2010. június 7., hétfő

Ebben a bejegyzésben ruhát kap a nagyfiú és szó esik holmi rabszolgatartó elefántról is

Hétvégén történelmi tettet hajtottunk végre mi, szülők: ruhát vettünk a gyereknek. Kombidresszt. Kettő darabot. Inkább barátkozás céljából, mintsem a jajj, mindjárt szülök és utódunknak nincs egy rongya, amit felvegyen pánikhangulatból kifolyólag, mondjuk, ilyen hangulatom nincs is. A történelmi tett későbbi etapjaiban bővül még a sarj ruhatára, kisdobos becsszó, bár amikor a neten nemrég szembesültem a "babakelengye" címszó alatt összeírt rendkívül fontos sokmindennel (meg a nagyrészt igen durva árakkal), levert a víz és erősen hajlottam arra, hogy a dolgok könnyebbik végét fogjam meg: belecsavarjuk valami takaróba a gyereket és kész. Pár napig emésztgettem az infókat, aztán megadtam magam A Sorsnak: Nagy sóhaj kíséretében közöltem B.-vel, hogy erősen úgy tűnik, itt az ideje a babadolgok beszerzésének, persze, körültekintően-ráérősen, kiszűrve a hülyeségeket. Drámai rezgésű hangon fel is ajánlottam B.-nek, hogy első lépésként elmegyek babakönyveket venni, igen, meghozom ezt az áldozatot. Hiába vágtam mártírfejet, B. kiválóan ismeri könyvbuzi énemet, úgyhogy képtelen voltam elhitetni vele, hogy pl. a Hetvenhét magyar népmese igenis fontos a frissen született csecsemő számára, nélküle nem élet a csecsemőélet. Nem győztem meg, plusz beláttam én is, hogy  fiúnkat nem öltöztethetjük mesekönyvbe, ezért bátor anyaként megkezdtem a bababoltokhoz való hozzászoktatásomat. 
Kész dzsungel egy ilyen babacuccos bolt, rengeteg cuki izé és mizé közül kellene választani, a kezdő anyai szív nehezen bírja a nyomást. Az ismerkedés első fázisában berongyoltam egy bababoltba, megtapogattam a babaoutfit néhány kellékét, aztán öt perc múlva elhagytam a helyiséget. A következő alkalommal már több időt töltöttem a boltban, pölö rácsodálkoztam a szoptatós párnára, mint olyanra (a működése egyelőre rejtély) és elszörnyedtem azon, hogy a sarjunk leendő méretéhez passzoló babaruha hihetetlenül parányi, főleg ruhanyak-babafej viszonylatban tűnik lehetetlennek, hogy sérülés nélkül juttassam fel gyermekem testére az ősz hidege ellen óvó kombidresszt. Bevallom, a kombidressz szót K. barátnőmtől tanultam, aki már rutinos anya a maga párhónapos babájával, sőt, neki köszönhetően azt is tudom, hogy a kombidressz és a body ugyanaz. Rohamtempóban növekszik a babaruhás szakszókincsem, hű, még a végén igazi anya lesz belőlem. Itthon megilletődötten fogdostuk a kettő darab ruhát, ekkora lesz a gyerekünk, nézd csak, vigyorogtunk egymásra. B. a pocakomhoz mérte az egyiket, hogy majd így fekszik a hasamban nagyobb méretű cápaként, én meg a mellkasára tettem a másikat, hogy figyelj, itt lesz a kis fokhagymasegge, itt meg a feje és... itt fog belehányni a nyakadba.
A nagyfiú két kombidressze közül az egyik egyébként olyan, hogy egy elefánt és két kisegér díszeleg rajta. Első ránézésre furcsállottam, hogy jé, rabszolgatartó elefántot applikáltak a gyerekruhára - úgy tűnt, mintha az elefánt madzagon húzná maga után az egereket és nem játékból. Nagggyon merééész dizájn, mondtam B.-nek, aztán jobban megnéztem az ábrát és rájöttem, hogy a két egér épp lefejti az elefántról a pulcsiját, azért van a kezükben a 'rabszolgatartó kötél'. A babaruhák szimbólumrendszerének értelmezésébe még bele kell rázódnom. 

P.S.: Vajon mit üzenhet az ábra? Az elefánt ne bízzon az egerekben, főleg akkor, ha kötött pulcsi van rajta?

16 megjegyzés:

Sarasvati írta...

