2010. szeptember 3., péntek

Kommentben hosszú lenne, meg amúgy is kikívánkozik még egy-két gondolat

Szó sincs félelemről vagy bármilyen negatív érzésről, a porszem a kulcs, hogy én, csibike, hamarosan világra hozok egy embert. Az elmúlt majd' harminchárom évben csináltam ezt-azt, ettem, ittam, szerettem, örültem, sírtam, dolgoztam, tanultam, főztem, olvastam, rajongtam, küzdöttem és ilyesféle hétköznapi dolgok, de egyik sem fogható ahhoz a csodához, hogy növesztek magamban egy kisembert, akit aztán beleszülök ebbe az életbe. A terhesség alatt lenyűgözött a testem változása, minden egyes nap rácsodálkoztam arra a tényre, hogy van bennem egy ősi kód és ez remekül működik, a baba nő, a testem meg úgy alakul, hogy neki a legjobb legyen, a végeredmény pedig egy ember, tele vágyakkal, érzésekkel, gondolatokkal, igényekkel. (És akinek benne van a bugi a lábában: Miközben írok, folyamatosan hullámoztatja a pocakomat. Nagyon mókás.)
Azt gondolom, A Nő egyik legnehezebb feladata, hogy a terhesség alatt is elfogadja, szeresse és tisztelje a testét, illetve ki merje mondani, hogy oké, ebben a kilenc hónapban nem én irányítok, a testem most egyetlen célt szolgál - egészséges gyereket rak össze. Az anyatestnek tehát fontos dolga van, és ha ez azzal jár, hogy nem ihatok minden este alkoholt, émelygek-hányok, nem tudom bekötni a cipőfűzőmet, nagy a seggem, görögdinnyényi mellek nőnek rám, melegben szakad rólam a víz, frontnál nyűgös vagyok ésatöbbi, akkor ez ezzel jár és kész. Ez egy ilyen más állapot. Adott esetben nehéz lehet elfogadni a test önálló életét, nem vitatom, meg rengeteg, gyakran megválaszolhatatlan kérdés is felmerül a jövővel kapcsolatban, abban viszont biztos vagyok, hogy a terhesség a világ egyik legszebb dolga, ha az ember lánya felismeri a démonait és leszámol velük. Élvezem a terhességemet és ez hihetetlen boldogságot, erőt ad, plusz tuningolja az 'ízig-vérig nő vagyok' érzetemet, a terhesség alatt is megmaradtam nőnek és itt most nem a külsőségekben megnyilvánuló cicomákra gondolok. Nem tudok úgy tekinteni rá, hogy csak egy kis hétköznapi akármi, ami minden nővel megtörténhet, az ember kipottyant magából egy gyereket, oszt' csókolom, nem nagy kunszt. Nekem az. Kiskamaszként úgy mentem haza a sportversenyekről, hogy nyakamba akasztottam az összes aranyérmemet, fülig ért a szám és boldogan szökdécseltem, az érmek a mellkasomat verdesték, és nem érdekelt, hogy nem igazi arany, az sem, ha az emberek vállat vonnak, hogy érmek, na és?, az én szememben arany volt minden érem. A terhességnek, szülésnek, gyereknek sem tudok kevésbé örülni, bár azt nem túl sanszos, hogy sokkilós gyerekkel a nyakamban szökdécselni fogok.
A szülés pedig azért megfoghatatlan számomra, mert oké, eldönthetem, hogy kérek-e beöntést, gátmetszést, fájdalomcsillapítást, bordásfalat, de a színekre, szagokra, hangokra, érzésekre nem lehet felkészülni. Nem arról szól a történet, hogy kapok egy új plüssállatot vagy egy kiló lámpagyöngyöt. Simán el tudom képzelni, hogy minden gyerek várása-születése csoda és nem lehet megszokni, hiába van már három gyerek a családban, a negyedik szülése sem egyszerű és unalmas rutinélmény. Nagyon várjuk A Cápát (és nyilván nem marad bent, mert legrosszabb esetben az apja kiharapja, ugye), de egyáltalán nem félünk-aggódunk, izgatottak vagyunk kicsit és megilletődöttek, hogy nemsokára itt lesz a karunkban a gyerekünk. 
 
