2012. április 25., szerda

Jelentés Az Őrület Napjáról

Azt hiszem, eléggé jellemzi a mai napunkat, ha elárulom: Már reggel kilenc körül arra vágytam, hogy este fél nyolc legyen, amikor is A betűs kisfiamat az apukája vízre bocsátja, én pedig krémezés, pelenkázás és öltöztetés után elaltatom. 10 perc alatt.
Örülök, hogy a hétvégén megérkezik a nyár, hogyne örülnék, például az élet apró nyári örömei között nagyon tudom becsülni a gyerek hosszadalmas ruházkodásának elhagyását, illetve a jó idő és ezzel együtt a nagyjából korlátlan játszóterezés lehetőségét, hiszen az energiákban gazdag A betűs fiúcska nem a lakásban unatkozik/tombol, hanem a szabadság édes ízét, színét, szagát élvezi - a többi gyerekkel együtt. Ahhoz, hogy eljussunk eme paradicsomi állapothoz, csak egyetlen baromi frontos hetet kell túlélnünk. Még 3-4-5 nap van hátra. És gőzöm sincs, hogy a mai napot a front miatti megőrülés csúcspontjának kell-é tekintenem... vagy ez még csak a kezdet. (A Nagy Manitunak itt is szeretném jelezni, hogy még mindig terhes vagyok, basszus, egyre jobban, vegyünk már vissza a tempóból, hé.)  
Andrisra ma cirka húszmilliószor szóltam rá mindenféle ön- és közveszélyes galádság elkövetése miatt. Csakazértis üzemmódba kapcsolt. Eszébe jutott-é például az én kicsi drágámnak, hogy előbányássza az egyik fiókból a hosszú szárú merőkanalat és a tűzhely előtt lábujjhegyen egyensúlyozva a tésztafőzéssel foglalatoskodó edény felé csápoljon? Eszébe, naná. Nem rosszaságból, egyszerűen ő is meg akarta keverni a forró vízben rotyogó tésztát. Ilyesmit alapjáraton nem csinál, mert tudja, hogy nem szabad. Az ajtók ceruzával való összefirkálása igazán semmiség ehhez képest. Szóval, nonstop akciózott, nagyon durván.
Nem tudtam időben lefektetni, mert folyamatosan pörgött. Láttam a szemén, hogy néhány óra után már a robotpilóta vezérelte, de csak ment és ment és ment. Mesenézéssel némi nyugit csempésztem két megőrülés közé, de ez is olyan nyűglődős, semminemjó hangulatú nyugi volt, vihar előtti csend. A nyamvadt pelenkázások miatt nem egyszer test-test elleni küzdelembe bocsátkoztam vele, mert másként nem boldogultam. A szép szavak, a kedveskedések nem használtak, a mindentelmagyarázokhogymegértsemimiérttörténik ma nem működött.
Aztán a délelőtti kudarcba fulladt altatási kísérlet után álló helyzetből a kergebirka kisfiam mind a tizenegy és fél kilójával ráesett a hasamra. Épp az oldalamról tápászkodtam volna fel a szoptatás után, de nem voltam elég gyors, bammm, Andris rá a hasamra. Levert a víz, hogy úristen, a baba... (Azt a helyet, ahová Andris esett, még most is érzem a hasamon.) B.-nek írtam sms-t, de tíz másodperc után még mindig nem válaszolt, ezért bőgve felhívtam, hogy ugye nem eshetett baja a babának? Az esés helye fájt, a kisebbik fiam nem moccant, a nagyobbik azonban éhesen tombolt, így befejeztem az ebédfőzést, közben pedig hazaért B., készen arra, hogy engem azonnal ultrahangra vigyen, Andrist a röntgenre (már nem emlékszem, épp abban a pillanatban milyen vészhelyzetből menekítettük ki a dedet), magát pedig az intenzívre szállítsa... (A telefonom után olyan ideges lett, hogy nem bírt bent maradni, engedélyt kapott az itthoni melóra.)