Szoptatos parnat mielobb! A nevebol adodo funkciojahoz mint tudjuk meg nem ertek. Viszont ejszaka kivalt 3 parnat, kicsi golyocskak rmekul elrendezetok benne, mer ugye a pocak ala keves kell, terdem ala tobb. Hatam moge remek fimlnezeshez. Es ha ne adj isten megiserkedsz az aranyerrel, szinten aldani fogod a feltalalojat (ugyanigy allitolag gatsebnel) So ha szoptatni nem is fogok vele, de eddig a legjobb befektetes, csak (szerintem) olyat vegyel ami telejesen hurkava alakithato es nincs u alakura szabva.
Ruha vasarlast mi is igy kezdtuk... azota sztem ha eladnam a felet is sok lenne :D Boltokhoz szokj hozza, mert az arak nagyon nem egyformak... Es a leendo apanak meg mond meg h igenis a konyvnel nincs fontosabb!!! Es igen mar most elkell hozni szuloktol mindent. Nem. Nem er ra. Es nem, nem eleg :)
ja es csedben halkan remek ruhakat lehet venni turkaloban, azert tobbezer forintot adni, hogy esetlegesen mar 2hetesen se menyjen ra.... de ha szeretned lattam 11ezerert rugdalozot :DD

Sarasvati írta...

ez gy kicsit hosszu lett... pedig igyekeztem :D booocsi :)

Loihi írta...

Ruhára tényleg ne költs sokat. Egy pillanat alatt kinövik. Barátunk a Vatera és egyéb aukciós oldalak!(Vigyázz függőséget okoz!) Fillérekért vehetsz egész ruhatárakat. Magam alig vettem ruhát, mégis hegyekben állnak. Pedig már egy részüket eladakoztam és mégis.
Szoptatóspárna egyrészt a pocakosalvást könnyíti, másrészt a karod nem szakad le miközben szoptatsz. Szerintem megéri, pláne ha több gyermeket is szeretnétek (de akkor uniszex változatot szvsz :-)). Nem feltétlenül kell bababoltban venni, vannak anyukák akik foglalkoznak ilyennel, keress rá a neten-sok pénzt tudsz megspórolni és ha idő múlásával megereszkedik benne a töltet, küldenek pótlást is :-).

Névtelen írta...

Nahát, ez jól jött, a szopis párna téren és sem igen voltam eddig képben... bár még ráér, de azért érdekelt.
Biztosan jó érzés lehetett az első kis holmikat megvenni :D
Nikletty

Picike írta...

Én, mint gyermektelen nő, csak a barátnők tapasztalataiból tudok okoskodni. Ők azt csinálják, hogy a turiban vesznek egy szatyornyi ruhát 1500-ért és bazira tudnak örvendezni neki! És a barátnőm már most veszi az 5 éveseknek való ruhát a fél éves lányának, mert jól néz ki. Vagyis turizza. :-))Egy jó tanács: bálabontás reggelén ne menj oda, mert a pocakosok sokszor dühöngenek a figyelmetlen turizók miatt, akik gyakran nekilökik őket a tárolóknak.

Niki írta...

Ruhák: tényleg nem érdemes vagyonokat költeni, úgyis lehányja vagy összekakilja, és nincs az az intelligens folteltávolító szappangélpor csoda ami kihozza. A Keletinél van egy gyerek angol turi, fantasztikus dolgokat lehet fillérekért vásárolni. Nem agyonhasználtak vannak originál darabok. Tesco-ból bodykat és tipegőket, 3-as és 5-ös csomagokban szerezhetsz be. Néha a C&A-ban is vannak jó leárazások.
Bútor: bőven benne jártam a 7. hónapban amikor még csak ki se volt nézve. Épp hogy meglett mire megszületett a kis rabszolgatartó. Ha újonnan vásároltok, számoljatok 3-4 hét szállítási idővel.
Könyv: fontos!! Leporellóval érdemes kezdeni, de a Hetvenhét magyar népmesék-kel én is szemezek már. Bár ha anyai gének többségben lesznek a kis cápában, lehet azt tolja majd maga előtt.:) Hülye vicc volt.
Na ekkor lesz szükséged a szopipárnára. Én imádom, a 21 hónapos Kölköm a mai napig azon alszik el. Jó lelóg róla félig, de nagyon szereti. Jó volt még pocakosan, jó volt a szoptatáshoz. Sorokat tudnék még róla zengeni, de már így is hosszúra nyúltam. Itt nézd meg: www.szopiparna.hu

Aliana írta...

könyvvásárlás igenis fontos, én már tavaly vettem mesekönyvet szigorúan a majd (sok év múlva) megszületendő gyermekek miatt :D

EsztyMom írta...

