2010. október 21., csütörtök

Alvás helyett, azaz ez mégis most akart kijönni

Tegnap este megint kimenőt kaptam a gyerek apjától, hogy lássak ezt-azt A Világból. Ilyenkor a ded békésen alszik, B. meg vigyáz rá és hív, ha ez a ded sírásra görbült szájjal arra riad legszebb álmából, hogy éhezik. Most még egyedül csatangolok, mert Andris nem mobil, egyelőre az erkélyen szokja az októberi hideget. Mármint nem hagyjuk kint éjszakára, napi tíz percben szippant néhányat a levegőből, aztán vissza a szobába. Korán sötétedik, úgyhogy túl sokat nem láttam A Világból, viszont kiszellőztettem a fejemet, sétáltam egy nagyot és bevásároltam. Azt hiszem, friss császársebbel nem kellene cipekednem, az a mentségem, hogy véletlenül bevásárlókocsi akadt a kezembe kosár helyett.   
Jó, ez a mászkálás saját döntés is, az éjszakai négy-hat órát leszámítva általában háromórás szakaszokban alszik a ded, ergo eléggé szülőbarát csemete, és mondhatnám azt, hogy vele együtt én is kidőlök, de nem mondom, mert a saját idő és a B.-vel töltött közös idő mellett nekem fontos, hogy ne szakadjak ki a hétköznapi dolgokból, például elmenjek a piacra, sütit vegyek a cukrászdában, kirakatokat nézegessek, ilyesmi. Igen, alvás helyett. A lépteim nem olyan gyorsak, a táskát pedig nem a vállamon hordom, hanem a szemem alatt, ez igaz, de hiszek abban, hogy Andrisnak kiegyensúlyozott anyára van szüksége, és ha én attól leszek kiegyensúlyozott, hogy az alvásidőm egyik-másik három órájában főzök, mosogatok, ékszermintákat tervezek, blogot írok, összebújok B.-vel, almákat válogatok a zöldségesnél, teát szagolgatok a bioboltban ésatöbbi, akkor kipeckelem a szemeimet és ébren maradok. (A levelekre is fogok válaszolni, ígérem.) Persze, még keveset bírok, muszáj aludni, hogy úgy foglalkozhassak a cápával, ahogy szeretnék, de bizonyos dolgokról nem kell lemondanom és ez jó érzés. Nem akartam, hogy megálljon az élet attól, hogy gyerekem született.
Érzelmileg nagyon furcsák ezek a sétáim és itt most nem arra gondolok, hogy sírva ölelgetem a fákat vagy váratlanul leborulok a betonra. Egyrészt meggyőződésem, hogy mindenki látja rajtam, anya lettem, kiválasztott vagyok, megyek a tömegben és anyaglória lebeg a fejem felett vagy valami hasonló, már-már várom, hogy az egész világ gratuláljon, másrészt rettenetesen hiányzik a kisfiam. Olyan kétnaponta egy-másfél órát töltök távol tőle és ez maga az örökkévalóság. Azt érzem, hogy én nem is vagyok én, ugyan több lettem a gyerekem által, mégis hiányzik belőlem egy fontos szervem - a szívem. És ez a szív ott szuszog békésen az ágyában, tejmaszatos a kis pofája, az a kék-fehér csíkos rugdalózója van rajta, aminek az elején egy bálna vigyorog. Akárhová megyek, andrisillatot érzek az orromban, szemem előtt andrisképek peregnek, fülemben andrishangokat hallok. Minden pórusom a fiúnkkal van tele, és előfordul, hogy séta közben örömkönnyek folynak az arcomon.

15 megjegyzés:

Anita írta...

ez egy csodás bejegyzés, és szerintem így tudsz a legjobb Anya lenni hogy néha a kis cápát magára hagyod:D Az utolsó mondatok különösen tetszenek, annyira szépek, és aranyosak!!!

pipacs írta...

Én most már több időre is magára hagyom Marcit (természetesen nem egyedül :D). Nagyon jól elvan a mamival, papával és az apjával is. Én pedig úszok, vásárolok, sütök-főzök, netezek... stb. És ez KELL, nagyon KELL. Minden anyának kellene szerintem, csak van aki nem ismeri be, vagy egyszerűen nincs erre lehetősége.

Névtelen írta...