A nődokim hangján nem hallottam, hogy megijedt a hasamat ért balesettől. Elmagyarázta, hogy a baba kvázi ballonban úszkál odabent, nehéz megsérülnie, és ha nem repedt meg a magzatburok és nem folyt el a magzatvíz, illetve mozog a baba, minden rendben. Ha nem mozog, menjek be a kórházba délután. Hátttt... ööö... folyni semmi nem folyt, a gyerek viszont nem mozgott, úgyhogy B.-vel azon fáradoztunk, hogy mozgásra serkentsük a pocakomban albérlősködő babát, aki az elmúlt napokban olyan erővel feszegette a határaimat, mint Andris soha, most viszont csak halovány mozgásokat produkált. Minden idegszálammal úgy érzem, rend van odabent, de péntekre előrehoztuk a négydés ultrahangot, egy alapos vizsgálat tud csak teljesen megnyugtatni. 
A továbbra is kerge fiamat délután elvittük az ortopédiára. A kontroll miatt már nyúzott egy ideje a gyerekdoki, gondoltam, még szülés előtt kipipálom ezt a tételt az elintézendők listáján. A kontroll kb. két-három percig tartott, Andris mellett egy kislányt is behívtak (mindig több gyerek van bent egyszerre). A dokinő egy perc után már hadarta is az asszisztensének a latin rizsát, úgy kellett rákérdeznem, hogy mégis mi a fa rák van a gyerek lábával. Sokkal okosabb nem lettem a szakkifejezésektől sem, úgyhogy majd át kell túrnom a netet az ambuláns lapot böngészve, a lényeg mindenesetre az, hogy Andris az itthon töltött idő minden pillanatában hordjon ún. salus cipőt/szandált. Hat hónapig. Utána kontroll. Nos, azzal semmi bajom, ha valóban szükséges a speciális szandál, a gyerekem egészségéért nyilván bármit megteszek. De. Lehetséges egy perc alatt ilyen kaliberű döntést hozni, ráadásul úgy, hogy két gyerek járását figyeli a doki egyszerre? Lehetséges, hogy már másfél éves korban, amikor a gyerek lába még amúgy is bőven alakul, nonstop spéci szandálra van szükség? Lehetséges, hogy esélyt sem kap a természetes fejlődés, hanem egyből jön a prevenció/korrekció? Légyszi, meséljetek a saját tapasztalataitokról, kíváncsi vagyok, járt-é valaki hasonló cipőben. (Hehe, nagyon vicces vagyok így éjfél után.) 
Ja, a vizsgálat előtt meg az történt, hogy egy Andrisnál kisebb fiú, akit lánynak néztem (de tényleg nagyon lányos volt), a rendelőben felállított kicsi faházban kétszer belecsapott a fiam arcába. Csak úgy. Andris nem csinált semmit, állt mellette/előtte. Utána sem csinált semmit a meglepett pislogáson kívül. Az első ütésnél nem szóltam az anyjának, mert úgy voltam vele, hogy biztos véletlen, meg akarta simogatni vagy ilyesmi, a második azonban ugyanolyan lendülettel érkezett meg Andris arcán, ezért odamentem a haját önfeledten dobáló és a gyerekére egyáltalán nem figyelő anyához, hogy a kislány (nincs is lányom! akkor a fia...) kétszer megütötte a fiamat, légyszi, vessen már rá egy pillantást, hogy ne forduljon elő még egyszer. További eszmecserére nem futotta, mert minket szólítottak, de láttam, a nőt nem rázta meg, hogy a fia tökidegen gyereket csapkod. 
Hát, ennyi jutott a keddi napra. Sir Andrew egészen fürdetésig nem talált vissza mosolygós önmagához, az apjával az összes hajunk égnek állt az idegtől, pölö este háromszor is simán betöri a fejét, ha az apja nem kapja el időben. Mondtam is B.-nek, hogy fogalmam sincs, mit csinálok, ha nem jön haza. Vajon meddig bírom egyedül ezt az Andrist? Este terápiás céllal ékszert készítettem. A gyöngyök nem üvöltöztek, nem sivalkodtak, nem akartak halálugrást elkövetni, nem tiltakoztak folyamatosan, ott maradtak, ahová tettem őket, szóval, nem panaszkodom, igazán remek dolgom volt így a nap végén.

