2011. március 29., kedd

Nem könnyű a beteg cápának

Az A betűs baba nagyjából egy napig élvezte, hogy újra a régi, ugyanis hétvégén lebetegedett, és hogy ne egyedül gyengélkedjen, mi is csatlakoztunk hozzá, mert olyan rendes szülők vagyunk, hogy osztozunk a sarjunk sanyarú sorsában. Ma délután három és négy óra között igazán hősnek éreztem magamat, amikor kilónyi takonnyal a fejemben, torokfájósan, a hőemelkedéstől könnybe lábadt szemekkel és az álmosságtól szédülve karomba vettem a köhögés és a fognövesztés miatt rendkívül nyűgös gyerekemet és állva szoptattam álomba mind a nyolckilóhúszdekáját, miközben a bocibocitarkát énekeltem neki. 
A gyerekdokim szabin, úgyhogy a helyettes dokihoz vittem le a nagyon csúnyán köhögő cápát. Csak harmincakárhányan voltak előttünk - és akkor már tizenöt perce tartott a rendelés. Mivel köhögtek ránk jobbról-balról és a legidősebb gyereket is hat-nyolc évesnek tippeltem, elcsíptem a doki asszisztensét, hogy csókolom, beteg az öt és fél hónapos gyerekem, bemehetnék-e vele soron kívül a doktornőhöz. Nem érdekelt, hogy a régóta várakozók aktatáskát, ridikült, bakancsot vagy taknyos zsepit állítanak a hátamba. Az asszisztens azt mondta, hogy nem, nincs olyan, hogy soron kívül, a kulcsával viszont kinyitott nekünk egy elszeparált helyiséget, ott várakoztunk. Bárki jött ki fehér köpenyben, igyekeztem nagyon szépen nézni rá, hátha megsajnálnak minket és mégis beengednek a dokihoz, a cápa nem volt olyan állapotban, hogy szépen nézzen, egyszerűen adta a beteg önmagát: kókadozott a mei-tai-ban és néha szívszaggatóan felköhögött. Az asszisztens nem bírta a szolid lelki terrort, így húsz perc után bemehettünk a dokihoz. Andris felélénkült, mert egyrészt izgalmasan csillogott a sztetoszkóp, másrészt egy csomó színes matrica volt a falon, és mint tudjuk, a cápa matricamániás, nem bír ellenállni a falra ragasztott matricáknak, muszáj piszkálnia őket. A doki közölte, hogy hurut vagy valami más, még nem lehet megállapítani, és ha Andris nem hagyja abba a köhögést, menjünk vissza csütörtökön. Szellőztessek, szívjam az orrát, meg adott Sinecod cseppet, ha a gyerek nem tud aludni a köhögéstől, de egyébként inkább köhögje ki a cuccot. A doki egyébként szimpatikus volt, semmi tutujgatás és gügyörészés vagy lekezelő anyukázás (ezért néhányszor már orrcsonton akartam vágni az egészségügy embereit), és azzal is egyet tudtam érteni, hogy ne nyomjunk rögtön gyógyszert a gyerekbe, azonban elkövette az a hibát, hogy kézmosás nélkül nyúlt Andris szeméhez, és ezen a ponton elszállt minden szimpátiaérzésem. Kevés dologra vagyok háklis Andrissal kapcsolatban, arra a kevésre viszont nagyon. Az a doki, aki köhögő-szörcsögő-tüsszögő embereket tapogat negyvenöt perce, ugyan mosson már kezet, mielőtt a baba szeméhez nyúl. És azért még fel sem húztam az orromat, hogy közölte velem, nem tudja, mi az a piros a gyerek szemén, nézzem meg otthon nagyítóval. Ez a vicces, nem a fűszoknyás teve, bakker. 
Sir Andrew ma már jobban érezte magát, és a közérzete megengedte, hogy némi ízelítőt nyújtson az energiabombaságából - ha esetleg elfelejtettem volna, hogy ő valójában nem az a bágyadt, aluszékony, csendes kisfiú. Hétvégén még az apján punnyadozott, így néztük a Forma-1-et, illetve a Sir csak hallgathatta a közvetítést, mert zord anyaként nem hagyom, hogy a tévét bámulja:


Abból is látszik, hogy a cápa beteg, hogy nem tiltakozott kézzel-lábbal-fogínnyel, rezignáltan tűrte, hogy az apja narancsleves dobozzal tartóztassa fel a vizuális ingereket. (A Rauch lassan támogathatna minket a reklámért.) Az elmúlt egy hétben megtapasztaltam, milyen a cápa, ha nincs formában, és arra jöttem rá, hogy nekem a hetven-nyolcvan százalékon pörgő gyerek lenne az ideális, ez passzolna a személyiségemhez, de nyilván ebben nincs semmi kihívás, számomra a lógó nyelv, a fáradtságtól véreres-táskás szem és a leamortizálódás vagyon megírva A Sors könyvében. Remélem, ha állom az erőpróbákat, A Sors legalább annyival megjutalmazza az erőfeszítéseimet, hogy az energiában gazdag gyerekem terelgetése közepette lefarag valamennyit az elanyásodott fenekemből. Amúgy nagyon rossz, ha a Sir beteg, például az könnyeket csalt a szemembe, amikor a hülyéskedésemre csak egy halovány mosollyal válaszolt, látszott rajta, hogy kizárólag a kedvemért mosolyog, a tekintete pedig azt mondta, hogy csituljon, anyám, inkább bújjunk össze még szorosabban, így ni.

