2010. szeptember 20., hétfő

Még nem a szülésről

A múlt héten sem kapcsoltam takaréklángra, nem megy nekem ez a 'feküdjünk egész nap és várjuk, mikor kezd csepegni a magzatvíz' c. mutatvány. Tettem-vettem itthon (pihenéssel megszakítva), illetve mászkáltam kicsit ügyintézés címén (pihenés nélkül, a járdán mégsem akartam elfeküdni). A nép körében aztán belefutottam (belesétáltam) olyan biztatásba, hogy kitartás, kedveském, mindjárt megszabadul a tehertől, meglássa, a gyerek kárpótolja minden szenvedésért, nekem pedig az az érzésem támadt, hogy talán mégis ufó vagyok. Olvastam én is, hogyne olvastam volna, hogy a harmadik harmad utolsó előtti és utolsó pillanataiban Az Anya pokolba kívánja Az Apát, A Gyereket és A Terhességet, nem bunkóságból, egyszerűen szabadulna már ettől az egésztől, ölelné a csemetét, borogatná a gátsebét, kapná vissza az agárvékony testét ésatöbbi. Én így terhes ufóként megpróbáltam fellelni magamban a szenvedés csíráját, de nem jártam sikerrel, szóval, nálam az a helyzet, hogy fizikailag és lelkileg remekül vagyok, nagy ívben elkerülnek az utolsó hetekre jósolt panaszok: nem fáj a derekam és a hátam, kapok levegőt, nem ég a gyomrom, nem vagyok hisztis, éjjel pompásan alszom (egyetlen fix ébredéssel, ennyire azért hadd legyek terhes). Ja, és jöhet a szex is, még mindig. Nem tudom, hogy ez szerencse vagy adottság vagy hozzáállás kérdése (nem pont a szex, úgy az egész panaszmentesség), mindenesetre nem reklamálok. Pusztán két dolog kellemetlen: Az egyik, hogy az ötperces utat húsz perc alatt teszem meg és ez a 'soha nem érek célba' érzés eléggé fárasztó. Ha csak gyenge kísérletecskét teszek arra, hogy gyorsabban szedjem a lábaimat, a sarj rögtön lefékez: jó mesterlövész módjára valamelyik mozgáskorlátozó idegbe csatlakozik a lábával éspervagy kezével, lelki szemeim előtt ilyenkor kigyullad a 'Stop!' felirat. A másik, hogy nem esik jól a tömegközlekedés (sok a büdös és agresszív ember), pedig most már a helyet is átadják.      
A cápakölyköt nem méricskélték mostanában, fogalmam sincs, hány kiló, azt viszont érzem, hogy szépen nő és egyre nagyobb helyet foglal el bennem. Alapjáraton rengeteget alszik, egyedül frontnál vadul be, de azt is kíméletesen csinálja, nem az a kiköpött brutálcápa. Az nagyon vicces, amikor a jobb oldalamon hirtelen megjelenik egy kis dudor, mert ősarjsága beletalpalt vagy beletérdelt az anyjába. Tartottam attól, hogy így a végén már nem tudom bekötni a cipőmet és mielőtt B. munkába indulna reggel, a lábamra kötözi, ha menni akarok valahová a nap folyamán, azonban ez is úgy alakult, hogy megoldom, igaz, kicsit szuszogva, kicsit sajátos pózban, de megoldom. Kaptam olyan 'tanácsot', hogy különböző furfangokkal siettessem a szülést, merthogy még most szüljem meg a gyereket, amíg kicsi (ez ugye relatív), vagy volt az az indok is, hogy legalább hamarabb túl leszek rajta. Hát, az ilyen okosságoktól nemcsak a kisbicska nyílik ki a zsebemben: szívem szerint az egész étkészletemet a kedves jóakaró hátába állítanám, plusz B. bazinehéz fúróját, azt, ami simán átviszi a betonfalat. Egyrészt ha óvtam-védtem a gyereket harmincakárhány hétig, óvni-védeni fogom a legutolsó pillanatig, másrészt meg pusztán azért, hogy előbb megölelhessem, nem rohangálok emeletről emeletre. Majd jön, amikor akar, ha meg nem, ott a dokim, ő tudja, mi a teendő 40-42 hét után. 
Az már biztos, hogy lesz miben tologatni az ivadékot, ejthetjük a talicska beszerzését. K. barátnőm kisfia kilenc hónapos, neki már felnőtt babakocsi dukál, ezért megkaptuk a bébijárgányát. Egyelőre ismerkedünk vele, pl. tegnap tologattuk a nappaliban (jé, ez a fék!, jé, így mozog a kereke!, jé, ez lecsatolható!). Még nem tudjuk olyan gyorsan szét- és összeszerelni, mint a filmekben a rossz arcú gonoszok a kalasnyikovot, de dolgozunk rajta. A lakásban már nagyjából babafogadásra alkalmas állapotok uralkodnak, bár még át kell rendezni ezt-azt. B.-re vár a pelenkázó összelegózása, nekem meg le kell kapargatnom a B. unokaöccseitől örökölt gyerekágyra ragasztott ötszáznegyvennyolcésfél matricát, vesszen a sok kicsi Spiderman! Jó, értem én, hogy fiúk mégsem ragasztgathatnak ibolyát meg napraforgót az ágytámlára, de könyörgöm, 2x2 centis képeknél azért lehetett volna nagyobbat...  
A tegnapi szülinapozásról annyit, hogy ismét bebizonyosodott, a fiúnk öntörvényű srác: az anyai nagymamám hasamhoz intézett verbális noszogatását, miszerint na, mozogj már! (cirka olyan hangnemben, hogy na, Morzsi kutya, gyerünk, támadj!), figyelmen kívül hagyta, csak semmi cirkuszi attrakció, kérem szépen, szerintem kaján félmosollyal az arcán durmolt tovább, feje alatt a köldökzsinórral. A vasárnap még azért is volt jó, mert a babakocsin kívül kaptam mindenféle finomat, meg olyanokat mondtak nekem a t. családtagok, hogy nem is látszik rajtam a terhesség, mármint kiló szempontjából (pölö nem hónaljból nő a hasam és nincs akkora felkarom, mint a Fekete Lacinak). A hasamat persze észrevették, feltűnt nekik, hogy továbbra sem tudnak rendesen magukhoz ölelni. Elhessegettem magamtól a gondolatot, hogy ezek szerint pl. a szüleim szemében mindig is ilyen kis bucifejű, bögy- és farnehéz lány voltam. 

