott el egy szobát kirándulási célzattal és csak mentmentment előre. Az apukájával meghatottan néztünk egymásra, hogy igen, hát, ilyen gyorsan felnőtt a mi kis drágánk. Andris olyan három métert kúszott néhány másodperc alatt, szóval, gyors, mint a sistergő istennyila. Azóta lelkesen közlekedik a lakásban, hihetetlenül élvezi, hogy ennyire mobil, és természetesen minden helyiségben rögtön kiszúrja a két nemszabadandrás dolgot: a kábelt és a növényt. A hallása magától értetődően szelektív, a kábelre és a kaspóra is egyből rámarkol a nemszabadandrások és az "Azért nem nyúlhat a kisbaba a kábelhez-növényhez, mert..." tartalmú tanmesék közepette. Látszik rajta, hogy teljes mértékben tisztában van azzal, tilosban jár, de azért mégis odanyúl, ráadásul a mozdulat előtt még huncutkodva rávigyorog a szüleire, hátha nem gondolják komolyan, csak viccből mondanak neki mindenfélét ezekről a baromi érdekes dolgokról. A növény érdekességi fokozatát még megértem, de hogy egy kábel mitől ilyen izgató a babák számára, az kész rejtély számomra.
Andris mobilitási lázban ég az elmúlt két hétben, ha ébren van, állandóan az erejét és az ügyességét próbálgatja:


Nem bír betelni azzal az élménnyel, hogy képes eljutni oda, ahová akar és ott (általában) mindenfélét megérinthet. Lenyűgöz a fiam akaratereje és kitartása, és igazából koncentrálnom kell arra, hogy a nemszabadandrásnál a szemem is egyértelmű tiltást tükrözzön, ne pedig büszkeséget, hogy a ded milyen ügyesen elkúszott az étkezőasztaltól a fikuszig. A csíkkirály az első képen épp a felüléshez vezető út egyik állomását mutatja be széles mosollyal. Előszeretettel játszik az oldalán fekve, nagyfiúsan az alkarjára támaszkodva. A kicsi képen erőművészkedik: A barkácsolós asztalomnál (meg a fürdőkádban és az ágyában) szokta gyakorolni a húzódzkodást. A harmadik képen az apja székénél a kedvenc talajeleme közben csíptem el. (Valaki árulja már el, légyszi, mitől lesz csupa kosz a gyerek keze, ha előtte mostam fel igen lelkiismeretesen?) Amikor először bocsátottam parkettára a cápát, látszott rajta, mennyire izgalomba jött attól, hogy ismeretlen terepen csatangolhat, simán elszöszölt úgy húsz percet a forgószék valamelyik bizbaszával. Andrist ebben a hónapban azok a felnőttcuccok kötik le, amelyeket tologatni lehet, pl. szekrény elhúzható ajtaja, ruhaszárító, fiók. Ha majd nagyon a kedvében akarok járni, kihúzom az összes komód összes fiókját, ő pedig mindegyiket betolhatja. 
Kíváncsian várom, milyen lesz Andris, ha mászik. A kúszása nagyon aranyos, a lábtechnikájáról mindig az a natgeós természetfilm jut eszembe, amiben a kicsi teknősök izgatottan sietnek a tenger felé. A mászással is jól halad a gyerekem, már egy-egy pillanatra fel tudja magát nyomni négykézlábas helyzetbe. Képtelen megpihenni, például zenecsiholás közben elszántan gyakorlatozik:


Andris az a típus, aki a szintetizátor hátán is megél. Rengeteget mozog, iszonyú aktív, és ez nagyon fárasztó tud lenni, főleg frontnál, mert ott a pörgést megfejeli a nyűgösség. Mondjuk, az elmúlt tizenöt évben még soha nem voltam hatvan kiló, belefér, hogy nonstop a kalandozásaihoz asszisztáljak, de azért néha jó lenne csak úgy ülni mellette, amire persze esélyem sincs a következő hónapokban, hiszen most kóstolgatja a mobilgyereklétet - és határozottan ízlik neki. Nem úgy, mint a banános almapüré. Ha sejtettem volna, hogy az anyaságra fizikailag is készülnöm kell, beköltöztem volna valami katonai kiképzőtáborba a második harmadban. 
Az szerencsére kevésbé fáraszt le, ha a gyerek az ülést gyakorolja, általában a karosszék szerepét osztja rám. A fürdőkádban az apja megküzd vele, Ülő Andrással, mert az teljesen más történet, hogy vízben ül az ember és nem szárazföldön. Az is olyan érdekes, hogy egy ideje határozottan jelzi, ha azt akarja, hogy vegyük fel és páholyként működtessük a karunkat. Ilyenkor nem tűr semmi ölelkezést, addig kapálózik, amíg kifelé nem fordítjuk, néha a hordozókendőben vagy a mei-tai-ban is tiltakozik az ellen, hogy a menetiránynak háttal legyen, mert meggyőződése, hogy úgy kevesebbet lát és lemarad az izgalmas mindenféléről. (És tényleg.) Szombaton az egyik boltban az apja a karjára ültette (szigorúan menetiránnyal szemben, mert Sir Andrew így óhajtotta): izgalmában járt a keze-lába, végigkurjongatta a boltot, külön odarikkantott a zöldségeknek, a tejtermékeknek, az üdítőknek és a többi vásárlónak. A kurjongatós menet a kasszánál ért véget: egy korban és fizikai adottságokban minimum kétszer akkora baba közvetlenül Andris füle mellett rikkantott egyet, mire a fiam ijedten sírva fakadt és úgy sírt, mint még soha.
Ma meg az történt, hogy minden kopasztásos parám ellenére a hátamra kötöttem a fiamat. Nem mintha félteni kellene azt a kis csoffadt hajamat, amit a fodrász meghagyott a fejemen, de erről majd a másik blogomban nyafogok egy sort... vagy többet. A maradék pár tincsemet feltűztem, hogy még véletlenül se akadhasson a cápa ujjaiba, aztán az apukája segítségével a hátamra applikáltuk a gyereket, mert annyira nyűglődött a foga és az időjárás miatt, hogy este már nem bírtuk energiával az állandó foglalkoztatását. Andris élvezte ezt az új helyzetet, egészen megnyugodott. Segített virágot locsolni, mosogatni, pakolni, egyedül azt nehezményezte, hogy nem volt zavartalan a kilátás és oldalt mindig ki kellett kukucskálnia:

 
A háti hordozás nem rossz, főleg azután, hogy az előbb megnéztem, hogyan lehet úgy megkötni a mei-tai-t, hogy ne ötfelé álljon a két mellem. Egészen afrikai néger nő feelingem volt, ahogy a sarjjal a hátamon ténykedtem a lakásban, bár valószínűleg kevés az olyan afrikai néger nő, aki fehér, mezítláb jár-kel a lakótelepi konyhájában és kacsamellet rámol a sütőzacskóba.         

17 megjegyzés:

Zé írta...

:))
Az első képhármas minden tagja balettművészi pályára utal, az utolsó egy szépen kivitelezett, vízszintes grand jeté.
A harmadik képen viszont olyan, mint aki az Enterprise hídján lévő kapitányi székben ülve a baloldali vezérlőről fotontorpedót vet egy klingon vadászra.
A valóság talán a kettő között lesz.

Elf írta...

:):):):):):)

milyen lett a hajad?

Macsek írta...

A kukucskálósdin segíthet: én anno kicsit magasabban kötöttem a mei tai-ban a Fiatalurat a hátamra, így a vállam felett is tudott kukucskálni és nagyon élvezte :))
Másrészt van ennél egy biztosabb és jobb megkötés is a háton-mei tainál, majd mélezek egye róla, ha érdekes lehet (vagy keresek fotót, hátha van)

és hát a szokásos: gyönyörű, ügyes, jóképű! Főhuncut! :D

Marjann írta...

A harmadik képen az egy gerinccsavaró jógagyakorlat. ROppant hasznos szoruláskor.

Pocak írta...

Rövid, de jó videó az MT megkötéséről háton:
http://www.youtube.com/watch?v=9bm0eUXM8NM&feature=channel_video_title
Érdemes még keresgélni a tyúbon :DDD

Pocak írta...

Andris tündérien gyakorolja-tökéletesíti a mozgásokat, Te meg járj el egy edzőterembe ;)

Pocak írta...

Lőj le nyugodtan, de ez a hordozósdi szívügyem, még videó:
http://www.youtube.com/watch?v=pTgibbhYNyo&NR=1

Itt pedig a befejezés egy másik fajtája, máshova helyezi a súlypontot:
http://www.youtube.com/watch?v=MW4G6qgU2SM&feature=related

Remélem segít valamit, de az igazi itt is az lenne, ha valaki személyesen megmutatná!
Ez is olyan, hogy minél jobban van megkötve, annál kényelmesebb Neked is és Andrisnak is.

Sarasvati írta...

Naaa vegre hogy hatra tetted! Basszus en mar honapok ota a hatadert aggodom... Na vegre na vegre na vegre :)
Sulypontos videokat tessek jol attanulmanyozni, es valtani amikor kenyelmetlenne valik! (ezt magamnak is mondom :D)
Vmikor osszekene futni koynvugyben mert mar 2masik anyukanak igertem oket :D csak ne lennek ennyire lusta :o
Sztem az utolso kep a legjobb :)))
Jam Vejke uj szokasa (csak ogy keszulj...) hogy kapaszkodik a bkvn... egy dolog h mocskos (marmint a bkv) de mindig attol felek h en felallok a gyerek keze meg ott marad :o

Wattacukor írta...

