2010. február 23., kedd

Főleg fiúnevekről

Nos, a klasszikus elkiabálás esete forog fenn, viszonylagos üdeségem kizárólag hétvégére szólt, hétfőn egyből visszavedlettem alvó-émelygő várandóssá, nem lesz belőlem szuperkismami, ez van. A melegfront és a terhesség kombinációja úgy kiütött, hogy egész nap csak szédelegtem, ráadásul este elkapott az érzelgősség, a Kung Fu Pandát könnyeztem meg. Az érzelmi túlcsordulás különben nem köthető esetlen, nagydarab, dagi pandához, ma reggel a jégtánc alatt is folyt a könnyem, például a Virtue-Moir páros olyan szépen siklott a jégen, teljesen meghatott az is, amikor az egyik koris csaj félembernyi plüssmajmot kapott ajándékba. Azért nem vagyok mindig ilyen nyomi hangulatban, nevetni is szoktam, sőt, vasárnap este egészen brutális röhögőgörcsöt kaptam. Az történt, hogy B.-vel megnéztük az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapját, hogy ha esetleg fiúnk születik, milyen engedélyezett keresztnevek közül választhatunk. A lánynév most kicsit háttérbe szorult, mert egyrészt arról nagyjából van elképzelésünk, másrészt perpill fiúutód dobódott be a köztudatba különböző spirituális dolgok miatt, de ezekről majd csak akkor írok, ha már egyértelműen kiderült sarjunk neme. A névlistában mazsolázgatva természetesen beindult a fantáziánk, a létező legidétlenebb kombinációkat hoztuk össze az 'Apja neve' után, ami igazán nem esett nehezünkre, ugyanis a kreténebb szülők jóvoltából a pechesebb fiúgyerekek minden további nélkül megkaphatják az Agamemnon, Gandalf, Kolumbusz, Napóleon, Oresztész, Ramszesz neveket. Ja, a Frodót is. Őrület. Remekül szórakoztunk B.-vel, azt hiszem, nálam a Rodrigó raccsolós változata, a Lodligó hozta meg a röhögőgörcsöt, ilyen kis egyszerű ember vagyok, na. Még a lista megnyitása előtt viccből felvetettem B.-nek, hogy a fiúnk úgysem lehet 'Apja neve' Dzsingiz, mert az biztosan nem legális, erre tessék, dehogynem az, a Batuval együtt. Egyelőre úgy határoztunk, B. meg én, hogy most túl komolytalanok vagyunk egy ilyen fontos döntéshez, inkább később választunk neveket, ezt a sokkot ki kell heverni.     

24 megjegyzés:

otto69 írta...

Ismerősöm fiának a neve (aki nagy Gyűrűk Ura rajongó-mármint ismerősöm, nem a fia): Frodó. Hadd ne mondjam, mit gondoltam, mikor meghallottam:)
Amúgy mi ketten a feleségemmel aláhúztuk a naptárban azokat, amelyek bejöttek és abból szűkítettük a kört. Végül megegyeztünk, mi legyen, ha lány és mi, ha fiú.

Elf írta...

ne tudd meg milyen nevekkel találkozom a fogyasztók körében :D PL az Afroditéhoz mit szólsz? :)

maris írta...

basszus, potyognak a könnyeim. :D az a 'Dzsasztin' nagyon fájt.

Edina írta...

Nálunk a faluban az egyik roma kisfiút úgy hívták, hogy Kovács MarlonBrando, így egybe. Mikor ezt meg hallottam azt hittem leesek a székről.

Bejci írta...

Almássy tér, """kedvenc""""" "tesóink": Kárákász, tesója: Rikárdó! :)
A mi nyerő fiúnevünk a Dömper lett volna, de szerencsére lányunk lett!

Lublin írta...

Azt hittem fiúnévben nincs növény - erre: Bojtorján.
Nekem az Oláh Dzsenifer és testvére Szamanta a kedvencem ;-)
Jó, a Brájen is tetszik...így :-) (igen, a B-nél adtam fel..)

Picike írta...

Az oviban a kisebbségi családoknál vannak nagyon vicces nevek: P. Eszmeralda húga P. Kasszandra, az öcsikéjük pedig P. Ferenc. Nem tudom, miért nem lett Leonszió!? :-))

dorw írta...

hoppá, úgy látom elkéstem a mail-lel. :D

a Gandalfon mi is fetrengtünk pár napot, mert míg a Frodó azért elkézelhető normális névként - na jó, kell hozzá némi fanatizmus - azért egy szakadt, szakállas, pipafű függő, hóbortos mágusról elnevezni egy aprócska emberpalántát... :D

(lánynevek közül az eratóka mident visz! :D:D)

ma én is bőgtem: a melegítendő kaját 1 perc helyett 2-re tettem a mikróba. :P

dorw írta...

anyukám osztályában van egy cigány kisfiú. szerencsétlent Karácsony Szilveszternek hívják. :D

oximoron írta...

nalam a Kolompár Vinettú (sic!) vitte a palmat eddig!

nekem van ám egy nagyontuttibiztos gyermeknem-joslasi metodusom! :)
es eddig mindenkinek bejott! bezomany! ha gondolod.... :)

Csillagvihar írta...

elolvastam, jót vigyorogtam, aztán találtam egy ilyen blogot:
"A létjogosultságért könyörgő utónevek blogja":

http://keresztnevek.blog.hu/

Jó szórakozást!