10 megjegyzés:

JuditAu írta...

Gyógyuljatok meg gyorsan-gyorsan!!!

Csigamami írta...

Ez általában így van... Bendegúz csak és KIZÁRÓLAG akkor beteg, ha az egyetlen gyerekorvos akire tiszta szívvel bízom a gyereket, szabadságon van... Így történt ez 2 hete is, mikor a gyerek körömágygyulladást kapott egy kis pelenka kiütésre rábacilusozott randasággal spékelve... Anyának már nyávogtam egy sort a telefonba, hogy nem akarok elvinni más dokihoz, mert azok olyanokat is mondanak, amit én nem akarok hallani, akkor sem, ha fenáll opcióként a "talán"-ban majd, HA ésatöbbi. Nyílván ez így is történt. Hogy: hát... várjunk még egy napot és ha nem lesz jobb, akkor felhívjuk a gyereksebészt és akkor ő majd megnézi és akkor majd TALÁN felnyitja, mert nemjó ez így, mert vérfertőzést is kaphatnak igen GYORSAN ilyen állapotban és akkor le kell venni a gyerek ujját és... - és akkor itt mondtam a dokinak, hogy kedves, hogy ennyire felvilágosít, de a további részletek nem érdekelnek, maradjunk a mostnál - vagyis adja ide az antibiutikumos krémet és 2 nap múlva vethet rá egy pillantást. Ez azértis volt izé, mert pontosan tudom, hogy bár lehet a mi gyerekdokink is gondolt volna minderre a szörnyűségre, de TUTI nem hagyta volna el a gondolati síkjait, hanem csak ideadta volna a krémet, hogy kenjem be vele 2 nap múlva megnézi és akkor meglátjuk hogyan tovább és addig meg minden rendben van.
No szóval a Te bejegyzéseden legalább annyira felhúztam magam, mintha én ülnék épp ott jelen pillanatban a prüszkölő gyerekek koszorújában a beteg gyerekemmel a kezemben...
(Hozzátszem - a mi gyerekorvosunk még SOHA nem látta Bendét betegen, pedig már jó párszor volt beteg, sőt kórházig fajulós beteg is...a 40,3 fokos csillapíthatatlan lázzal) ezekről a csudaságokról mindig a szabadsága után tájékoztattam... (Sztem azthiszi hipohonder anyuka, hipohondert nevele a gyerekből - remélem nem küldi rám a Jugendamtot)
Gyógyuljatok gyorsan!!! /Lándzsásútifűszirup 5 hónapos kortól adható, nincs köhögési inegr, viszont ha köhög, akkor jön minden, aminek jönnie kell - nekünk nagyon bevállt/

Névtelen írta...

Csibike, ès ha elòtte felhìvtad volna a dokit, hogy a gyereknek ez meg ez a baja van?Az èn dokimnàl be szoktam vetni ezt a cselt, ès ha jò napom van, azt mondja, hogy menjek le ès soron kìvùl fogad..A làzas gyerekeket soron kìvùl szokta, nincs èrkezèsi sorrend, satòbbi..
A gyerkòceim doktornènije meg tòkszigorù volt, ò aztàn nem kedvesanyukàzott,amit te nem szeretsz, neked ò lett volna az ideàlis...Nemrèg, mikor a fiam betòltòtte a 14. èvèt, el kellet bùcsùznunk tòle (ilyenkor àtmegy automatikusan a felnòttdokihoz) mèg ò is meghatòdott, nagyon aranyos volt.
Megèrtelek, egy beteg babòcàt tènyleg rossz làtni, de vigasztaljon az, hogy ez csak egy àtmeneti èvszakos nyavalya, ennèl rosszabb ne is legyen.

Elf írta...

gyógyenerdzsi megy!

Sziltó írta...

Gyógyuljon meg a kiscápátok villám gyorsan! Lestrapált Csibikét akarunk :)

Szeri írta...

Jobbulást mindegyikőtöknek!

RneIcus írta...

Nekünk is örökmozgó gyerekünk van, de minden alkalommal mikor gyenge a betegségtől, s csak fekszik a kanapén megállapítom, hogy azért azt még is csak jobban szeretem mikor pörög :)
Gyors gyógyulást nektek!

csibike írta...

Köszi szépen, hatnak a jókívánságok :)

RneIcus: Igen, ezzel én is így vagyok :)

Edit: Nem a saját dokim, ráadásul helyettesít, kismillió betege van négy hétig, ezért inkább a személyes jelenlétben bíztam :) Mondta volna, hogy Andris köhögjön a telefonba? Láza nem volt szerencsére.

Csigamami: És most már minden rendben? :)

sixxty írta...

Jobbulást a Cápának, mielőbb. Még jó, hogy hamar bemehettetek.

csibike írta...

Átadtam neki a jókívánságot, köszi :)Csak megesett a szívük rajtunk.