2011. december 19., hétfő

Két marék vajkaramellás gyógyszaloncukor

Ennyibe került nekem ma a nőgyógyászom hüly szétszórtsága. És még nincs vége a napnak. És még akad néhány szem szaloncukor a zacskóban. És nem félek megenni. (Igen, ezt szántuk a karácsonyfára, de rugalmas emberek vagyunk, úgyhogy veszünk majd egy másik zacskóval - már tényleg a fára.)
Azt nem mondta a nődokim a szülés utáni első konzultáción, hogy a terhesség alatt a hegszétválás mellett az ő hüly szétszórtsága is fenyeget. A 'fenyegető vetélés' helyett a mostani terhességem a 'fenyegető hegszétválás' címkét viseli. Határozottan szimpatikusabb opció, bár annak ezerszer jobban örülnék, ha nem fenyegetne semmi, a dokim hüly szétszórtsága sem. Nyilván ettől a címkétől még bármikor elvetélhetek, igen erősen reméljük, hogy azért csak nem. A vetéléses rémálmaim természetesen kipipálva, ott már minden borzalmat átéltem.
Szépen elmentem vérvételre, szépen odaadtam a nedveimet az illetékeseknek, aztán másfél hét múlva szépen begyűjtöttem a papírokat. Ezek birtokában egy héten keresztül próbáltam időpontot kérni a doki anyukájától (ő az asszisztense otthon), mert a doki ott zizegett az első kórházi ultrahangnál, hogy karácsony előtt mindenféleképpen meg kell ejtenünk a második ultrahangot, ugyanis az uh szerint fiatalabb a baba, mint ahogy a menstruáció alapján számolta, és az a három-négy hét ide vagy oda nem mindegy. A kórházban megosztotta velünk azt a valóban szenzációs hírt, hogy végre a magánrendelőjében is tud uh-t csinálni, szóval, karácsony előtt ad sztárfotót a legkisebb gyerekünkről, ami a kórházban papír hiányában nem jött össze. (Ha tudom előre, viszek egy csomaggal.) A saját gép egyébként azt jelenti, hogy nem kell feleslegesen órákat dekkolnunk a kórházban ultrahangra várva, mert a doki épp szülést vezet le két uh között.
Múlt hét végén felhívtam a dokit, hogy nem kaptam időpontot, mert senki nem vette fel a telefont, de nekem kell egy olyan, ő mondta, hogy kell. Az anyukája kórházban van, ezért nem reagált senki a telefoncsörgésre, tájékoztatott a doki (üzenetrögzítőre azért be lehet állítani valami szöveget, nem?), aki határozottan kiosztotta nekem a ma reggel tíz órát. Egész hétvégén izgultunk, hogy fú, de jó, látjuk végre a szívdobbanásnyi gyerekünket. Én jobban izgultam, mert hajlamos vagyok bemagyarázni magamnak, hogy észrevétlenül elvetéltem. Azzal biztattam aggódó énemet, hogy igen fájdalmas, ha Andris ráharap a mellemre, a hasam alapján meg három-négy hónapos terhes vagyok és nem görcsölök, nem vérzek. Kell ennél több? (Aki már veszített el kisbabát, azt hiszem, nem tudja végleg elűzni ezt a rémet.)
A dokimnak belóbáltam a cédét, hogy majd erre tegyük ki a képet, légyszi. A mosoly egyből lehervadt az orczámról, amikor megláttam az értetlen ábrázatát. Gondolatban lebetűztem neki, hogy tetszik tudni, u-l-t-r-a-h-a-n-g, nemgondolatban pedig emlékeztettem a megbeszéléseinkre, miszerint ma, itt, mi, ultrahangot csinálunk. Még nincs meg a gépe, így a doki, én pedig a szemem sarkából a szoba berendezését vizslattam, orrba vágás céljából igénybe vehető tárgyat kerestem. Heves vágy tört fel bennem, hogy a terpesztőalkalmatosságtól kezdve a művirágon át a fertőtlenítő oldatig mindent ráborítsak, hiszen
a) ő adta az időpontot az ultrahangra, tudnia illett volna, hogy hétfőre nem érkezik meg az uh gép;
b) B. kizárólag azért nem ment dolgozni reggel és szambázott itthon fél tízig, hogy eldobjon a dokihoz Andrissal együtt, és őrködjön felette a vizsgálat alatt;
c) szerettem volna megnyugodni, hiába álmodtam a mosolygó, barna hajú és barna szemű, egészséges kislányommal, vágytam a szívhangja után;
d) beáldoztam az uh kedvéért azt a harminc percet, amit délelőtt mindig Andrissal együtt szunyálok végig, ha ez nincs, reggel héttől este kilencig alvás nélkül, zombi üzemmódban nyomom le a napot, mert a fiam érthető módon nincs tekintettel arra, hogy az anyja terhes és legszívesebben fel sem kelne az ágyból.
Aztán a doki ha-már-ott-vagyok-megvizsgál alapon felküldött a terpesztőre, úgyhogy a két másodperces betapintást és a vasreceptet magában foglaló nyolc percért legombolt rólam ötezer forintot. Merthogy konzultáltunk. Aham, persze. Tőlem kérdezte, hogy a vércsoportos papírom tavaly is ilyen volt-é, meg hogy tudok-é valami közelebbit mondani a fogantatás körülményeiről a szülés várható időpontjának egyértelműbb meghatározása végett. (Közöltem vele némileg pikírten, hogy igyekeztünk, azt már nem tettem hozzá, mert gondolom, nem releváns infó, hogy nagyon-nagyon jólesett. Hát, mi vagyok én, szexkrónikás?) Abban maradtunk, hogy szerda este bemegyünk a kórházba. Ultrahangra. Órákra elegendő hideg élelemmel és a gyerek alvótakarójával és -tigriseivel készülök. 
És azt a bájos kis történetet még idebiggyesztem a végére, hogy a múlt héten azért nem jutottam be a belgyógyászatra és az ekg-ra, mert a betegfelvételes nő közölte velünk (B. direkt eljött a melóból, mert nem tudtunk nagyszülőt keríteni Andrisnak), hogy csak délig rendeltek, jöjjünk vissza egy másik napon. Egészen értetlenül rákérdeztem, hogy ez a délig tartó rendelés miként lehetséges, ha a belgyógyászatos és ekgés ajtón a rendelési időt 13.00-ig adták meg, direkt felírtam a vérvételnél, hogy össze tudjuk szervezni a dolgainkat. Hát, igen, sajnos elírták, mondta a nő, de már kijavították. Köszibzmg!
Azt szeretném kérni a Jézuskától, hogy legyen úgy, hogy szépen növesztem az egészséges gyerekemet a hasamban, alávetem magam a legfontosabb vizsgálatoknak, de tényleg csak a legfontosabbaknak, és amúgy a dokim és az egészségügy békén hagy. Lehet megint 27 órás vajúdás, lehet megint császár, csak mások hülyesége miatt ne kelljen szo szí morcognom. Oké, Jézuska?

