2012. március 30., péntek

Mikor lesz óvodás a fiam? Kérem, tegyék meg tétjeiket...

Tegnap délután a játszótéren konkrétan kiröhögött egy anyuka, amikor felvetettem ama (egyelőre erősen naivnak tűnő) kérdésemet, hogy vajon felveszik-é a jövő októberben harmadik életévébe lépő Andrist az óvodába. Az anyuka jelentőségteljes pillantást vetett a 23 hetes és iksz napos hasamra, és közölte, hogy nem, kistesóval senkit nem vesznek fel háromévesen. Bepróbálkoztam azzal, hogy és ha van elég hely, akkor sem?, de hiába, nevetve rázta a fejét.
Remélem, soha nem kell bölcsődébe adnom egyik gyerekemet sem, az ovit viszont nagyon fontosnak tartom, elsősorban a közösség miatt. Andris elképesztően társasági emberke, imádja, ha nyüzsöghet pl. a játszótéren. Ő extrovertált típus, mi B.-vel mindketten introvertáltak vagyunk. (Abba simán belehalnék, ha a hét összes estéjét társaságban kellene eltöltenem, legyen szó akár baráti kocsmázásról.) Sir Andrew nagyon könnyen teremt kapcsolatot felnőttel-gyerekkel, és olyan nincs, hogyha valaki beteszi a lábát a játszótérre, ne menjen oda hozzá egy kis ajándékkal (elszáradt virágfej, kavics, homokozólapát, bot ésatöbbi, attól függően, hirtelen mi akad a kezébe), főleg abban az esetben, ha gyerek az a valaki. Nem pusztán megnézi magának, hanem folyamatos kontaktust tart fenn vele. Már egy-két hónapja érzem, hogy kevés vagyok neki egész napos társaságként, és ez egyre inkább így lesz. Szervezek programokat, szeretem, ha szinte minden egyes napra akad valami, bár a terhességem azért csak lekorlátozza a lehetőségeinket. Az anyja vagyok, nem pedig sok-sok gyerekekből álló közösség, és oké, megszületik majd a tesója, ami rengeteg szempontból szuper neki is, de egyáltalán nem ugyanaz, mintha oviba járna.
Ja, B. anno nem járt óvodába, nem járhatott a kisebbik testvére születése miatt. Rengeteget beszélgettünk arról az elmúlt években, hogy ez mekkora hátrányt jelent egy gyerek életében.
Bemegyek majd az óvodába, hogy kíméletlenül az orczámba vágják a kegyetlen valóságot, a ti tapasztalataitokra azonban mindenféleképpen kíváncsi vagyok. Szerintetek van esély arra, hogy Andris óvodás legyen jövőre vagy legalább négyévesen? 

16 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Szió! Most vezetik be vagy tervezik vagy én nem is tudom... szóval a kötelező óvoda 3 éves kortól. Megkérdeztem az itteni védőnénit erről, mert az én 3. babócám épp most lett 3 éves. Azt mondta, hogy szerinte majd csak szeptembertől fogják ezt élesben is bevezetni.
Úgy gondolom (így logikus, meg azért én is ovinéni vagyok, vagymiaszösz!), hogy ha a gyerek eléri a 3 évet és mindenféle kritériumoknak megfelel, akkor ott a helye az oviban. Van vagy volt egy olyan "szokás", hogy csak azokat a gyerekeket vették be az óvodába, akiknek a szüleje vitt papírt arról, hogy dolgozik. Akiről tudni lehetett, hogy otthon van, az várólistás lett, de csak ott, ahol helyhiány volt. Ahol most lakom, elég családias a légkör, álatlában megoldható az, hogy fél napra (értsd ebéd utánig vagy előttig, mindegy) beveszik a gyereket. Mert itt inkább a fekvőhellyel van a gond, abból van kevés. Az én babócom is unatkozik itthon velem, alig várja, hogy a tesói hazajöjjenek vagy az apja. Azért nem erőltettem hogy most kezdjen járni, mert az oviban ilyenkor már erősen közeleg az év vége, jönnek sorra az ilyen-olyan szünetek, ünnepek, amikre ő felkészülni nem tud, részt venni nem biztos hogy akar... de ezzel sincs probléma, mert nem kötelező ugyebár.

