2010. július 31., szombat

Tisztázzunk néhány dolgot

A hasam mérete nagy izgalmat váltott ki a könyvtárosból és a virágosból, az előbbi az kérdezte, hogy még nem szültem meg? és biztos, hogy egy...?, az utóbbi pedig megjegyezte, hogy már nem kell sokáig várnom, hamarosan itt a baba. Könyvtapperolás- és kölcsönzés, illetve virágtapperolás- és vásárlás után kisimult orczával (engem az ilyesmi jobban frissít, mint az ayurvédikus fejmasszázs) reagáltam az érdeklődőknek, hónom alatt a hat könyvvel, kezemben a levendulával és a hibiszkusszal mélységesen emberbarát hangulatba kerültem, csevegtem pár percet a pocakméretemen ámuló hölgyekkel. Tudom, hogy semmi rosszindulat vagy egyéb negatív nem volt a megjegyzésükben, de másképp cseng, ha mondjuk a milyen szép nagy pocak!-ot kapom az arcomba, és lenne olyan igényem is (így hét hónap után pláne), hogy ha valaki leszólít, mert ingerenciája támad rá, a második kérdésnél szakadjon el a sabloninformációktól, érdekelhetné az is, hogy vagyok, bírom-e a meleget vagy inkább szívesen emigrálnék egy igluba, ilyesmi.
A hasam mérete marhára nem foglalkoztat, mármint XS-XL szempontból, holott szerdán a védőnőm megeresztett egy -t, amikor centizte. Soha nem gondolok rá valamihez viszonyítva. Ilyeneken nem tudok rágódni. Magától alakult így, nem segítettem rá biciklipumpával, kisdobos becsszó. Gőzöm sincs, mekkora a szabványhas, nem is érdekel, a sajátommal vagyok elfoglalva. Imádom, ahogy nő, ahogy formálódik. Szeretem magamon és nekem az enyém a legszebb, akkor is, ha bekerülök vele a Guinness rekordok közé. (Jó, azért kamionnyi ne legyen.) Ha minden ember más, minden terhes nő is más, vagy rossz a logikám? 
Ami meg a sarj albérletének felmondását illeti, még nem akarok szülni, oké? Szépen-ügyesen kitöltöm a két hónapomat és kész. Ezt még a kezdet kezdetén lezsíroztam magammal és Az Univerzum Szülészeti Osztályával, a gyerekkel meg szinte az első pillanattól fogva diplomáciai tárgyalásokat folytatok arról, hogy pl. nem ragaszkodom sem a kitűnő bizonyítványhoz, sem az OKTV-győzelmekhez, sem az agysebészeti karrierhez, felőlem akár cukrász is lehet közepes jegyekkel (humoros, intelligens és szórakoztató cukrász, aki hőn szeretett édesanyjának összedob végre egy harminckilences csokoládécipőt, magassarkút, természetesen), de abból nem engedek, hogy időre születik és egészségesen, minden kéz- és lábujj, valamint a szükséges emberi alkatrészek birtokában.    
És ha már a szülésnél tartunk: nem versenyzek senkivel. Nem veszek részt A Legstrammabb Vajúdó Anya vagy A Legszuperebb Szülés címért folyó vetélkedésben. Leszarom az összes elvárást. A fiúnk születése számomra nem olyan produkció, amit mások szülési eredményeivel kell összehasonlítani. Ez nem diszkoszvetés, ahol pontozzák a teljesítményt és rangsorolják az anyákat, vagy igen? Ép és egészséges gyereket akarok, ennyi. Klassz, ha minden más is megvalósul a szüléssel kapcsolatos elképzeléseimből (pl. labdás vajúdás helyett azt szeretném, hogy ne alázzanak meg ebben a végtelenül kiszolgáltatott helyzetben), de ha nem, akkor sem dőlök a manikűrkészletembe. Túlélem, megoldom, feldolgozom. Nincs minden részletre kiterjedő szüléstervem, csak pár gondolat alakulgat a fejemben, és nem azért, mert hülye vagyok sokoldalas tervezet kiagyalásához. Azt gondolom, hogy a szülés természetes folyamat, a megoldókulcs ott van a testemben, hiszen nő vagyok, és ha bármi gubanc adódik, segítenek a fehérköpenyes félistenek, mert az a dolguk. Semmiféle hisztériával nem akarom gúzsba kötni magam, a tavalyi vetélésem pedig erőt ad, tanultam belőle. Közvetlenül szülés előtt biztos izgulni fogok, mert még soha nem szültem, nem tudom, mi vár rám, meg aztán világra jön az a kisember, aki kettőnkből van, B.-ből és belőlem, és azért ez nem olyasmi élmény, hogy elnyalok egy fagyit vagy beülök egy mozifilmre, addig azonban szeretném megélni a terhességemet a maga minden szépségével és nyűgével együtt. 
Nem vagyok dühös és más, felfokozott idegállapotra utaló tüneteket sem produkálok, ez a bejegyzés nyugodt-merengő hangulatú, egyedül az zavar, hogy elzsibbadt a fenekem.