13 megjegyzés:

Dorci írta...

Szia Csibike!
Hosszú bevezető helyett megpróbálom zanzásítani a saját történtünket, hátha "segít". Én is elvesztettem az első babánkat (4 év próbálkozás után) - kicsit-nagyon belehaltam. Fél évre rá beköltözött a kisfiam, aki mondjuk rettenet problémás terhesség mellett (haematóma, szalmonella, tüdőgyuszi és társai) mellett potom 17 órás vajúdás után császárral született meg. Az akkori orvosom 1 év kihagyást javasolt, a császár miatt, majd legnagyobb meglepetésünkre kb. az első alkalommal megfogant a második kisfiam - így lett 21 hónap korkülönbség köztük. Ő evidens volt hogy programozott császárral született - a bevett protokollnak megfelelően 1 héttel a kiírt időpont előtt.
A 6 hetes kontrollon a doki a fogamzásgátlásra gyógyszert javasolt, abban maradtunk hogy az első menstruáció után hívom. Szoptattam, "védekezgettünk", és az előzményeket ismerve erősen elhűlve tekintettem az akkor épp két éves gyermekemre amikor elkezdte mantrázni hogy "pici baba anya hasában...". És tényleg! A dokim igen félvállról kezelte a történetet - megvizsgált a kórházban , majd amikor rákérdeztem a hegszétválásra, az ajtóból a válla felett visszaszólt, hogy "Ja, az benne van a kalapban. Úgyse tehet ellene semmit, előbb a gyerek hal bele, majd 2 órán belül maga. Na döntse el gyorsan hogy mit akar és szóljon vissza, mert 10. hét után nem szívesen végzek abortuszt. Különben meg két héttel hamarabb kiszedjük, ne parázzon." Sírógörcs, tanácstalanság, vívódás - nem hiszem hogy külön ecsetelgetnem kellene...
Végül egy barátnőm orvosánál kötöttem ki, aki a Péterffy-ben dolgozik, és "császár" specialista. Elmentem a rendelésére, addig beszélgetett velem amíg az összes kérdésemre választ nem adott, és így vállaltuk be a harmadikat. 30. hét után nem emelhettem (oldd meg egy 2,5 éves és egy 9 hónapos mellett...), illetve volt pár tiltás, sokszorosára emelt magnézium, stb. Végül tényleg szétnyílt a heg, bő 3 héttel a kiírt időpont előtt, de akkor már a műtőasztalon voltam - köszönhetően a parámnak és a gondos orvosoknak. A kislány pedig pont annyira erőszakos élőben, mint amennyire erőszakosan megszületni akart:)
Ja, ezt egy bíztató hozzászólásnak szántam,, remélem annak is érződik.
Nem lesz semmi baj, a kisfiamnál sem volt, pedig nem volt aprócska:) Mindenesetre ha szükséged lenne egy "megerősítő" orvosi véleményre, szívesen elküldöm az orvosom számát...

