2010. június 10., csütörtök

Hajzuhatagnak semmi jele, de legalább nem vagyok vérfarkas

Most már biztos, hogy a hidegfront és a telihold rossz hatással van rám, a kettő együtt meg pláne. Ilyenkor viaskodik bennem a rendes énem és a hisztis énem, és nemzárójelben megjegyezném, úgy nem igazán korrekt a küzdelem, hogy hisztis énemet hol a hidegfront, hol a telihold, hol meg a hidegfront+telihold koktél támogatja. Azt már a terhesség elején megtapasztaltam, hogy a melegfront akkorát üt, mint Mike Tyson (és induljunk ki abból, Mike nem nézi, hogy nő vagyok), muszáj lenyelnem egy fél Algopyrint ahhoz, hogy ne érezzem úgy, mindjárt szétreped a fejem. Az utóbbi hónapokban természeti megfigyeléseimet kiterjesztettem a hidegfrontra és a teliholdra is, jó tudni, hogy csak a világ vad erőinek vagyok kiszolgáltatva és nem magamtól megyek át hisztis picsa üzemmódba, oka van a metamorfózisnak. A legutóbbi teliholdnál pl. feszült voltam és ideges, mondtam is a gyerekünk apjának, hogy úgy érzem, hisztizhetnékem van (annyira rendes vagyok: nem meglepetésszerűen támadok, hanem előre szólok neki). Végül hiszti terén nem tudtam kibontakozni, mert B.-nek megvan az a rossz szokása, hogy az ilyen krízishelyzetben felhagy az éppen aktuális tevékenységével, közli, hogy oké, és várakozóan néz rám, tessék hisztizni, de úgy igaziból. Én viszont így, előadásra váró közönség előtt képtelen vagyok hisztizni, gyerekkoromban is utáltam, ha direkt szerepeltettek (meg is tagadtam pl. a szavalást családi videóra rögzítés céljából), ráadásul B. úgy néz, mintha komolyan venne, nem röhög, de látom rajta, hogy nemsokára fog, mert csillog a szeme, és akkor nekem egyszerűen muszáj röhögnöm, ő meg velem röhög. Röhögés közben próbálok hitelesen felháborodni azon, hogy nem hagy hisztizni, milyen dolog ez, persze, nem túl meggyőző az alakításom, a hisztizhetnék meg elmúlik. Hihetetlen korlátozásban élek, ebből is látszik. Később azért ejtettem néhány könnycseppet a bennem összegyűlt feszültség egy masszívabb hulláma miatt, én sem tudom, miért, kikívánkozott, csak úgy jött a feszkó magától, viszont jó hír, hogy teliholdnál nem alakulok át vérfarkassá, pusztán pityergek, ami nem túl jellemző egy vérfarkasra (esetleg egy líraibb hangolású vérfarkasra). Mióta így kiismertem terhes önmagamat, az alakuló hisztiérzet előtt felmegyek a netre és megnézem, telihold éspervagy hidegfront van-e. Ha egyik sincs és mégis nyűgösködöm-nyafogok, akkor a bennem dúló hormonháborúra fogom és kész.
A hidegfront és az eső miatt legutóbb abba a helyzetbe kerültem, hogy hirtelen felindultam, ugyanis nem volt itthon vaj. (Úristen! Ezt a szörnyűséget!) A hihetetlen trauma előtt lelkesen elővettem a konyhai mérleget és a narancsos-mandulás süti receptjét. Nem terveztem előre, hogy konyhatündérkedni fogok, gondoltam, csak van itthon vaj. Nem volt. Itt borult el az agyam. Mi az, hogy sütni akarok és nincs itthon vaj? És mi az, hogy esőben kell elmennem érte a boltba? (Igen, kicsit túlreagáltam a dolgot. Tudjátok, a hormonok... vagy a hidegfront... vagy az eső...)  Olyan csapkodhatnék jött rám, hogy kénytelen voltam rátámaszkodni a konyhapultra és elgondolkodni: basszus, tényleg azon morcogok, mert nincs itthon vaj? Kínában a nők órákon át dolgoznak a rizsföldeken, térdükig ér a víz, én meg azért akarok kiborulni, mert pár szem eső hull az esernyőmre? Ezen a ponton felröhögtem és miután visszanyertem az uralmat saját magam felett, szép nyugisan felírtam egy cetlire, mit kell vennem vajon kívül. Le merem fogadni, hogy a gyerekünk teliholdnál vagy hidegfrontnál születik, csak majd nehogy lecsesszem szegényt feszült-hisztis állapotomban, hogy mi az, fiam, még nem vagy kint?
Ha már időjárás, ebben az irdatlan melegben a döglött csirke ászana változatos formáit produkálom. Én, aki imádom a meleget, most szenvedek és a hidegfrontot várom. Én! A fentiek tükrében azért ez nem semmi. Még jó, hogy eme perverziómat meg tudom indokolni a terhességgel. A legcsekélyebb mozgásos tevékenységtől is patakokban folyik rólam a víz és pihegek, mintha épp az előbb rúgott volna tüdőn egy ló. Nyáron akartam terhes lenni, igen, hogy kétpofára tömhessem magamba a gyümölcsöket, a fülledt meleget viszont kihagytam a számításaimból, lelki szemeim előtt kizárólag dinnyelé csorgott a pocakomra, izzadság nem.    
Egyébként más panaszom nincs se lelkileg, se fizikailag, se máshogy, igaz, az okosok által bereklámozott gyönyörű és dús hajnak sincs nyoma, pedig megkérdeztem a fodrászomat is, lát-e valami hajzuhatagra utaló jelet. Nem látott, ennyit az alvó mátrixaim felébredéséről. Mindegy, nem haragszom, legalább szülés után nem kell kihullott hajszálakat szedegetnem a gyerek pelenkájáról. Persze, bármerre járok, az anyaállapotú nőneműek habozás nélkül közlik velem, hogy bezzeg az ő hajuk nagyon szép volt a terhesség alatt és még utána is, meg ne örüljek, majd úgyis hasogat a hátam-derekam, majd úgyis lesz mindenféle gombám és majd úgyis grizzlymedveméretűre dagad a bokám, szóval, mindenki nagyon kedves.

