2010. április 12., hétfő

Nincs semmi különös

Szépen csordogálnak a napok, mióta elfogadtam a kezdetben halálos ítéletként értékelt szigorú orvosi határozatot, hogy én, a (horoszkóp állítása szerint is) 'maximalista munkaalkoholista' veszélyeztetett terhesként  a munkahelyemtől távol, itthon töltöm a kilenc hónapot, már nem stresszelek azon, hogy jajj, nem dolgozom, ergo haszontalan lény vagyok, nagy nehezen lerendeztem a bűntudatomat és a lelkiismeretfurdalásomat, belső békém és harmóniám pedig a tetőfokára hágott, ha így folytatom, előbb-utóbb zenmamivá lényegülök át.
Kiegyensúlyozottságom ma először billent meg egy hajszálnyit, igaz, csak pillanatokra, ugyanis a dokim kicsit rosszul vezette fel az 'Inni vagy nem inni?' kérdéskört, mármint nem alkoholice nézve a témát, hanem úgy egyáltalán. Napi másfél-két liter folyadékot szoktam inni teljesen spontán - a korlátozás lehetőségére is kiszáradt a szám. Végül kiderült, hogy nem kell szomjaznom, ezt manapság már nem tartják szükségesnek a dokik, viszont csak akkor igyak, ha tényleg szomjas vagyok, pölö azért ne döntsek magamba egy bögre kakaót reggel, mert így szoktam meg. Rögtön eszembe jutott, hogy a márciusi hajnalokon két pisilés között  félliternyi narancslevet juttattam a szervezetembe, mert heteken át ezt követelte a korpuszom, én meg hallgatok rá, ő tudja, mire van szükségem. Mióta hazajöttem a dokitól, folyamatosan szomjas vagyok, bár igyekszem megnyugtatni magam, hogy ez nem az utolsó korty vizem. Az előbb megittam két bögre kakaót, nem megszokásból, talán a zaklatottságom jele lehet.
A kezdeti rohamtempó már a múlté, ennek ellenére nagyon rendesen növesztgetem az albérletet. B. minden vasárnap lefotózza az aktuális méretet. Vicces, ahogy a pocaktájékon lévő anyajegyek a növekedés miatt vándorolnak, mármint nem tetszés szerint ide-oda, hanem úgy, hogy pölö ami korábban a csípőmön volt, most felcsúszott a hasam oldalára. A pocak kidolgozottsága változott az elmúlt két hétben, ugyanis nekiállt csúcsosodni. Azzal egyelőre nem tudok mit kezdeni, hogy a hátamra is híztam. Nem igazán látom a stratégiai jelentőségét, esetleg arról van szó, hogy előző életemben teveként éldegéltem és ez valami onnan hozott csökevény.  
Új fejlemény, hogy egy-két óránál többet nem bírok állni-menni, ha mégis megkísérlem, a túra után kidőlök, mint a térdkalácson vágott elefánt, másnap pedig egészen durván sajog és fáj a lábam, feküdnöm kell. Azt hiszem, még be kell lőnöm, mi az, amit bírok. Ez igazi kihívás az ilyen határfeszegetős-túlhajtós típusnak. Olyan panaszaim vannak, hogy fáradékonyság, álomszuszékság, frontérzékenység, ja, meg a pattanások, szóval, semmi komoly. Tinikoromban volt ennyi pöttyöm, de ez legyen a legnagyobb bajom. 
Az idő egyébként annyira repül, hogy jövő héten már az ötödik hónapot kezdem, a dokim mondta is, hogy nemsokára érezni fogom a sarj mocorgását, olyan lepkeszárnyszerű mozgásra számítsak. Hát, én még életemben nem tároltam lepkét se a gyomromban, se a méhemben, fogalmam sincs, milyen az, de mától résen leszek, hátha gyomorkorgásnak vagy hasizomrángásnak álcázza magát a gyerek. 

16 megjegyzés:

Csapos írta...

Az állítólag tényleg izgalmas mikor először megérzi az anyuka a mocorgást.És ne bánd Csibe, hogy nem dolgozhatsz, jobb ez így, lesz még időd dolgozni...