Lehet, hogy nem tudtam jól elmagyarázni, mit érzek, benne van a pakliban.

17 megjegyzés:

Nóra írta...

Nagyon is jól elmagyaráztad! Kísérteties, hogy szinte minden gondolatomat leírtad. Szerintem sokan vannak ezzel így! :-) Szívesen olvasgatom a blogodat. További kellemes "egyben" töltött napokat!

Névtelen írta...

hát én elpityiztem magam...

hát igen...
olyan felfoghatatlan néha számomra is, ezek szerint mikor ott van a pociban még akkor is az a tény, hogy tényleg igazán nem kell sokat tennünk és két kicsi sejt magától találkozunk és általunk, belőlünk, teljesen magától egy önálló, egyedi, egy új egyéniség jön erre a világra, közénk, aki minden kezdetén teljesen tiszta, pozitív, szeretetteljes, önzetlen, aztán a világ változtatja... stb...
Egyszerűen néha felfoghatatlan mire vagyunk képesek!
Aztán néha elérzékenyülök azon, ha egyszer nekem is lesz babám, gyermekem, SAJÁT gyermekem, és nem másét fogom megcsodálni, hogy vajon megfoghatom-e, megsimogathatom-e, jaj nehogy túl bámuljam, nem ez lesz, hanem a saját gyermekemet akkor simizhetem meg mikor szeretném, és szerethetem, ölelhetem, én?? jaj vajon az milyen lesz, hogy az én gyerkőcöm, nem másé...

Na bocsi a bőléért... csak megindultam...

Minden jó lesz Csibike!
Nikletty

roza írta...

Annyira nagyon jól megtudod fogalmazni az én gondolataimat is...és -többek között-ezért is nagyon szeretem ezt a blogodat,mert oldja bennem a feszültséget ezzel kapcsolatban,hogy nem csak én vagyok így ezzel,hogy mi bár még csak beszélünk erről,de ugyanezek a gondolatok vannak bennem is...nem vagyok egyedül :)
És hihetetlen módon drukkolok Nektek :)

Csillagvihar írta...

Első olvasatra talán nem ide tartozó, 2 nappal ezelőtti beszélgetésünk:
"-Anya! Te fel tudod fogni, hogy már _nyolcadikos_ vagyok?!
-Nem kisfiam, még azt sem fogtam fel teljesen, hogy megszülettél."

Csapos írta...

De, de... nagyon jól meg tudtad fogni, minden mondatodat átéreztem... Az, meg hogy talán már két héten belül kibújik a gyerkőcöd, megborzongatott.
teide

Anita írta...

csodásan írtad le. Ez így van!

Béb írta...

Olyan jó ezt olvasni!

Ferilka írta...

Csibike! Nagyon hasonlóan éltem meg én is a más állapotot! :-) Jó érzés volt olvasni a bejegyzésedet. Nagyon drukkolok nektek én is!

Sarasvati írta...

irtam levelet... aztan kitoroltem :) tudsz Te mindent :) azert remelem majd megesemeseled Capa ur nevet :P elozo postra meg csak annyit, hogy en sokkal rosszabbnak kepzeltem a szulest :) mondjuk volt egy pont amikor majd keszultem fajdalomcsillapitoert konyorogni de kozolte a doki hogy mar keso :DDDD szulni mokas dolog, mar varom a kovekezot :) de nem elmeselheto, es teljesen felkeszulni sem lehet ra. Illatnak viszont ajanlom a muskotalyzsalyat :) ha masert nem hgy utana szagolgathasd es elojojjon a szules elmenye :) (allitolag egyeb pozitiv hatasa is van :))

RneIcus írta...

világ életemben csodálltam a várandós nőket, a gyönyörű pocakokat. Igen, nekem majd' minden várandós pocak gyönyörű, s automatikusan minden várnadós nő is gyönyörű. Szerinem a világ legcsodálatosabb ajándéka gyermeket hordani a szívünk alatt. nagyon szépen leírtad az érzéseidet, egyet is értek velük. Én már az előző bejegyzésednél értettem, hogy nem féltek, hanem izgatottak lettetek, mint ahogy mindenki az lesz ahogy eljön az idő. Hajrá csibi! ;)

sedina írta...