10 megjegyzés:

Marjann írta...

Ezt a hisztielőző módszert elmesélhetnéd bővebben, mert én gyerek nélkül is hisztizek, bár nem a Zuram előtt, csak magamban és baromira idegesítő vagyok (magamnak), amin csak még inkább felhúzom magam... Mi lesz ha egyszer terhes leszek?

(Megjegyzem nincs itthon szalakáli pedig kifejezettem mézes muffin sütésre vágyok...)

Loihi írta...

Ha majd visszanézed a kismamás képeidet cirka 1 hónappal a szülés után, akkor rájössz, hogy jééé nekem hajzuhatagom volt a mostanihoz képest. (A jó hír az, hogy előbb-utóbb újra kinő) :-)

Pelenkázófeltét az ágyra? Végső esetben az is elmegy, viszont felhívnám a figyelmet a kisfiúk lába között fityegő kis valamire, amiből a legváratlanabb pillanatokban és irányokban folyadék távozik. Szóval ha vészesen közel van az ágy...na az gáz. (és akkor még nem beszéltünk a bűzös kis szobán átívelő anyatejes kakáról. :-) )
Pelenkázó lapnak nagyon ajánlom az Ikeás, felfújható oldalú Gullunge-t 1500-ért. (Ahhoz képest, hogy egyes babaáruházakban akár 10.000-t is elkérnek érte, nagyon baráti.)