P.S.: Bakkker... ez a nap is jól kezdődik... lelocsoltam tejjel a billentyűzetet. 

20 megjegyzés:

dorw írta...

csatlakozhatnánk a zártosztályhoz? cipőkérdésben veled ill. a kétségeiddel értek egyet. én augusztusig meztélláb hagyom a kölköt, aztán meglátjuk, mi lesz. fejreállás nálunk is volt, meg tűzhely kapcsolók tekergetése, fiók totál tönkrevágása (amit amúgy eladtunk, még újszerű állapotában) meg folyamatos nem alvás, illetve mikor alszik akkor meg folyamatosan dumál. csapágyon vagyok. :/ :P

a zidőjárás monnyon le! :)

tarts ki, ölelés! :)

Csigamami írta...

700 kmrrel odébb sem rózsásabb a helyzet. Tegnap volt nálunk egy ilyen sugárzást mérő guru, hogy hol csorgadozik a ház alatt vízerecske meg hol extra terheltek a helységeink elektroszmoggal meg ilyenek. (nem mellékesen az ágyunk fejemre eső részén van a házunk leggázabb pontja....) no szóval és ennek keretében csinált rólunk is ilyen csakra képet vagy mit. Hogy mennyire vagyunk (nem vagyunk)energia dúsak. Az én állapotomat kritikusnak nevezte (ezt már mérés előtt pedzegettem neki), persze Robert 80%-on tolja (belőlem szívja ki...) én meg az egészséges határát sem súrolom a magam 60%ával. (Nem lepett meg az eredmény)... Mi hiszünk az ilyenben. Kicsit most átrendezzük a házat, ezt azt ide meg oda tolunk.... Gyerekből nálunk a front a dilibogyót hozta ki megszámlálhatatlan fordulat számon másodperces szinten..... Alvás??? ehhhh...Ha olyan zord és galád szülő képét öltöm, mint tegnap, hogy na most akkor a tv-t megpróbálom bebébiszittelni, akkor azt is fejen állva és tigris bukfencet vágva abszolválja a gyerek, ami még veszélyesebb, mintha folyamat mozogna.... szóval tv kikapcs, gyerek üvölt és menstruálok, kutya ugat és tanulnom kéne igaziból.... Mint legtöbbször együtt érzek veled...
Andris láb: Már ide is többször kommenteltem, hogy nagyon fontos, hogy a gyerek az első pillanattól fogva megfelelő cipőt hordjon, s mivel manapság meglehetősen korlátolt a gyerek lábának egészséges fejlődése, így rá kell segíteni. Olyan cipővel/szandállal, ami tartja a bokáját (ez amúgy a legfontosabb kritérium) valamint legyen a cipőben betét (magyarán a szieszta cipők ideálisak)- amúgy ez már annyira nem fontos. A szupinált cipők is nagyon jók. Ezeknek az a lényege, hogy nem engedik a gyerek lábát befele fordulni és elősegíti az egészséges boltív kialakulását. A mezítlábas is nagyon egészséges, DE csak és kizárólag természetes talajon. Azaz fű, homok, föld, kavics. Ezeken a felületeken a gyerek lábizomzata dolgozik az egyensúlyozás során, ez járul hozzá a boltív alakulásához és nem fordul elő, hogy a boka befele fordul. Otthon bár az ember ösztönből azt érzi, hogy szintén mezítláb jó, sajnos nem így van. A parketta, szőnyeg, metlaki kemény felületek, amik szintén elkényelmesítik a lábat. Vagyis felfekszik rá a piciny tappancs, szétterül, nem dolgoznak az izmok, így befordul a boka a piciny tappancs meg teljes felületével felfekszik a talajra, kvázi megakadályozva egy egészséges boltív kifejlődését. Ezért fontos , hogy a picik otthon is a lakásban szandált hordjanak, ami a fenti kritériumoknak kell megfeleljen. (boka tartás, talpbetét) Nem jók azok a pici cipők, amik amúgy csodaszépek tudnak lenni, melyeknek puha a talpuk, félcipők, ezek gyilkolják a gyerek lábakat. Arról nem is beszélve, hogy sokszor drágábbak, mint egy egészséges kiscipő. Mi pl eddig ezeket a márkákat hordtuk: Ciciban, Siesta (felvásárolta a Richter, de ugyanúgy gyártja tovább), D.D Step, Richter (de azt meg kell nézni, mert ami pl Németországból jön, azokban nincs talpbetét és puha a talpuk) Ebből a legdrágább eddig a 7800 ft volt, ami téli cipő volt. Ezek, amiket leírtam, mind az én tapasztalataim, utánajárásaim, saját tapasztalat (7 éves koromig szieszta cipőt hordtam) valamint a környezetemben egyedül az én gyerekemnek van tökéletesen (egyelőre) egészséges lába, de olyan szinten, hogy a gyerekorvos is meglepődött rajta legutóbb :o) /meg megdícsért, ami anyai lelkületemnek nagyon jót tett/ (Persze az elején paranoiás anyaként minden egyes cipővásárlás után megjelentem az ortopédszakorvosnál,hogy ellenőrizze le, hogy megfelelő e a cipő... tudom beteges....)
Bocs Csibe a szómenésért....