Amit javasolni tudok, az az, hogy beiratáskor (ami ezek szerint nektek egy év múlva esedékes és KÖTELEZŐ!!!) megbeszélni az óvónénivel. Ha tippelnem kell, akkor a saját nézeteim szerint fél napra fel fogják venni, hacsak nincs akkora mértékű túljelentkezés és helyhiány.

csibike írta...

A kötelező oviról azt hallottam eddig, hogy 2014-től lesz az.
Igen, ha idén vagy jövőre bevezetik is, még mindig ott a helyhiány kérdése :) A védőnőm már tavaly is azt mondta, hogy nagyon kevés a gyerek, bár ez az óvoda itt van a lakótelep szívében (tőlünk 5 perc), szóval, elképzelhető, hogy semmi helyük.
Nekünk a fél nap is jó lenne (ha Andris átszoktatja magát a délutáni alvásra), köszönöm a tippet, megoldásként be tudom dobni, ha beszélgetek az óvodával.

Hogyhogy nem alszol még ilyenkor? :)

Elf írta...

a mostanit nem hallottam, de 20 éve nekem is csak azért vették fel, mert bölcsibe ment a kicsi... amíg nem, addig fél naposra bevették, szoktatni...
(jééé, ugyanaz a chapta, mint az előbb gyöngyösön :))

Macsek írta...

Nálunk simán felvették Fülest, pedig született a tesója. Elvileg csak a helyhiány miatt utasíthatnak el, tesó miatt semmiképp. Annak is érdemes utánajárni, melyik a körzetes ovitok, mert nem biztos, hogy az, amelyik a szomszédban van! (Nálunk sem a hozzánk legközelebbi a körzetes).
Óvónénivel beszélni jó ötlet, a beíratás meg majd jövő tavasszal lesz nektek. Ha külön jelzed, hogy a fél napos ovi is jó neked, akkor fel szokták venni létszámon felül félnaposra, ám érdemes ezt is megkérdezni, mert az ovik belső működési szabályzata teljesen eltérő is lehet egymástól.
Az alvás miatt ne aggódj, mert a legtöbb kisgyerek közösségbe kerülve elég hamar átveszi a csoport ritmusát és gond nélkül átáll, másrészt a lányom pl. egyáltalán, soha nem aludt és szépen eljátszottak vele csendesen.

Tamcsi írta...

Szia!

Én most tévedtem ide, csak ezt az egy posztot olvastam...Nem tudom ti merre laktok, de az én kisfiamat bevették az oviba, úgy hogy tavaly októberben volt 3 éves, és előtte márciusban született huga.
Nálunk több ilyen kisgyerek is van a csoportban, akinek anya otthon van a tesóval, úgyhogy szerintem nem lehetetlen, ez csak férőhely, meg hozzáállás kérdése...Meg esetleg egy kis protekcióé. :) Ha netán van ismerősöd az oviban, akár egy szülőtárs vagy bárki, aki tud szólni az érdekedben pár szót...ne félj használni. :)
Üdv, Tamara

Wattacukor írta...

Hehe... még te kérdezed, hogy mit keresek itt olyankor :D:D:D Egyébként nálam ez a trendi. Éjfél előtt nagyon ritkán fekszem le. Lelki életet élek erőteljesen... evvan :)

Laura írta...

Szia!

Tudtommal 2013 szeptemberétől 3 éves kortól kötelező az ovi... úgyhogy elvileg fel kell hogy vegyék Andrist, bár mondjuk eddig is helyhiány volt mindenhol, hogy ezt hogy oldják majd meg, nem tudom... Mellesleg szerintem nem azt nézik, hogy az anyuka otthon van e a kistesóval, hanem hogy mennyi idős a gyerkőc, mindig a legidősebb gyerekeket veszik fel.

Laura

Csigamami írta...

ÖÖÖÖ.... egyet biztosan tudok. A Waldorf óvodákban nem utasítanak el senkit, megoldják valahogy. Ha egy kicsit is nyitott vagy abba az irányba, (persze ez nagyon "ízlés" vagy mineknevezzem kérdése) akkor van a közeletekben egy Waldorf ovi... Kérdezd meg ott. (Ha tudod Szőrt biciklivel hordani oviba, akkor kb. 10 perc) Egyébként lövésem nincs :o) Pont tegnap írtam ovis posztot és dilemma, dilemma....

Majmóka írta...