Elf írta...

Csillagvihar: ez kb olyan, mintha a kisnövényhatározót olvasnám :)
Ennyi erővel a quenya névszótárt is lapozgathanánk :)

hibiszke írta...

Egyszer valamelyik rádióban volt az érdekes nevekről szó, és egy fodrász csaj betelefonált, hogy az egyik kliense Trabant Mercédesz. Szegény csaj állítólag majd elsüllyed a szégyentől, amikor be kell mutatkozni.
Én mondjuk ilyen helyzetben biztos nevet változtatnék...

Aliana írta...

az utónévkönyv tényleg vicces olvasmány... :D

nonblond írta...

Az 1997-es kiadású Új magyar utónévkönyvet szívesen postázom Neked. Nyomtatásban látni Dzsesszikát és Jukunduszt nem akármilyen élmény. (Én öt percnél tovább nem bírtam, annyira röhögtem, hogy féltem, ezzel ártok a magzatnak...:)) Aztán maradtunk a hagyományos naptárnál, mert úgy döntöttünk, olyan nevet adunk úgyis a gyereknek, amelynek van rendes névnapja a naptárban.

EsztyMom írta...

Szió!

Cukiék oldaláról keveredtem ide hozzád, és megnevettettél:)

remélem maradhatok...:$

köszi, Eszty

SefiRia írta...

Fúú, emlékszem mi is sokat dilemmáztunk a fiúnevekkel, az urammal majd össze is vesztünk, ugyanis neki HORVÁTH a vezeték neve (minden lépcsőházban lakik egy, az tuti, mármint Horváth nevezetű egyén), és semmiképp sem szeretem volna, hogy a gyermekeimnek a keresztneve is tucatnév legyen. Éppen ez miatt nem magyar nevet szeretem volna adni a fiaimnak, pl. nekem nagyon tetszenek az Olasz, Francia fiúnevek – meg a fiúk is, de ez most nem lényeges –, viszont, az uram hallani sem akart külföldi nevekről, csakis a magyar naptárban szerepelt nevek közül választhattam, hiába győzködtem – már az iwiw/myvip keresőkbe is beírtam azokat a neveket, amiket ő szeretet volna, hogy nézze már meg mennyi egyének ugyanaz a nevük, de hiába, nem tudtam meggyőzni. Még szerencse, hogy vannak világnevek, ami a magyar naptárban is szerepelnek, és azok közül mazsoláztam.

csibike írta...

SefiRia: Az a lényeg, hogy sikerült megegyeznetek :)

SHELLEY [ aguuu ]: Miért ne maradhatnál? :)

nonblond: Nálunk is fontos szempont a naptár :)

csibike írta...

Aliana: Az ember nem is gondolná, mennyire... :)

hibiszke: Rémlik, valamelyik tévés híradóban talán kétszer is láttam egy Trabant Valakit. Rögtön arra gondoltam, hogy én biztos megváltoztatnám a helyében :)

Elf: Lassan bármiből lehet keresztnév :)

csibike írta...

Csillagvihar: Köszi a linket. Ezek a nevek nekem valahogy nem nevek :)

oximoron: Fiú vagy lány, más lehetőség nincs :))

dorw: Igen, jót mosolyogtam, amikor olvastam a leveledet :) Látom, te is nagyon fajsúlyos dolgok miatt bőgsz :D

csibike írta...

Picike: Ez már olyan náluk, mintha a védjegyük lenne vagy ilyesmi :)

Lublin: A szülők nagyon leleményesek tudnak lenni a neveknél, sajnos :)

Bejci: Jujj :)

csibike írta...

Edina: Ezzel mi is poénkodtunk :)

maris: Nézd meg a lányneveket is :)

Elf: Inkább semmit, jobb az úgy :)

otto69: Idős korában Frodó bácsi lesz, a suliban meg majd csúfolják... :) Nálunk is hasonló lesz, szerencsére még van pár hónapunk a döntésig.

Vica írta...

oximoron: ezen a Kolompár Vinetún percekig fetrengtem:DDDDDDDDDD A minap mi is személyesen mentünk ki a boltban Szantínó után:D Egy roma nőci noszogatta ezen a gyönyörű néven:DDDDDDD

mariann írta...

Lublin:
a Jácint is fiúnév:)