Dorci írta...

Cipőügyben Csigamami "nyomába lépnék" :) Nálunk mindhárom Supiban nyomja itthon, Balázsnak 5 éves korára meg is szűnt a bokája dőlése. (Hú de jó magyarosan megaszondtam. ) A tegnapi napról pedig álljon itt hű krónikásként a tegnap délben elkövetett facebook bejegyzésem. (Ha már nem blogolok, néha nekem is muszáj kiírnom...)
"Igen eseménytelen nap a "csak egy" itthon maradott gyermekkel :)
- Amíg bátyjait az óvoda ölelő kebelére bocsátottam - magamban örömködve, hogy a harmadszülött addig a szabadtéri elfoglaltságot választotta az óvoda kertjében, mert így legalább szokásával ellentétben legalább nem a/ firkálja össze fekete filccel az óvoda napokkal előtte festett falát , b/ nem rohangál körbe cipőben szétdobált játékhalmokat hagyva maga mögött a csoportszobákban, c/ nem húzogatja ki a gyerekek fiókjait az öltözőben - ő jó érzékkel megtalálta a jól eldugott gyönyörű napsárga festéket tartalmazó jókora befőttes üveget a teraszon. Természetesen megmutatta az ő jóanyjának. Csak sajnos már csak kb. 1 méretes körben szétterülve a térkövön... Konklúzió: a reggeli napsütésben használt gyerekfogkefékkel négykézláb fél órát sikálni a jó kis rücskös térkövet az érkező szülők és gyermekek csodálkozó és kaján pillantásai közepette: priceless! :) Innen üzenem: legközelebb nyugodtan lehet hangosan is röhögni! :)
- Amíg anyja az ír mosónő külső levetkőzésére tett kísérletként hajfestéket válogat a frissen nyitott Rosmann-ban, a már most igen jó női ízléssel rendelkező leánygyermek az alábbi - számára már most nélkülözhetetlennek nyilvánított - termékeket pakolta be a kosarába: 2 db rózsaszín Labello, 2 kis és 1 nagy csomag intim betét, 1-1 db Nivea Visage arclemosó és arctej, 3 db Garnier arclemosó, arctej és tonik, 2 db decens fekete, 2 db királykék és 3 db bordó csillámos körömlakk.
- Mosogatás (persze általam kivitelezett) közben a kedvenc szemceruzámmal absztrakt minták rajzolása a mosdószekrény oldalára és a lepedőjére (Mellesleg később szemrebbenés nélkül ráfogta Percy-re a jóindulatú és szerintem némileg homofób gőzmozdonyra), egy teljes üveg tusfürdő szétlocsolása a fürdőszobában, a nappaliban és a lepedőjén (itt a nyomok alapján a szemceruza nyomainak eltüntetése céljából).
- Az anyai romeltakarítás közben a szellőztetés céljából felelőtlenül nyitva hagyott teraszajtón keresztül a homokozó tusfürdős zokniban és nadrágban való megközelítése önfeledt játék céljából. Konklúzió: a homok és a tusfürdő igen könnyen szerelembe esik egymással és komoly ragaszkodással kapcsolódnak az őket hordozó ruhadarabokhoz :)