Ámen! Én is ugyanígy gondolom. Mindkét terhességem és szülésem maga volt a csoda.... ami azóta is tart. Puszi: H-S. Edina

Szeri írta...

Minden szülés egy gyönyörűség! Maga a 9 hónap is, bár van, amikor az ember rosszabbul viseli. Nekem is mindkettő szülés egy jó érzés volt, bár össze nem hasonlítható a kettő. Kíváncsi vagyok a harmadikra és nagyon fogom sajnálni a szívem mélyén, ha már többször nem fog előfordulni:)

Névtelen írta...

Kedves Csibike
Nem a szüléstől kell félni, hanem attól ami utána jön :)
Az éjszakázástól, a hasfájástól, a fogzástól, a tejcitől feszülő ciciktől, stb stb
Nem írom tovább mert elveszem a kedved :)
Persze nem biztos hogy a Te babád hasfájós és stb lesz, szóval csak azt akarom mondani, hogy nagyon szép és fenséges és felemelő dolog a babázás és Anyának,szülőnek lenni, de sokszor baromi nehéz és fárasztó és .....
Ezekhez képest a szülés piskóta.
Mondom ezt tapasztalatból, 2x szültem.
Tudom te nem szereted az ilyen vészmadár beszólásokat, a rémtörténeteket stb, (olvastam a postodban) lehet nehezebb így írásban megérteni és megértetni mit akarok, szóval a szüléstől no para!
üdv

csibike írta...

Örülök, ha érthető volt a bejegyzés és annak is, hogy nem ismeretlen érzésekről írtam. Meglepődtem volna, ha azt kommentelitek, hogy á, ez csak egy gyerek és nincs semmi extra a terhességben / szülésben... :)


Névtelen: Az éjszakázás, a hasfájás, a fogzás, a mellfeszülés satöbbi nem rémtörténet vagy vészmadár beszólás, hanem tény, adott esetben kőkemény valóság, mint ahogy az is, hogy az ember elfárad, nyűgös lesz, kiborul, úgy érzi, csődöt mondott, szeretne világgá futni. Nekem ezzel semmi bajom nincs, minden örömöt és nehézséget vállalok, ami a gyerekkel együtt jár :) Egy percig nem gondoltam, hogy a gyereknevelés csupa móka és kacagás. Az elmúlt tíz évben rengeteget foglalkoztam gyerekpszichológiával, neveléslélektannal, ezért pl. én leszek az az anya, akit nem fog meglepni, hogy az egyik percben tündéri a gyerek, a másikban meg már hisztisen tör-zúz, és az sem, hogy éjszaka tízszer kell hozzá felkelni, meg az sem, hogy kamaszként utálatoskodik. Kíváncsi vagyok, hogy oldom-oldjuk meg ezeket a szituációkat, de félelem nincs bennem sem a szülés, sem a következő néhány év miatt. Biztos előfordul majd, hogy bizonytalan leszek vagy tanácstalan, félni azonban nem tudok a gyerek fejlődésével járó problémáktól.

Sarasvati: Képes voltál nem elküldeni a levelet? Fekete pont :) Szívesen elolvastam volna.

dorw írta...

nem féltelek én, ne értsd félre. :) és a szülésre sem kell annál jobban felkészülni, mint ahogyan már megtetted.
Gyerek a karban pedig... leírhatatlan... bár talán majd neked sikerül megfogalmazni. :)

csibike írta...

Vagy nem és akkor majd csak annyit írok ide, hogy úgyis tudjátok, mit érzek :)

Anka írta...

Nagyon jó ezt olvasni!!! :D ölellek!