14 megjegyzés:

Sarasvati írta...

Sztem elore megtervezni a legnagyobb badarsag :) Honnan a fenebol tudjam mit akarok majd akkor? Labdat, vizet vagy csak hogy hagyjon mar beken mindenki... Asse tom h mennyire faj es en azt mennyire birom. Na szoval egyet ertek :)
Idegelesre keszulj fel... 38. hettol smsm telefon emil akarmi "na?" en ettol fogok mostmar megszulni :@ pedig a pocakom mereten aluli :D szornyu :)

Névtelen írta...

Szívemből szóltál a versengéssel és minden mással is!
Engem is már naponta felhív valaki vagy megkérdezi(mintha nem látnák!), hogy beindult-e már? Mi van már? Kezd idegesítő lenni! Gondolják, hogy nem telózunk ha elindul?

Lepkevár írta...

Teljesen igazad van, ha nincsenek nagy elvárásaid, akkor nem is csalódhatsz nagyot. Amúgy tényleg nem lehet előre tudni, hogy ott és akkor mit szeretnél majd. Én speciel az elsőnél vízre vágytam (nem lehetett, mert gyorsan jött), a másodiknál labdára (ezt megvolt), a harmadiknál pedig csak annyira, hogy mindenki hagyjon békén. A szülés vége felé, amikor az ember már azt sem tudja, hogy fiú vagy lány, akkor mindig azt mondogatták a szülésznők, hogy gondoljak arra, hogy milyen hatalmas és nagyszerű ajándékot kapok az élettől azzal, hogy gyerekem lehet. A lehető legnagyobbat. Ez annyira igaz és tényleg mindig erőt adott. A lényeg az egészséges kisbaba és egészséges anyuka, a többi csak részletkérdés. Egy dolog biztos, hogy bármilyen is lesz a szülés, másnapra már elfelejtődik minden fájdalom, szóval jól ki van ez találva. :)

(Ha nem bánod, kilinkeltelek.)

dorw írta...

nagyjából ugyan így állok hozzá én is, azzal kiegészítve, hogy nekem már minden mindegy, csak szedjék ki belőlem a gyereket. :)

egyébként Alexander G. Bell-t és Puskás Tivadart kiátkozom naponta többször is. :/
lassan többet van kikapcsolva a telefonom, mint be. persze akkor meg a páromat hívogatják, hogy "jaj, van valami ezért nem érnek el?" mintha szegény nem lenne már tiszta ideg. :P

Sarasvati írta...

A kikapcsolt telefon azt jelenti h ar tuti szulunk :D de ha merem kikapcsolni a laptopot es ne vagyok online msn-en az is azt jelenti... Meg jo h a szomszedok nem teszk szova, pedig tuti ok is megvannak gyozve ahanyszor kilepek a lakasbol, csak szulni mehetek... Bamulnak mint aki nem latott meg terhes not :S
najovan nem mordok... vsz ez is elfelejtodik, ha megszuletik a kolok :)

gia írta...

csibi, az én anyai ösztönöktől egyelőre baromira mentes agyam imádja, ahogy itt megteoretizálod a dolgokat, igazán megnyugtat, köszönöm :)

csibike írta...