Krixta írta...

Hu, amit előttem Dorci leírt az, azért elég kemény. De az én orvosom pedig azt mondta, hogy, ha ki várjuk a császárok után a megfelelő időt, és megfelelő az orvosi kontroll, akkor a hét szétválás esélye jóval kisebb, mint ahogyan azt beharangozzak. És "nyugtató" gyanánt tessék enni mindenféle szaloncukrot. Ha megszületik akkor egy kicsi és egy pici gyermekkel úgyis pillanatok alatt lemegy az esetleg felszedett kg.

Pocak írta...

A hegszétválás kockázata korántsem olyan magas, mint ahogy ijesztgetni szeretnek vele a dokik... :S Itt egy hasznos blog: http://csaszarutanszulni.blogspot.com/
És van több olyan anyuka, aki 2 császár után szült természetes úton (az egyikük egy majdnem 5 kilós babát!) kórházban (nem csak otthon szülnek az ilyen "elvetemültek" :D) igaz Mo.-n kb alig van doki aki elvállalja.
CSibike érdeklődj-nézz körül, nem igaz, hogy ha egyszer császármetszéssel szültél, akkor már csak programozott cs.-ra lehet utána!!! A dokik nagy százaléka így biztosítja be magát... Másik hasznos oldal: http://www.eletkor.hu/
Itt gyakran van császár után szülni készülőknek klub meg előadás!

Csapos írta...

Eh, a heg miatt eddig nem aggódtam még. Egyébként én is aggódósabb vagyok most, mint korábban, pedig én nem mentem keresztül mindazon, amin te. Nem is tudom, mit mondjak, valami olyasmit, hogy igyekezz nem aggódni, igyekezz önzőbb lenni és pihenni, amennyit tudsz!
Vigyázz magatokra!
teide

Majmóka írta...

Nekem most, a 6. heti vizsgálaton azt mondta a doki, hogy egy évet várjak a teherbe eséssel. Aztán ha a 2. gyerkőc is ilyen 3 kiló körüli lesz és nem lesz túlságosan elhúzódó a vajúdás, akkor meg lehet próbálni a sima szülést. Ne is ijesztgessetek ilyen hegszétválásos történetekkel! :-))

miskolczi írta...

Atya ég lányok, mik vannak. Nagyon macerás ez az egész gyerekszülés buli.

szilva írta...

csibike, tudom, hogy nem vígasz, de aki nem veszített el babát, az sem tud szabadulni a vetélés rémképétől (vagy én vagyok defektes...).
viszont. megnyugodtam, hogy mégsem kell nekem magánorvos, mert az, hogy az sztk-s nődoki péntek este 5kor már nincs ott (hiába van 6ig a rendelés) könnyebben elviselhető azzal a tudattal, hogy jó, egy fillérembe se került (fizetésből vont tb-t, plusz benzint a kitérőért ne számoljunk, gáláns vagyok). de ha még több ezer forintot gombolna le rólam, és közben még hülye is lenne... - hát nem egy életbiztosítás (számára).
maximális tiszteletem, hogy nem feszítetted fel a terpesztőre, és nem helyeztél minden fellelhető tárgyat az összes létező testnyílásába...

Szeri írta...

Hú, én nagyon örülök, hogy 4 éve rátaláltam a dokimra:)
Igaz, nekem nem voltak császárjaim, de az odafigyelés mindenkit megillet!
Én attól dobtam el a kanalat, amikor most a kórházban egy olyan anyuka került mellém, akit 3 császáros szülés után elkötöttek. És most szülte meg a negyedik gyerekét, szintén császárral... Ez se semmi!
Csibi, no para!!:)))

Csigamami írta...

türelmes egy ember vagy tényleg..... nem felbújtásnak szánom, de én az ilyennél sem maradnék. Különösen ha fizetek érte. Bár én soha egy fityinget nem fizettem érte, hogy terhesgondoztak és a fél világ megfordult bennem (nőgyógyászkezektekintetében), de valahogy majd az összes normális volt....
Hegszétválás? na ne parázz (énisparáznék, de csak azért mert én parázós vagyok) Felajánlok neked egy üzletet: Te terhes vagy én meg parázok... No? megegyezhetünk?

miskolczi írta...

Én is vállalom a parázás részét Csibi! :) Te csak növeszd a pocaklakódat nyugodtan.

Elf írta...

úgy legyen :)

Lublin írta...

Hosszú idő után sikerült idekeverednem, és annyira örülök a fejleményeknek!! Gratulálok a második kisbabához, gyors növekedést kívánok Neki, Neked türelmet, és az aggódás mellőzését. Minden rendben lesz Csibi, hisz az életed a lehető legjobban alakul!

Pussza!

Névtelen írta...

Jesszus, rémképek ezerrel...Már csak egy akkut burn out-os, zombi csecsemős nővér "hiányzik" a végére, hogy kerek legyen a horror.