Az már csak a bónusz, hogy közben persze be is tojt :)))

Pontos időjelzést adunk: a pelenkázáskor még csak dél van!"

Bocs a szómenésért, csak jelezni akartam hogy itt sem jobb. Ja és persze azóta sem... :)

vasasvirag írta...

Az első gyereknél az Ortopédiai klinikán viszgálták meg a gyereket, teljesen korrektűl, mindent átmozgatva, a gyerekre figyelve, de ez sem tartott 5 percnél tovább. Akkor azt gondoltam, hogy mindenhol így csinlják. A msodik gyereket a Heim Pálba vittem ortopédiára. Kb 30 mp volt a viszgálat. Ez nem igazán nyugtatott meg, és így mivel Máténak is kissé asszimetrikusak voltak a lábai, így elmentünk az Ortopédiai klinikán dolgozó orvos magánrendelésére, aki azt mondta, hogy minden rendben, csak arra figyeljünk, hogy véletlenül se adjunk a gyerekre szuplinált cipőt, mert azt csak orvosi indoklásra szabad ráadni, egyébként kifejezetten árt a gyerek lábának. Ez az ő véleménye volt, lehet, hogy más orvos mást mond, én megelégedtem ezzel. Azzal bíztattam, magam, hogy nem lehet véletlen, ha kb 40 éves korára egyetemi oktató lett.
A front hozzánk is elért, így kissé morcos voltam, amikor Barna este morgósan megjegyezte, hogy mit csinltam egész nap, amikor Máté délig itthon sem volt. Nem is volt kedvem előadni a két óra alatt 8-szor átöltöztetem, konyhát leamortizálja, üvegeket összetöri történetet.

Csigamami írta...

Vasasvirag: mi nem hordtunk soha szupi cipőt csak hallottam, hogy jók (vagyis azt hiszem idén a Szamos téli cipije szupinált volt) de persze szupinált és szupinált között is van különbség és igen azok a szupinált cipők, amiket orvos ír fel receptre teljesen mások, mint amik kereskedelmi forgalomban kaphatóak, amiket boltban lehet vásárolni nagyon enyhén meg vannak döntve kifele, hogy ne forduljon be a gyerkőc bokája, az orvos által felírt, pedig adott gyerek paramétereire van szabva (normál esetben). Amúgy ez a cipő kérdés nem olyan, hogy egyik csoport így gondolja másik meg úgy. Az ortopédszakemberek nagyrésze (százalékosan foggalmam sincs) egyetért abban, hogy a legfontosabb, hogy 4-5 éves korukig a gyerekek ne hordjanak fél cipőket. Olyan kell, ami tartja bokát. Ebben 100% az egyetértés. Innen jönnek a különböző vélemények Puha talpú, kemény talpú (tényleg nem jó, de amúgy a nagyon puha sem), betétes, nem betétes... Egy biztos, öcsémnek is, nekem is és egyelőre a gyerekemnek is tökéletesen egészséges lába van. Az egyetlen közös bennük (a genetikán túl ugyebár) a szieszta cipő. Magas boka, talpbetét. Na megy ugye az sem mindegy, hogy inkább megveszek 1 szezonban 2 vagy akár 3 cipőt is, de nem veszem meg a 2 számmal nagyobb cipőt, hogy majd belenő. Tudom, vannak akik nem tehetik meg, hogy 2-3 5-6000 forintos cipőt vegyenek 1 szezonban. Azok csak arra figyeljenek, hogy olyan legyen a cipő, ami a kicsi bokákat tartja és van dorcó 1500 ft-ért is, csak az nem bőr és akkor meg tudom venni a 3 dbot 4500 jó méretben, mint az 5000 ftost 3 számmal nagyobban....