én amondó vagyok ne próbáld megfejteni a baba ruhák jelentéseit / üzenetei, lesznek még elképesztő darabjaotiok, hidd el!

viszont, ha olcsón és kényelmesen szeretnél baba rucit venni ajánlom figyelmedbe eme két lehetőséget, bár lehet ismered őket: TeszVesz, és ruhafalva.hu ;)

szopispárna: nekünk volt és még mindig megvan, csak immáron mi fekszünk rajta Apával, irtó kényelmes! Hosszan használható darab, én is mindenképp ajánlom!

még vmi: margelissel egyetértek - 7-es busz Berzsenyi Dániel utca megállójában van a használt baba ruha butik, ma is ott voltam olcsó, és én mindig szélesvásznú mosollyal lépek ki az ajtaján:)

Loihi írta...

Ha már felmerült a bababútortéma: Én alacsony költségvetésű anyuka vagyok. Első gyereknél csorgott a nyálam a szebbnél szebb bútorok láttán, de sem helyünk sem pénzünk nem volt. Másodiknál, tengerentúl éltünk és tudtuk, hogy fél év múlva jövünk haza, ergo csak a minimálisan szükségesre korlátoztuk a beszerzést. Harmadiknál meg már okosak voltunk. :-) Két dolog elengedhetetlen: Kiságy és pelenkázó. Ha pelenkázó később komóddá alakítható,akkor szuper, mert megvan a szekrény a ruháknak is. Ágyneműk, kiságy alá tolható műanyag tárolóban.
Biztos infarktust kaptam volna ha a kétéves fiam a többszázezres bútorokon csillogtatja kreatív énjét. :-) Ajánlom egyénként az Ikea-ban az 5000Ft körüli áron kapható -talán RASTA- komódot. Natur fa, így festhető, akár dekupázsolható. :-)
Ha sok voltam bocsi. :-)

kisrumpf írta...

"kezdő anyai szív nehezen bírja a nyomást"

hehehe, nem vagyok sem kezdő, sem haladó anya, de egy babaruha boltban megindul a nyálelválasztásom. Reszkess, biztos be fogok térni, hogy tőlünk is legyen valami kis szép, pillanat alatt kinőhető (továbbpasszolható) darabja a dednek.

Vagy ha netán van valami extra, ami otthon nem kapható, ne fogd vissza magad, spórold meg nekünk a találgatást ;-)

Mondjuk valami zöld cucc, lóherés motívummal? ;-)

Sarasvati írta...

Ja meg egy ruhasotlet eszembe jutott... sporolunk mi neked szoljal :D so vannak gyerekes ismeroseid, akik szivesen adnak kolcson vagy adnak el jutanyosan :)
Akkor fogok szivohamot kapni, ha ugyjarok mint tobb ismeors es mar szuletesekor se lesz jo a fiatalurra az 56-os cucc... :o

manner írta...

Hahó! Szopipárna még azért is jó, mert ha hajlamos cicin elaludni a drága, akkor párnástul odamehetsz vele pl az asztalhoz megebédelni, miközben ő vidáman szundikál tovább. Egy kincs, hidd el!

manner írta...

Ja, és a babaruhák szövegeihez, dekorációihoz jobb, ha hozzászoksz! Ennyi blődséget ilyen töményen eddig tuti nem láttál!

csibike írta...

Köszi a sok-sok hasznos tippet :)

1. szoptatós párna: Minél előbb beszerzem, érzem, vele aranyélet vár rám :)
2. ruhák: A két body darabja 6-700 forintba került, nem akarok ezreket költeni, főleg, hogy a baba gyorsan kinövi mindet. Turkálót szeretem, legtöbbször magamnak is ott vásárolok. (A Berzsenyi utcában pont hétfőn voltam, de annyira előre még nem merek ruhát venni a gyereknek, csak nézelődtem.)
3. bababútor: Pl. nem tudom, mennyire kell igazi pelenkázó, ha a babacuccok tárolására elég helyünk van. Láttam olyan megoldást, hogy pelenkázótálca rá a kiságyra, arra a pelenkázópárna vagy mi és kész. Fogalmam sincs, ez mennyire kényelmes.

kisrumpf: Ilyesmin még nem gondolkoztam :))

Niki írta...

Csibi, az a lényeg, hogy stabil legyen a pelenkázóhely. Kifejezetten nagy jelentősége inkább csak az első pár hónapban van, én mostanság menet közben öltöztetem a Kölköm, és csak az esti fürdetés után használjuk rendeltetésszerűen.

Névtelen írta...

Szia!
Csak egy megjegyzés a "le kicsinylett" bodyhoz, ez akkor is jusson eszedbe mikor a kiskrapek épp kifelé készülődik ;).
Nejem is vehetné a lapot a kommentekből ő vagyonokat költ ruhára a gyerekeknek...

Pussz.
Sac