gia: Az a helyzet, hogy nem nekem találták ki a ma divatos mintakismama szerepkört, rúgok el magamtól mindenféle baromságot, itt is a saját fejem és érzéseim után megyek :)

Sarasvati: Ha a vége felé engem is nyaggatnak a mikorszülszmár kérdéssel, a következő terhességemnél pár héttel kevesebbet fogok mondani, így megúszom a faggatózást... Nincs méreten aluli pocak, teee :)

dorw: Jó, hogy mondjátok ezt, valamit majd ki kell találnom a jóindulatú családi-baráti zaklatások ellen :)

Lepkevár: Nálam nem is a csalódás a lényeg, hanem az, hogy van-e jelentősége vagy nincs. Agyérgörcsöt tudok kapni attól, ha pl. a császáros szülésre rámondja egy okostojás, hogy az nem is igazi szülés, mert az anya nem küzdött meg a babáért, csak kikapták belőle...
Megtisztelsz, köszönöm :)

Brigi: Valahol azért vicces, hogy ők izgulnak... Akkor mit mondjon az anya és az apa? :)

Niki írta...

Aha, cukrász, mi? Csokoládécipő? Magas sarokkal! Csibi, Te aztán tudsz élni!
A kismamás gondolatvezetésed pedig szuper volt! Valahogy így kéne mindenkinek felfogni a kismamaságot!

1 írta...

Én vagyok olyan agresszor, hogy senki nem cseszegetett :)
Amúgy vagyok annyira vizuális, hogy elképzeljelek biciklipumpával, ahogy növeszted a hasad, bocsi :)
Csodálom a nőket, akiknek szüléstervük volt, a mienk annyi volt csak, hogy gyorsan és egészségeset :)
Amúgy meg röviden, így van ahogy írtad és pont :)

csibike írta...

Macskusz :): Azt hiszem, újabb szabályokat fogok tudatosítani a családi berkekben. Elárulom, én is vizualizáltam magam biciklipumpával :)

margelis: A másik blogom fejlécének jobb szélén látható egy csokicipő, olyat szeretnék már egy ideje. Persze, nem hordani, enni. A sarkával kezdeném :)

Évi írta...

Ja, az is szülésre ad okot a szomszédoknál, ha a nagyobbik gyermek édesapjával tengeti az időt a játszón.Mert te esetleg nst-n vagy...

Csibi!!Okos nő vagy te.Szerintem sem kell terv!!
Zajlik ahogy kell, mert ösztönösen megy a dolog, a szülésznő és a doki, meg már csináltak egy pár ilyet.Tudják a dolgukat.Legalábbis az esetek nagy részében:-)))).

Puszmák.

Pocak írta...

Nehéz leírni jól amit szeretnék. Valóban az a fontos, hogy megszülessen a gyerek épen, egészségesen, és miután ez megtörtént, eljön az első- ötödik- huszadik születésnapja, és minden évben végigéled újra a születését is! Nem kell, nem is érdemes előre tervezgetni, de vannak dolgok amikkel nem árt tisztában lenni, mert igenis számít (és utólag is számítani fog)...
Én akkor is azt kívánom miden kismamának, hogy legyen szép a szülése, és minden kisbabának, hogy legyen szép a születése! :D

Pocak írta...

utolsó idők: na ezt még negyedszerre is elrontottam, mert megmondtam a doki által kitalált dátumot és utána tettem hozzá, hogy sztem mikor fog jönni, de mindenki fejében a fehérköpenyes félisten (:)) által megadott (és elszámolt) időpont maradt... A legvégén meg már direktbe élveztem az emberek döbbenetét, én meg nyugodt voltam :DDD

csibike írta...

Pocak: A tájékozottságot nagyon fontosnak tartom, de az hülyeség, ha pl. valaki ész nélkül tervezget, mások elvárásainak akar megfelelni a saját igényei-érzései rovására vagy más szülését leminősíti.
A végén csak jól alakult :)

Évi: Az biztos, hogy családon belül előkészítem a terepet :)