Niki írta...

Hűűű, eseménydús napjaitok vannak, de nem az az irigylésre méltó!:))
Remélem a kisebbiknek nincs semmi baja, várom a helyzetjelentést!
Cipő-ügyben: én is a Siestára esküszöm, télen. Ugyan horribilis az ára, de télen nincs motorozás, amivel lehet gyilkolni a cipő orrát. Nyáron pedig ipari mennyiségben veszem a Super Gear vászoncipőket, mert egymás után gyalulja le azzal a rohadt motorral! Csak egyszer nőjjön ki belőle!Persze, köztes állapotként igyekszem a megfelelő cipőt is a lábára biggyeszteni, ilyen most a Szamos őszi cipője, ami kivételesen jó még most is a lábára.
Itthon én nem adok rá cipőt, nekem olyan életidegen...

Nikletty írta...

Hű, csibi, azt ugye tudod, hogy nem hozol nagy kedvet a kistestvér vállalására kis korkülönbséggel? :P

Kellemesebb napokat!

Ferilka írta...

Csibi! A mi esetunkrol cipo ugyben mar irtam korabban itt: http://minimanoval.blogspot.com/2011/12/most-legy-okos-anyuka.html
A masodik felvonas most penteken kovetkezik, akkor megyunk vissza az ortoped orvoshoz, majd beszamolok mit mondott!
Amugy meg remenykedjunk, hogy a jo idore mar nem kell napokat varni...

Csigamami írta...

Ferlika :o) De jó volt olvasni a bejegyzésed, különösen, hogy ezt orvosok mondták :o) Gyakorlatilag az van benne, amit én leírtam, csak orvos szájból :o) Ha van módod, komolyan mondom a szieszta cipőkben minden egyben bent van :o) Sőt a sarka is enyhén emelt :o)

Csigamami írta...

Jajj bocsi Csibe, hogy most egyhuzamban itt vagyok, de ez a téma nagyon érdekel és őszintén szükségem van még mindig megerősítésre :o)
Azt még elfelejtettem írni, hogy szülés előtt kb 2 héttel egész éjjel hason aludtam.... szted? Reggel mikor magamhoz tértem minden bajom volt... A gyerek naná, hogy nem mozgott... Egész nap nem mozgott, úgyhogy bőgve hívtam a nőgyógyászt, hogy milyen anya vagyok már és most tuti mi van... Ő mag mondta, amit a tiéd is... Ha biciklizés közben elesnék, hassal rá a kormányra, addig míg nem pukkad ki a lufi a gyereknek a világon semmi baja nem lehet. Mondta tegyek valami izét egy lufiba, engedjem fel vízzel, kössem be a száját és próbáljak meg benne kárt okozni... Tényleg nem megy :o) Még ha kipukkad is csak utána lehet benne kárt okozni :o)

vasasvirag írta...

Csigamami: nem a Te mondanivalódat akartam megcáfolni, csak leírni, hogy mit mondott nekünk az orvos. Elnézésedet kérem, ha esetleg nem volt megfelelő az írásom hangneme.

Csigamami írta...

Jesszus! Ne viccelj, eszembe sem jutott ilyen, hogy cáfolni meg hogy nem megfelelő hangnem... Ne viccelj! Csak még hozzáírtam, amit gondoltam :o)Még mindig eszembe jut, ez az :o)

Zsófi írta...