17 megjegyzés:

Béb írta...

:-)
Kíváncsi vok, kihúzzátok-é addig, míg hazaérek a levenduláddal... :-) Mert, ha nem, akkor marad a posta. :-(

Sarasvati írta...

mokas. Vejke nem hiott az utolo honapban... ugyh ezert kar lett volna siettetni a szulest :) Viszont a szex allitolag remek szulsindito, de nekem ahhoz abszout nem vot kedvem... Amugy csatlakozom az UFO klubhoz, ha nem zaklattak volna inditassal meg akarmi en elcipelgettem volna meg joideig :)

Nóra írta...

A legjobb dolga addig van a bébidnek, amíg a pocakod vigyáz rá. Utána ez a sok "kedves" ember kint fogja Őt macerálgatni, és további okosságokkal traktálni Téged. :)

szilva írta...

boldog születésnapot :) (remélem, még 8 napon belül vagyok...)

Sarasvati írta...

Jaj csatlakozom Norahoz... mindenki azt hiszi jobban tudja mi kell a gyereknek, mint en... a kedvencem hogy mostmar biztos hasfajos lesz (ahanyszor lekonyul a szaja) elvezd ki :)

csibike írta...

Adalék az okosság kategóriához: Védőnőm mesélte, hogy az egyik anya megkérdezte, tényleg jó-e, ha vakolatot kapargat le a falról és azt szórja a csecsemője könnyező szemébe, merthogy az okos barátnői ezt tanácsolták neki... Még jó, hogy megkérdezte a védőnőt és nem kezdte el teleszórni szarral a gyerek szemét, bakker.

szilva: Köszönöm, bőven :)

Pigi: Mikor jössz haza? :)

1 írta...

csibike, hogy Te milyen türelmes vagy.... egy zenmami... :)
(vakolatot gyerek szemébe... hű.... ez biztos csak valami vicc....)

Nóra írta...

Vakolat???!!!Én a védőnő helyében azonnal küldtem volna rá a gyermekjóléti szolgálatot a gyámhivatallal együtt! A jó utcasarki anyját az ilyennek! Bocs! :)

dorw írta...

korábban fel nem foghattam, hogy minek vernyognak a szakirodalomban arról, hogy látogatókat egyáltalán ne, vagy csak nagyon mértékkel fogadjunk az első 6 hétben. most már tudom. :) irgalmatlanul frusztráló, mikor ott nevetgél mindenki körülötted, a gyerek meg csak sír és sír, és nem akarja abbahagyni, bármennyire is próbálkozol a megnyugtatásával. és akkor kezdik adni a jó tanácsokat.
igen, a boldog nagyszülők is. :P

Szeri írta...