Egyem szìved, tòkèletesen megèrtelek, ès ne legyen egy csepp lelkifurdalàsod sem!
te egy IGAZI anya vagy, olvasvàn tèged, mintah idòutazàst tennèk visszafele az èn gyerekeim 13 ès 15 èvesek, pont ugyanìgy èreztem velùk akkor, mint te!

Minden jòt nektek, ès gratulàloka gyònyòrù kisfiatokhoz!

Marjann írta...

Hm, irigykedek.

dorw írta...

szépe(n)t írtál, már megint! :)

Andrisotok meg jó gyerek. enyémgyerek ráunt a kiszámíthatóságra, és mostanában meglehetősen hektikus életvitelt diktál. :P

Névtelen írta...

Én még nem gratuláltam a picihez, hát most megteszem:), csak néztem a képeket Róla, és ámultam, milyen kis formás, tökéletes - szép nagyon. Örülök, hogy végre minden rendben van, és hogy boldogok vagytok.
Ez a bejegyzésed nagyon kedves, és biztos vagyok benne, hogy nagyon stramm vagy, azért a császár utáni lábadozásra tessék figyelni.
Azt hiszem - szerencsére - minden anya átéli ezt a fajta kötődést, itt az elején főleg - hiszen nemrég még ti ketten egyek voltatok, úgyhogy a kötődés örök:). Ahogy a hiányérzet is.
krikszi

Évi írta...

Istenem Csibi!
Amit a glóriával kapcsolatban írtál..na akkor nem vagyok egyedül.Pont így éreztem, mikor mentem egyedül az utcán...látjátok-é, hogy anya lett a lányból??Én is én is, nekem is van tündér gyerekem.Igen ugye látja mindenki.És ezért mosolygok bárgyún néha..mert más lettem , kicsit több mint eddig voltam.Anya (is ) lettem.

Lenti fiatalembör meg igen fes!Ezt kell mondjam.

Puszk, és köszönöm a szép gondolatokat.

Magdaléha írta...

Ez egy csodálatos bejegyzés volt, és pontosan így érez az ember lánya, amikor anya lesz... Ezért mondják, hogy a "szívünkből lelkedzett gyermek".
Üdv: M

manner írta...

Hűűű, csodaszép gyerek!!!

Szeri írta...

Tudod, hogy irigyellek:) Már a szabad , csatangolós órákért, hozzám nem ilyen kegyes a sors, vagyis az uram:D
Én is ismerem a túlcsorduló érzéseket, amik Téged is elárasztanak:) És milyen jóóóóóóóóóó!
Puszi

Lex avagy Melanie írta...

énis irigyellek :) szerintem van is rajtad valamiféle anyaglória.véleményem megeggyezik a többi kommentálóéval,igazán édes amiket írtál,úgy várom,hogy majd valamikor énis hasonló érzéseket táplálhassak :)

Sarasvati írta...

Tyuha! En meg furdesnel hosszabb idot nem voltam tavolabb a koloktol :o Viszont nem is hianyzik, sot :)
De ebben az a szep (ill. annak kene szepnek lennie) hogy mindenki ugy csinalja ahogy neki jo :) Anno suliban tanultunk az elkulonulesben erzett szereterol, es elvileg az a legerosebb :) Csak en keptelen vagyok ra :( (marmint egyebkent is :)
Es ha Neked fontosabb blogolni(pl) mint aludni... hat ennek csak orulni tudok :) mert sokszor megfogalmazol helyettem dolgokat amik nekem nem mennek :)

csibike írta...

Gyorsan írok, 30-40 perc elég sok gondolatra elég :)

Örülök, ha valamit vissza tudtam adni az érzéseimből. Függő anya vagyok, szívem szerint rengeteget írnék Andrisról.

Meggi írta...

Huhh, ettől nekem is örömkönnyei vannak :$ .) nagyon szép, baba is mama is írása is :)

Bejci írta...

Most kicsit homályosan látom a monitort, kicsit hüppögtem is... nagyon szépet írtál...Irígylésre méltó Andris, hogy ilyen remek, okos és tiszta szívű anyukája van!! És igen.. okosan teszed, hogy adsz magadnak egy kis kimenőt, így tuti nem fogsz befordulni a fáradtságtól... Ügyes anyuka vagy, Csibi!!