Bizony, jó dolog a háton hordozás. Azt olvastam, hgoy 7 kg-nál már szinte kötelező. Egyébként a képet elnézve nincs miért félteni a hajadat, jó lentre kötötted a babát :D Nekem kifejezetten jót tett a hátrakötözés, eleinte még kendővel. Elmúlt tőle a hátfájásom, megerősítette a hátamat. Bogibaba már túl van a 10 kg-on, szeret sétálni, de ha sietni kell, akkor hátizsákká alakítom és loholhatunk. A MT meg még azért is baromi jó, mert akármlyen nagyonnagy nagykbátra rá lehet kötözni kívül mindenféle nehézség nélkül. Nekem nagyon nagy segítség mióta megvan.
A mozgóbaba tündér!!!! :)

Sziltó írta...

Ahogy A. egyre intenzívebben mozog, egyre több részletet látunk meg a lakásotokból :)

csibike írta...

Sziltó: A nagyját azért igyekszem levágni a képekről, bár videónál ez a módszer nem igazán működik :)

Wattacukor: Andris simán felnyújtózott a kilógó tincsekhez :) Melyik módszerrel rakod a hátadra a lánykádat?

Sarasvati: Sokat gondoltam rád, hogy megtaníthatnál a háti hordozásra is, de eddig nem mertem kipróbálni. Hétvégén hirtelen ötlet volt, muszájból kipróbáltuk - és működött. B. segített, egyedül nem megy még.
Milyen súlypontos videókat?
Írok mélt könyvügyben :)
Vejke nem cibálja a hajadat?

Pocak: Edzőterembe? Mikor? Este tíz után? :) Nappal nincs egyhuzamban többórányi szabadidőm.
Köszönöm a videókat, meg fogom nézni őket. Szeretek hordozni, csak jobb lenne, ha látnám Andrist, mit babrál a hátamon, pl. a békávén. Nem tudom, ilyenkor lehet-e már csípőn hordozni, vagy az önálló ülést kell megvárni vele...

Marjann: Komolyan? :)

Macsek: És a hajadat nem bántotta? :) Nem féltem a kócomat, csak fáj, ha tépi. Itt gyorsan kellett cselekedni, nem volt idő videót keresni, úgyhogy csak felkötöttem valahogy.
Örülnék annak a képnek.

Elf: Szar :)

Zé: B.-vel nagyon nevettünk ezen a kommenten :)

Sarasvati írta...

ooo en nemtudok meitajt :) persze gondolom sulypontot athelyezni ugyanugy kell mint kendovel, azt meg tudom mutatni :) amugy a pocak altal linkelt videokra gondoltam :)
Jo a gyerek hatul nagyon :) es edzodik az ember nyaka :D mar "latom" hogy mit csinal (kb) es a sapijat is meg tudom igazitani :) edzodom :) a hajam meg tepi... aztan elfelejtkezik rola honapokra.. Most megen tepte par napig... a tarkomon a pici hajakat. fuu.. jo volt :/
es ne akar reggeli csendespihenot :o

dorw írta...

... és akkor mostantól nincsenek biztonságos helyek a gyerkőc előtt! :)

háton hordozni én még midig nem merem - 11 kg - de a nanduval tökéletesen kényelmesen tudom még elől vinni. feljebb teszem a seggét és kész. :)
a csípőn hordozással meg kell várni az önálló ülést, vagy olyan kötési módot találni (kendő), ahol ott is tudod támasztani a derekát, hátát.

Elf írta...

tömör válasz :)

Névtelen írta...

:DDD Csùcs, ahogy ìrsz, egèsz jòkedvem lett tòle..
Hàt sajnos, ahogy egyre mobilabb lesz a sarj, mindent ùgy kell elpakolni elòle, àtrendezni a lakàst,,ajjaj, ès a konnektorokat el is felejtetted.

csibike írta...

Örülök :)
Pont ma jutott eszembe, hogy mit csináljak a könyveimmel, simán leszedi őket a polcokról, de mindent nem tudunk elpakolni előle, meg amíg nem tépi őket, rámoljon és tologasson kedvére.

Wattacukor írta...

Köszi a kérdést, fogalmam sincs! Találtam-a-youtube-on módszer... derékra köt, gyereket hátravesz, gyerekre hajt, két hosszú lebernyeg váll felett előre, hónaljban hátra, gyerek alatt vagy dereka körül keresztez (nem látom, nincs tükröm), gyerek lábai alatt előre, megköt. Egy csomó meg egy masni van elöl rajtam tőle, majdnem egymáson :D