De hát a jó tanácsokkal való ellátás nem a gyerkőc létezésével kezdődött, ugye Csibi?:) Vannak olyanok, akik minden helyzetre tudnak valami okosat, kéretlenül! Az más, ha az ember kérdez, de egyébként??? És még akkor is ott a döntés lehetősége, hogy másképp csinálod.
Vakolatszóró anyuka kissé hülye és még finom voltam...
Sokan használnak szülés előtt és alatt mindenféle homeós bogyót vagy itókát, ilyen-olyan célból. Van méhszájpuhító meg mindenféle cucc. Bár bizonyítottan senki nem tudja megmondani, hogy vajon attól lett-e neki gyors és aránylag könnyű lefolyású a szülése vagy spontán is úgy alakult volna....
Két gyerek után én azt vallom, hogy sokminden fejben dől el:) Szerintem Te sem félsz inkább kíváncsi vagy, a szülésre, a Manóra:) Nem fogod blokkolni a tested, hogy úgy működjön, ahogy Nektek kettőtöknek abban a pillanatban a legjobb. No és ezzel nem azt mondtam, hogy nem fog fájni, csak nem éled meg rossznak:)
Kissé hosszú voltam...

Béb írta...

Okt 6 és nov 2 között lesz vmikor 2 vizsgám. Még nem t'om mikor.
Te okt. 5-re vagy kiírva ugye?

csibike írta...

Szeri: Nekem azzal soha nem volt bajom, ha valaki elmondta a tapasztalatait, mert ezek információk, adott esetben megerősítettek vagy tanultam belőlük, vagy láttam, hogy ilyen is van. Azt a hozzáállást tolerálom nehezen, ha pl. valaki a maga (ostoba) igazát akarja rám erőltetni (ld. vele úgy történt, tehát velem is úgy fog történni), holott nekem megvan a saját véleményem. Ilyenkor próbálom nem leordítani az illető fejét. Vitába tilos bocsátkozni, mert az ilyen típusú embereket soha nem lehet meggyőzni.
Én is hiszek abban, hogy elég sok minden fejben dől el, gyúrok agyra és lélekre :)

dorw: Úgy tervezzük, hogy csak nagyon óvatosan fogadunk embereket az első hat hétben :) Az első három hét meg szinte tabu lesz, az hármunké és kész.
Hétvégén szóba került anyuékkal a teáztatás, mert jött a nosztalgia, hogy én meg az öcsém, amikor kicsik voltunk... Mondtam, hogy alapjáraton nincs tea, aztán majd meglátjuk. Egyelőre ebben maradtunk, de biztos lesz még pár kör, hogy anyu, anyósom és a sógornőmék mit hogy csináltak anno :) Edzésben leszek, az biztos.

Nóra: Ez komoly, sajnos.

Macskusz :): Én vagyok A Testet Öltött Zen. Jó, ma már kevésbé, de a bankos sztorinál még teljesen az voltam :)

csibike írta...

Pigi: Ühüm :) A dokim mai álláspontja szerint nem fogom túlhordani a gyereket.

Béb írta...

Pics! Pedig 5-én lepattantam volna a fuvareszközről, berohantam volna hozzátok a kórházba, hogy átadhassam. De csak azért, mert a levendula szaglászása nyugtató hatású. (Amire sztem B-nek szüksége lesz. Téged ismerve, neked nem. :-P)

csibike írta...

Sarasvati: Eszembe jutott, hogy a szexre azt mondta a doki, hogy egészen az utolsó pillanatig nyugodtan lehet, ha nincs panasz. Ha nem kívánja az ember, akkor nem kívánja, az is érthető. Ezt nem a doki mondta, ezt én mondom :)

csibike írta...

Erős a gyanúm, hogy bármennyire is szeretjük a levendulát, szülés közben mással leszünk elfoglalva :) Megbeszéljük, mikor jó mindenkinek.

Béb írta...

Viccelek ám! :-) Elküldöm majd postán ha otthon leszek. Az a legegyszerűbb! A cápa kiszabadulása előtt már nem érek haza - meg nem is kell neked ezzel foglalkozni az utolsó napokban - utána meg babázzatok csak! Elég ilyenkor a rokonjárást túlélni. :-P
Jövök decemberben is...