Aliana írta...

miért baj, ha iszol? főleg úgy, hogy a másfél-két liter a mindenhol fennen hangoztatott etalon mennyiség? :O

mm írta...

gondolom, hogy ne kezdjen idő előtt vizesedni.
jön a nyár, ha baromi meleg lesz, nem foglak irigyelni, azt hiszem.

viszont:
a barátnőm múltkor volt bőrgyógyásznál, és mondták neki, hogyha terhes lesz, terhesség alatt és után is tegyen látogatást a bőrgyógyászaton az anyajegyek miatt, a gyerekek képesek azt is "bezavarni".
nem pánikoltatni szeretnélek, de nem tervezel egy ilyen kört is esetleg?

Pocak írta...

Legutóbbi információm szerint pont a minél több folyadékbevitel segít a vizesedés ellen. Ha kevesebbet iszik, mint szokott, akkor a szervezet elkezd tartalékolni = felgyülemlik a víz. Persze ezt csak olvastam valahol (nem emlékszem hol :O) Én szerencsés vagyok, mert az augusztus végi fiammal sem vizesedtem egyáltalán, pedig nagyon sokat iszok.
Én buboréknak éreztem a gyereket először :)

dorw írta...

csatlakozom Pocakhoz! ha nem figyelek oda máris vizes kezem-lában (fejem :P), és a dokim meg a szülésznő is azt mondta, hogy napi 2-3 liter víz a min. kötelező adag. mondjuk ez nem rendít meg, alapból annyit iszok mint egy kiszáradás szélén lévő teve. :)

a gyerkőcmozgásra a költői megfogalmazás a lepkeszárny, ha naturálisan írjuk le olyan, mint mikor a belek mozognak :)

RneIcus írta...

hhmmm... az első magzatmozgás, szerintem sosem feledjük Egyébként dorw-nak van igaza, sztem is olyan. Ja, s a maximalizmusodra visszatérve, én is az vagyok (s a maximalistának a legnehezebb felismerni, hogy az, én szentül meg voltam róla győződve, hogy a többiek lusták és nincs bizonyítási vágyuk ;), mikor sikerült kiíratnom magam a harmadik-negyedik hónap tájékán pl. neki estem a lakásnak,mármint nagytakarítani.(ugyan olyan tempóban mint előtte) Utánna sem vettem tudomásul, hogy nem csak a hányingerem és a növekvő pocakom a jel arra nézve, hogy terhes vagyok, így szépen túlhajtottam magam. A vége az lett, hogy a huszonegynéhányadik héttől non-stop feküdnöm kellett, hogy ne szülessen meg idő előtt a fiam. A vége happy end lett, de inkább most ijedj meg és fékezz, mint később. Persze nem megijesztés képpen írtam, csak tudod én is azt a tábort erősítem aki kényszeredettem előad mindent a terhességéről, de légyszi díjazd, az igyekezetem, hogy csak azokat mesélem el amik esetleg tanulságul szolgálhatnak :)

hullámlovas írta...

Persze, hogy híztál a hátadra is. Különben a pocakod elhúzna előre. :-)))

Szeri írta...

Én az első mozgás érzékelést inkább ahoz hasonlítanám, mint amikor szappanbuborékot fúj az ember és elpattan a bőrünkön:) Mindezt persze belülről:)
Az ötödik hónap? Miért, hány hetes vagy? Elvileg már a 15. héttől lehet érezni a mozgást, persze valakinek csak a 20. hét tájékán kopogtatnak belülről:D

szorgosmano írta...

Már az 5. hónap jön??Hűha...Telik ám az idő...kíváncsi vagyok kerül fel valamikor újra Csikken&Pihecsibe fotó??Pihengess csak Csikken ha a Pihecsibe ezt igényli hallgass rá mert utána jó sokáig az alvás és pihi lesz a luxus!:))Annyira örülök nektek!!Még mindig minden ujjam keresztbe van csavarva értetek!:)

Niki írta...

