2012. március 22., csütörtök

Elkobozta a porszívómat, én pedig elmerengtem

Andris kezdettől fogva nagy rajongója a porszívónak. Eleinte csak nézegette, piszkálgatta, aztán ahogy nőtt, úgy nyúlt hozzá egyre bátrabban, például felmászott rá, beledumált a csőbe. Az orrszívást utálta, de külön egységként kezelte, nem rótta fel a porszívó bűnéül. Amíg tudtam hordozni, a hátamra kötött cápával porszívóztam, ezt is nagyon élvezte, és ha nyűglődött valami miatt és már semmi nem esett jól neki, magamra kötöttem és simán bealudt a monoton zajtól - ilyenkor egy kicsit ráérősebben tologattam a cuccot. (Ajánlom vészmegoldásként ezt az eljárást, a gyerek elalszik, a lakás ragyog. Klassz, nem?) Soha nem fordulhat elő, hogy a közreműködése nélkül porszívózok a lakásban, ha itthon van. Egyszer akartam a fürdetés alatt lebonyolítani, nagyon tiltakozott, az apukája nem is tudta addig fürdetni, amíg ki nem kapcsoltam a gépet. Másnap együtt kitakarítottunk. 
Hónapokkal ezelőtt szokott arra rá, hogy a kikapcsolt porszívóval porszívózást imitál nagyon profin, az utóbbi egy-másfél hónapban már egyértelműen jelzi, hogy élesben is takarítani akar. Ma megint kivette a kezemből a porszívót. Hát, tessék. Ki vagyok én, hogy meggátoljam a világ felfedezésében? A szakszerű mozdulataiért odavagyok, a kedvenc képem a guggolós - a legeldugottabb helyekről is kizavarja a porcicákat.




Ebben a korban ez még csak játék, és örülök, hogy mindent ki akar próbálni a fiam (jó, pölö az etetőszék megmászási kísérlete annyira nem boldogít), de eszembe jutott, pont ma mondtam dorwnak, soha nem terveztem, hogy a három fiú rabszolgája leszek, az a jó, ha mindenki kiveszi a részét a házimunkából. Enyém a legnagyobb falat nyilván, plusz a család/családi élet menedzselése is, zokszó nélkül viszem a hátamon a családomat, ha úgy hozza az élet, viszont néha szeretnék pihenni, megvannak a hobbijaim, nem kívánok pusztán a melóban és a házimunkában kiteljesedni, a szabadidőmet (röpke óránál többről nem merek álmodozni, és azt ki tudja előre, hogy ez per nap vagy per hét viszonylatban jelentkezik-é két-három gyerek mellett) pedig úgy lehet biztosítani, ha nem egyedül csinálok mindent. B.-vel ez jól működik évek óta, nem lennénk együtt, ha anyapótléknak és szobalánynak tartana. Láttam a családunkban is házi rabszolgákat (nem vettem észre, hogy örömmel élik úgy az életüket, ahogy, inkább csak teljesítették a kötelességüket, de ez már az ő dolguk), irtózom a hagyományos női-férfi szereposztástól, holott nem vagyok harcos feminista. (Csak harcos, hehe.) Úgy szeretném szélnek ereszteni a gyerekeimet, hogy mosnak, főznek, takarítanak magukra. Képesek rá. Legyenek önállóak és talpraesettek, elsősorban maguk miatt. Igazság szerint 20-25 évesen már nem akarom itthon látni őket, tanuljanak-dolgozzanak, lakjanak egyedül vagy mással/másokkal. Ezt tartom egészségesnek az ő szempontjukból is. Aztán majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgaink. Nem vagyok az a típusú anya, aki nem engedi ki a szárnyai alól az ő kicsi fiacskáit, lesi minden kívánságukat és értelmetlen az élete, ha nem ugrálhatja körül a családját. Abban hiszek, hogy a teljes emberek boldogok igazán.   

7 megjegyzés:

Wattacukor írta...

Szerintem nagy igazságod van abban amit itt a végén írtál. És nagyon jól megfogalmaztad, nagy-nagy köszönet érte :D
Nagyon édes az egyes számú rabszolgád, jól illik a kezébe a porszittyó :D

Elf írta...

no igen, ha én ezt 25 éve így átgondolom....

Ferilka írta...

Mélyen egyetértek, köszönöm, hogy ilyen szépen megfogalmaztad! A cápa meg tündéri, bár lehet fiúra nem ezt a jelzőt kéne használni...:-)

dorw írta...

ámen! :)

Majmóka írta...

Egyetértek! A kis segítség pedig valami tünemény! :-))
Amúgy az anyósom is így nevelte a fiát, ahogy Te tervezed nevelni a Te fiaidat. És tényleg jó vele. Nem papucs, de nagyon nagy segítség, főleg a gyerekes életünkben. És ez így van jól! :-))

Niki írta...

Miféle porcicák???Egy ilyen kis "takarítógép" mellett tuti nincsenek porcicák!:)
Emlékszem, Bence is imádta a porszívót, állandóan ki akarta venni a kezemből! Aztán eljött az az idő, amikor ő mesét nézett én meg porszívóztam és közölte velem:"Anya, hangos vagy!" Amúgy most is szeret takarítani, de most a portörlés a kedvence. Ez van.
És igazságod van az utolsó soraidban. Nem akarok hosszú lenni, de az első(és egyben utolsó)férjemet elkényeztette a volt anyósom, gyakorlatilag kinyalta a hátsóját, és hát tőlem is ezt várta volna el a volt férjem. És se vagyok harcos feminista, csak harcos, így inkább nem kértem ebből a házasságból. Azt hiszem, életem legjobb döntését akkor hoztam meg.

csibike írta...

Niki: És a többi házimunkában is lelkes segítségem :)
Minden bizonnyal, nemsokára a lányod is megszületik :)

Majmóka: Mennyivel jobb olyan családban élni, ahol a nőnek igazi partnere a férfi :)
Sok helyen az apa szerepe még mindig csak annyi, hogy 30 percet játszik a gyerekével, azaz, semmi.

dorw: Az :)

Ferilka: Köszönöm :) Néha cicámnak szólítom, amikor bújik. Majd ha nagyobb lesz, kitalálok valami férfias titulust.

Elf: Most már késő? :)
Egyébként nem lesz könnyű betartanom, mert alapvetően gondoskodó típus vagyok, aki imádja kényeztetni azokat, akiket szeret, csak azért mindennek van határa, kell, hogy legyen határa - magam miatt is.

Wattacukor: Köszönöm :) Nagyon lelkesedik mindenért, és ha úgy kezdem, hogy gyere, segíts nekem ezt meg azt csinálni, akkor szalad és segít, és közben látszik rajta, meggyőződése, hogy majd ő most mindent megold.