Én is azoknak a táborát erősítem, akik otthon is szandált adnak a gyerkőcre. Valóban szuper a mezítláb, de csak egyenetlen talajon. Kemény parkettán vagy járólapon nem jó, mivel ilyenkor nincs ami kapaszkodásra késztesse a lábizmokat, így inkább lelapul a láb és később befelé fordul. Emma Salust hord, ami azt hiszem 3 mm-rel van megemelve, az ortopéd orvos szerinte ez semmi. Amit ők felírnak pl O vagy X láb korrigálására az 7-8 mm-rel magasabb.
A vizsgálat nálunk sem tartott hosszabb ideig, pedig egy nagyon lelkiismeretes, magánorvosnál voltunk. Én úgy gondolom, hogy egy szakavatott szem ennyi idő alatt felismeri a problémát (ha van).
Tényleg fontos az is, hogy fogja a bokát a cipő/szandál, mert ilyenkor még nem elég erősek a bokaszalagok és ha ki-be dől a boka, akkor megnyúlhatnak.
Persze a cipő mellett fontos a torna is, másfél éves gyerek már jól motiválható. Pl. magas polcról vegyen le valamit, így kénytelen lábujjhegyre állni, ami nagyon jól erősíti a talpizmokat vagy kis zsebkendő darabokat próbáljon meg felvenni a lábujjaival.

Niki, motorhoz lehet venni cipőre tehető, műanyag védőt. Mi még nem próbáltuk, de ismerősöknél bevált.

Ferilka írta...

Csigamami! Valamiert bennem az rogzult regrol a szieszta cipokkel kapcsolatban, hogy viszonylag kemeny a talpuk, es hogy harant boltozatuak, ami nem annyira jo egy normal cipi lab fejlodesenek. Rosszul rogzult akkor ez bennem?

Ferilka írta...

PICI lab akart lenni...

csibike írta...

Ó, jajj, csak holnap fogom tudni végigolvasni a kommenteket. Írtatok egy keveset, úgy látom :)

Csigamami írta...

De kemény volt régen a talpuk, ez teljesen jól rögzült bennem :o) Ellenben nagyobb volt benne a betét is most. Most teljesen normális gumi talpa van, ami nagyon rugalmas, viszont nem puha talpú és ez is nagyon fontos. Most a betét is kisebb benne és a betét egybe van valahogy dolgozva az emeléssel és a döntéssel, de nem olyan, mint a szupináltak (mert ugye azokban betét sincsen), csak azt tudom mondani, hogy felnőttként is megpróbáltam a szieszta cipőt (35-ös lábra könnyen kap még az ember :o) ) és baromi kényelmes, gondolkodtam rajta, hogy veszek is magamnak egyet, de valahogy óriás bébinek éreztem magam benne .... :o)Amúgy 37-es lábig ti is tudtok próbálni :o)

Ferilka írta...

Sajnos a mi csaladunk no tagjait naaaagy labbal aldotta meg a sors,a 37-es nalam eselytelen, Mini meg mar 2 honapja 24-es cipoben szagatt. Egyebkent meg keszul az uj bejegyzes a mai ortoped orvos latogatasrol, remelem a hetvegen el is keszul, es akkor folytathatjuk nalam ezt a csevejt :-)

csibike írta...

Na, hát ide is eljutottam végre, már nyomta a lelkemet :)
Csajok, örök hála a hosszú kommentekért és a benne megfogalmazott tapasztalatokért, a második fiamnak ebben a szellemben fogok cipőt választani, mert mélységében is beleolvastam a témába, és most már azt is tudom, mi az a szupinált :)A héten megveszem Andrisnak a Salus szandálját, aztán fél év múlva elcsámborgunk kontrollra.

A motorozáshoz annyit, hogy én is láttam cafatokra szaggatott cipővédőt, de inkább az menjen tönkre, mint maga a cipő :)

Nikletty: Nem mondtátok, hogy kamublogot kellene írnom... :) Vicces lenne, ha az én tapasztalataimon múlna mások gyerekvállalása.

Ferilka írta...

Végre megszültem az új bejegyzést az ortopéd orvosi látogatásról, itt olvasható: http://minimanoval.blogspot.com/2012/05/2-eves-kontroll-es-ortoped-orvosi.html

Belinkeltem a lábtornagyakorlatokat, amiket az orvos ajánlott, már csak azért is érdemes bekukkantani :-)