Én csak a 23-24. hét környékén éreztem a konkrét mozgásokat, már teljesen kétségbe voltam esve, hogy én leszek az egyetlen kismama aki soha nem fogja érezni a magzatmozgásokat! Ha-ha. Később aztán világossá lett számomra, hogy amiket már 3-4 héttel korábban éreztem, azok a magzatmozgások voltak. Csak hát, ahogy Te is írtad, ki a fene növesztett már lepkéket a hasában, hogy tudja milyen az ha csapdos a szárnyával. Nekem egyébként olyan érzés volt, mintha egy hal úszkálna a hasamban.
Uh, már az 5.-et kezded? Hogy megy az idő? Nem baj Csibike, hogy nem kell/szabad dolgoznod, szerintem így nagyon is hasznos tagja vagy a társadalmunknak! Blogolás formájában legalább is tutira!:)))

Csigamami írta...

en semmi lepkeket nem ereztem. Viszont a 13. hettöl ereztem mocorogni Bendust. (ällitolag lehetetlen, de pedig en ereztem, de nem lepke volt, inkäbb kaparäszäs)
A lenyeg, amint erzed tudni fog ;o)

Sarasvati írta...

hat... tudtommal. minel kevesebbet iszol annal tobb folyadekot halmoz fel a szervezeted.
Vicces, hogy egy ilyen "egyszeru" dologban sincs kozos pont az orvosok kozt....
Baba mozgas tenyleg legunkabb belmozgasra hasonlit. Prozai :) de en is a pillangokat vartam, igy sokkal kesobb lett tudatos, h jeee ez tenyleg a gyerek :D so figyeld inkabb a prozaibban :)
Nagy kedvencem amikor az amcsi filmekben felsikitanak a kismamak hogy "megmozdult!" :DDD mintha nem boogizott volna mar addig is...

Sarasvati írta...

Csigamami: igy utolag en is arra az idore datalnam a dolgot... de az "aha" effekt az ugy a 20. heten jott "je ez tenyleg a gyerek". na majd a kovetkezonel, mar tudom mit kell figyelni :))

csibike írta...

Sarasvati: Ráadásul a folyadék a szervezet normális működéséhez is kell. Utálok szomjazni :) Mivel pillangókkal nem volt még dolgom magamon belül, prózain figyelem.

Csigamami: Van, aki határozottan állítja, hogy már a 8. héten... Ha nem a vacsorád kaparászott, akkor a fiad :)

margelis: Szerintem ebben a kérdéseben is annyi verzió létezik, ahány terhesség. Ühüm, holnap kezdem a 17. hetet :)

szorgosmano: Azért ne maradj úgy örökre :) Max. a gyerekről ultrahang, ha lesz, a többi meg módjával, nem vagyok az az orrba-szájba privát fotót mutogató típus, meaculpa ésatöbbi.

csibike írta...

Szeri: Azt hiszem, nem próbálom ki ezt a belső szappanbuborékfújást, majd kiderül, hogy ficereg őbabasága :) Az első gyereket a 18-20. hétre mondta a dokim, a többit korábbra. Engem nem zavar, hogy csak most kezdetm érezni, nem maradtam le semmiről.

hullámlovas: Na várjunk csak, a fenék az ellensúly, nem? :) Az bőven elegendő, még sok is.

RneIcus: A kommenteknek nagyon örülök, engem a fésztufész infóáradat gyilkol le, a hozzászólásod teljesen rendben, nyugi, és köszönöm, hogy leírtad :)Ígérem, visszaveszek a tempóból.

dorw: Én sem tudok lemondani a napi másfél-két liter folyadékról, és amíg nem muszáj, a kakaóról sem akarok :)

Pocak: A doki meg pont az ellenkezőjét mondta, de végül is az a lényeg, hogy lehet inni :)

csibike írta...

mm: Köszi, hogy szóltál :)Rendszeresen járok bőrgyógyászhoz, májusra terveztem a bőröm lecsekkoltatását.

Aliana: A vizesedés miatt, bár ahogy a kommentekből is látszik, doki és doki között sincs egyetértés a kérdésben :)

Csapos: Már nem bánom, nálam már valószínűleg nyugdíjkorhatár sem lesz, halálig fogok dolgozni :)