Sarasvati írta...

es ugyis vashianyod lesz! ez a vedono maniaja... nekem meg azert se nincs. nekem ne mondja meg. a hajamrol akkor nem szolok. Tudod mit van ennek hatranya... mer ugye a bikinivonal borotvala egeszen nehezkes, viszont ott is no mint a (nem irom hogy gomba mert az egesz rossz hasonlat lenne :DD)
A telihold es front erzekenyseget hulye vagyok, de irigylem... mer akko majd lehet remenykedni h beinditja a szulest, en total erzeketlen vagyok az ilyenek irant :( de tombolo hormonjaim vannak... es hatalmas krokodilkonnyem ha a nyomorult boltba nincs eper amikor en epret akarok...

kisvirág írta...

Nyanyóka, tök sok és szép a hajad. Ha még jobban bedúsúlna, akkor már nem tudnál vele mit kezdeni. :p Viszont a nem dúsul be és a kihullik között nincs párhuzam. De tényleg visszanő állítólag (mondjuk én még a hulliknál tartok). Ha lesz elefánt lábad, felpolcolod esetleg borogatod és pár nap alatt elmúlik. Ha vashiányod lesz, szedsz vasat meg folsavat és rendbe jössz. Hátfájás, háááát nekem az nem fájt, a térdeim fájnak inkább ahogy a 6 kg gyerekkel guggolok, hajolgatok (mi lesz később, mikor 10 kgos lesz :o) Viszont lesz egy gyönyörű manód, aki ha rád mosolyog, megszűnik a világ és minden negatívumot elfelejtesz. A mosoly viszont megmarad :D

Anita írta...

a boka sajna elégé sanszos! Nálam is megjelent így én már elhiszem. Igaz nem olyan rég és mi már a 32. héten vagyunk de hát akkor is elefánt lábak....
a hiszti tök jó én szoktam is nem gátol meg semmi. Na jó egy idő után rájött a megoldásra és most már csak azért sem húzza fel magát!!!
A hajad meg nagyon szép:D

Szeri írta...

No, én már a haj viszanövésnél tartok:) Elég sok még a babahajam, de úgy néz ki, nem leszek kopasz:DD
Boka dagadás nem biztos, nekem sem volt efféle huncutság. Csak derékfájás, az is csak másodszor, elsőre csak ájulások:)

Niki írta...

Gomba? Miféle gomba? Fürdőruha okozta gomba? Mer' olyanom volt, de másra nem emlékszem. Hátfájás, sajnos bejött, kegyetlenül fáj, specialista keresésénél tartok. De ez nem törvényszerű. Különben meg szép kismama vagy.:)

dorw írta...

én eddig összesen 3-4 alkalommal hisztiztem, de azokat a párom kézben tudta tartani. rendszerint egy azonnali és kiadós alvás segít rajta. ellenben mostanában bőgök, az általad is leírt feszültség vagy összegyűlt frusztráció, méreg miatt. (hogy én ezt mennyire utálom. előfordul, hogy már akkor röhögök magamon, mikor elkezdek bőgni.)

a vizesedés mértéke szerintem egyéni, a gomba meg úgyis a környezetedtől függ. pl. ha sokak által használt wc-t használsz gyakran, sokkal nagyobb az esély rá, hogy összeszedj valamit. (mióta otthonról dolgozom kutya bajom, előtte meg...)

jól megmondjuk a frankót, ugye? :D

Sarasvati írta...

Na nekem pont most mondtak meg h ne egyek spargat, mer nem jo terhesen... termeszetesen olyan aki sose volt terhes... Amugy is nehezen viselem a sok okoskodast (plane idosebbektol) de ez abszolut halalom ... Ha nem kommentelek tobbet betett a sparga :))

csibike írta...

Szeretem olvasni a kommenteket, hol ezért, hol azért :)

margelis: Tudok ajánlani egy specialistát, aki pl. engem is megszerelt, pedig egy ideig járni sem tudtam. Ha gondolod, írj mélt és megadom az elérhetőségét.

Marjann: Beletelt pár évbe, amíg megismertem önmagam nagy részét és kitapasztaltam a működésemet :) Nem volt könnyű menet.