Én vidéken vagyok óvónő /amikor nem babázok itthon/. Hallottam róla, hogy Budapesten tényleg ez megy, hogy a telt ház miatt meg egyéb okok miatt nem vesznek fel gyerkőcöt 4 éves kor alatt, vagy viheted magánoviba havi 75-80ezerért.
Errefelé ilyen nincs. Itt inkább az a módi, hogy már 2,5 éves kortól fel kell vennünk, ha szobatiszta, mert olyan kevés a gyerek. Még akkor is, ha az anyuka otthon van a kistesóval. Hihetetlen, hogy ilyen kicsi országon belül ekkora különbségek vannak.

Tigrisliliom írta...

Szia

2010-től nem utasíthatnak el gyereket azért, mert anyuka kistesóval van otthon, ezt szakembertől tudom. Törvény van rá. Nézz utána.
A nagy lányom ekkor kezdte az ovit, a tesóval pedig itthon voltam. Fel kell venniük, oda mindenképp, ahova tartoztok.

Névtelen írta...

Csibike,
Én így tudom: 2,5 évestől felveszik,HA anyuka+apuka dolgozik ÉS szobatiszta (néha vállalnak alváshoz pelusost), érthetően beszél.
3 évesen felveszik, de csak fél napra járhat,ha anya tesóval van. Persze BP-en ettől még simán elzavarták ismerősömet a tesóra és a helyhiányra hivatkozva! :-O
Vidéken pedig már a 2,5 évesek oviban nyomják,mert akkora öröm,ha van valakinek munkahelye...
Az ovikezdés viszont nem csak móka és kacagás, hanem sok-sok hazahozott betegség is, ezért nem szokták védőnök ajánlani a picike tesó mellől az ovikezdést...
Pipitér

csibike írta...

Nagyon jó dolgokat írtatok, köszönöm szépen, és annak külön örülök, hogy olyan szempontokat is megfogtatok, amelyekről nekem tapasztalat hiányában halovány elképzelésem sincs :)

Niki írta...

Jó téma, ismét!:) Nálunk is igen nagy fejtörést okoz. Bence 2 éve jár bölcsibe és szeptembertől szeretném ha oviban folytatná. De hát most születik a tesó...Utána jártam. Igen, vidéken simán beveszik a 3 éves gyereket is egész napra még akkor is ha anyuka otthon van a kistesóval. De Pest...Mivel mi Dunakeszin lakunk, megnéztem itt is a helyzetet: volt olyan ovi ahol a honlapra kiírták, hogy csak a korköteles(5. életévüket betöltött)gyereket tudják felvenni vagy volt olyan is ahol azt írták, hogy csak a körzetesek jelentkezzenek. Egy dunakeszis alapítványi ovi vezetője mondta, hogy az új köznevelési törvény majd csak 2014 szeptemberétől lép életbe, tehát akkortól érvényes, hogy 3 éves kortól kötelező az ovi. Én nemrég ezt találtam: http://www.koloknet.hu/?1510-tudnivalok-az-ovodai-felvetelrol-es-beiratasrol
Meglátjuk...2 hónap múlva okosabbak leszünk.

Majmóka írta...

Én úgy tudom, hogy az nincs szabályhoz kötve, hogy a kistesós gyerekeket ebéd után haza kell vinni. Ez az óvónéniktől függ, mennyire akarják, hogy 1 gyerekkel többet kellejen altatni délután. De ha kijelentik, hogy náluk ez a módi, akkor meg Csibinek elég macera lesz a kisbabával időre odaérni az oviba Andrisért.
Amúgy úgy vettem észre, ha egy gyerek 4-5 évesen kerül oviba, akkor ugyanúgy átesik a kezdeti nehézségeken, a rengeteg betegségen. A beszoktatás meg a korából adódóan sokkal nehezebb, minél idősebb a gyerkőc. Én eléggé az ellen vagyok /tapasztalatból/, hogy 3 év alatt menjenek oviba, de 3 évtől mindenképpen jó. Imádtam a kiscsoportosokat! :-))

csibike írta...

Megírom majd, mit mondtak :)

Roni írta...

2014-től lesz kötelező az óvoda, és csak a védőnő, vagy a gyerekorvos javaslatára maradhat otthon tovább a gyermek.
De egyébként igen, a legtöbb helyen ez működik, hogy ha van egy kisebb testvér, akkor nem feltétlenül veszik fel.