2012. március 7., szerda

Körkérdezek

Megnéztem néhány helyen, hogy hány hónapos kortól adhatok gombát a gyereknek (ehhem... nem a pszichedelikus gombákra gondolok), de nem kaptam konkrét választ, pedig ez nem olyan bonyolult kérdés, mint a szelektív hulladékgyűjtés. Nagyrészt olyan verziókat olvastam, hogy a) akár már néhány hónaposan, b) az első szülinapja után, c) várjak vele, amíg betölti a kettőt.

Ötlet? Tapasztalat? (Varázsgomba nekem?)

16 megjegyzés:

Elf írta...

hát speciel konkrétan nem emlékszem, de én kb másfél (egy?) éves koruk után mindent adtam nekik amit mi ettünk és kértek belőle... emlékszem, a nagyobbik első brassóija egy évesen történt, azóta is a kedvence :)

Macsek írta...

Andrisnak mar adhatsz, csak arra kell figyelni, hogy elsore keveset, mert a gomba nehezen emesztheto kategoria es jo, ha fokozatosan szokik hozza a pocak :-)

Ferilka írta...

Csibi, ez egy nagyon jó kérdés, még én sem adtam Petrának, mert anno még azt olvastam, hogy két éves korig várjunk. Úgyhogy kíváncsian várom én is a többiek véleményét.

Orsi írta...

18 hónaposan kóstoltattam meg először a kislányommal, egy kaja mártásában volt. Az Ő mártásadagját turmixoltam, úgy öntöttem nyakon vele a tésztáját. Semmi baja nem volt tőle.
19 hónapos korában pedig már rántott gombát majszolt, de ebből is csak egyet egyszerre, mert tényleg nagyon nehezen emészthető. Megeszi, de nem nagyon van oda érte! :( Bár én meg azt olvastam és a védőnőnk is azt mondta, hogy 3 éves koruk alatt nagyon lassan emészti még meg a gyomruk és ez fájdalmat okozhat náluk!

Niki írta...

A nehéz emésztheősége miatt én még várnék másfél éves koráig!

NJ írta...

itt az olaszoknal szinte mindenki azt mondja, 5 eves kor utan. (ez a tenger gyumolcseire is vonatkozik )(igen, en is az olaszoknal elek, de nem az Edit vagyok :)))))

Névtelen írta...

Én is a 2. életévre emlékszem inkább.
teide

Szeri írta...

Csibi, Olivér tavaly nyáron kicsivel több, mint két éves volt. Délben evett egy kis gombát, még csak egy fej sem volt. Este fájt a hasa, majd jól telibehányt és érdekes módon csak emésztetlen gomba volt benne (a folyadékon kívül...) Most lassan három lesz, de már pl. levesben lévővel semmi gondja sincs, másikkal azóta még nem kisérleteztem.

Majmóka írta...

Na, ez egy olyan kérdés, amire nem tudok válaszolni, de pl. a válaszok miatt szeretek ide járni. Mert okosabb leszek. :-))

Csigamami írta...

1 éves kora után adtam Bendének, nem volt tőle semmi baja, de Ő pl abszolút nem veszélyeztetett allergia szempontból. Helyedben erről a gyerek gyerekorvosát kérdezném meg, mert Ő és Te tudod, hogy hogy reagál bizonyos dolgokra a szőr.
A gomba lebontása csak azért kényes, mert egy bizonyos enzim bontja le a gombaféléket (ami egyébként azemberi szervezetnek rohadt nehezen emészthető), s ha nincs ez az enzim, akkor gombamérgezéses tüneteket produkálhat az ember.
Pl nekem soha semmi bajom nem volt a gombával, s egyszercsak elfogyott ez az enzimem.... csakis kísérletezés folytán állapítható meg, hogy mikor termelődik újra, ha.... nekem kb 4-5 évig nem termelődött, aztán most megint van már vagy 10 éve. Ha a gyereknek 3 hónaposan van ilyen enzimje, akkor 3 hónaposan sem lesz semmi baja, de ha 5 évesen sincs, akkor 5 évesen is körbeokádja a házat... szépmagyarul... :o)

@gi írta...

A kismamás táblázat szerint 3 éves kortól... De te tudod mennyire érzékeny a pocakja :)

szilva írta...

én adnék neki egy pici darabot, és a reakciójától függően vagy várnék még, vagy adnám már most. szerintem egységes álláspont ebben sincs :)

Hajni írta...

Mikor a fiaim 1 évesek voltak, megkérdeztem a gyerekorvosunkat, hogy mit NE adjak még nekik. Két dolgot mondott: disznóhúst és csokoládét. Én nagyjából ehhez tartottam magam...
Az ikreim közül az egyik mindig rosszul van a gombától, a másiknak semmi baja. Ki kell próbálni...

Majmóka írta...

Pont most olvastam egy anyagot, abban az van, hogy 1 éves kor előtt ne, de az sem baj, ha csak 2 éves kortól. Most légy okos Domonkos! :-))

Dezzie írta...

Én egy éves kor után adtam egy keveset, tésztás szószban volt és olyan apró, hogy nem tudtam kiválogatni, melyik a csirkehús, melyik a gomba. Olyan körömnyi darabok, egyformára főttek. Nem volt sok, olyan fél fej talán. Nem lett baja tőle, ízlett neki.

csibike írta...

Köszönömköszönömköszönöm :)

Két napja hányt a fiam, nem tudom, mitől, ezért egyelőre nem merem kipróbálni a gombát, várok még egy kicsit.

Rákérdezek majd a védőnőnél is, aztán megírom, mi az álláspontja.