2012. december 18., kedd

Ajándéktipp

Igazából Dávid 5. hónapjáról kellene írnom, meg még nem szültem meg virtuálisan, meg ott a sok megosztásra váró, szerintem egészen hasznos tanácsom a hozzám hasonlóan kezdő kétgyerekesek számára, meg a mindennapjainkról is regélhetnék egy csomót, de idő hiányában és betegesen most csak arra futja, hogy megsúgjam: Nálunk remekül bevált a gyurma és a festék, a rendkívül mozgékony (és rendkívül kreatív) gyerekünkkel húsz-harminc perceket is el lehet gyurmázni-festékezni egyben (még úgy is, hogy az ifjabbik egy ideig az ölemben ücsörög - és áhítattal nézzük, mit alkot a bátyja), és nagyon élvezi, és például a péntek esti, meg a szombat esti zenés tehetségkutató műsorokat is úgy nézem, hogy gyurmázunk közben (Andris tíz előtt amúgy sem alszik el soha). Szeretem ezeket a kézműves dolgokat, tök jól kikapcsol az is, ha a nagyfiú kérésére az ötezredik golyót gyúrom. (Anya! Pici golyók!, utasít a sarj, és ha a magam örömére valami mást kreálok, két kezébe temeti az arcát, gondterhelten sóhajtozik, hogy micsoda anyával verte meg az élet.) Az esti fürdetésnél pedig a csempemaszatolás révén B. képes megmosni a szóban forgó és masszívan makacskodó (NEEEEMMMMM!!!) gyermek alvázát is, aki szíve szerint az idők végezetéig elücsörögne-eljátszadozna a kádban. (Mázlija, hogy vízimádók családjába született.)


A gyurma ez a Play-Doh Party készlet, és azért szuper a kiszerelés, mert a felét el lehet rejteni feltűnés nélkül, így sokáig kitart, a Sir nem tudja mindet felbontatni. A csomagolásban meglapuló matricák meg felragaszthatók (és adott esetben lekapirgálhatók) a pelenkázószekrényre, az is nagy móka ám. Az ujjfestékünk ilyen SES, jó nagy mennyiség. Adagolom ezt is kupakba, fedélbe, kispohárba, mert ha Andrison múlna, öt perc alatt szétkenné az összes tégelyt. A csempegyalázó festék is SES, a szivacsaival Dávidot szórakoztatom, csempén nem váltak be annyira. B. sem olyan amatőr, hogy egy teljes tégelyt kiszolgáltasson a gyereknek, szóval, az S-es méretű Picasso egy-két kanálnyi cuccot kap kistányérra, azzal is irdatlan maszatolást rendez. (Szépen lejön a festék csempéről is, gyerekről is, apáról is, csak ne hagyjátok másnapra a tisztogatást.)

P.S.: Az utolsó gyurmás képen Andris arra kért, hogy csináljak neki esernyőt. A feje fölé tartotta és így sétálgatott a lakásban. Eljátszotta, hogy ő az apukája, aki esernyővel ment el itthonról és azzal is jött haza, mert éppen szakadt. Ilyeneket csinál ez a kölök.

5 megjegyzés:

Marjann írta...

Magát nem maszatolja össze PiccasoCápa? Érdmes lehet venni neki egy hosszú ujjú festőköpenyt. Ruhát menthet :)

E írta...

:)

Alig várom már, hogy mi is elkezdhessük a kézműveskedést (10,5 hónapos). Egyelőre én csinálom, ő meg 2 perc után nyafog, hogy nem vele foglalkozom.

vasasvirag írta...

Mi saját készítésű ehető gyurmát csinálukígy: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 1 kiskanál citromsav, 1 ek olaj, 3 dl víz, ételfesték (vagy cékla főzőlé vagy kávé a víz helyett)
Összekeverem a hozzávalókat, majd felteszem főni, 1-2 perc alatt összeáll. (nekem kb 5 perc kellett hozzá!) Levesszük, picit hagyjuk hűlni, gyúrunk rajta és kész. (Az ételfestéket rögtön az elején, és utólag is hozzá lehet keverni.) Használat után zacskóba téve hűtőben 2 hónapig is eláll. Ha esetleg kiszáradna, vizes kézzel gyúrjuk át a következő használat előtt.

csibike írta...

Virág: Én is készítettem házilag ujjfestéket, de Andrisnak nem tetszett az állaga, csak azért maszatolt vele kicsit, mert látta rajtam, mennyire lelkesen készítettem :) 10 perc után lelépett.

Eszterke: Nálunk is csak a 2. szülinap előtt 1-2 hónappal jött el az ideje, addig más dolgozok érdekelték jobban :)

Marjann: Sir Andrew egészen kicsi volt, amikor eljött nála az a pillanat, hogy letépte a nyakából az evés előtt odarakott előkét, és soha többé nem engedte meg, hogy rátegyem. Így megtanítottam neki, hogy tud úgy enni, hogy ne legyen dzsuvás. A festéssel is ez a helyzet. Egyszerűbb, mintha a köpeny/előke ráadása miatt balhéznánk. Még soha nem kente össze magát, pedig a ruhából is kijön a festék.

teide írta...

Tegnap valamiért nem tudtam ideírni... de: létezik olyan kréta, amit a fürdőkádban tudnak használni, és még le is mosható utána. A fürdetőjátékok között található, ha érdekel.
És egyébként a kimosható festék nem mindig mosható ki a ruházatból. Pláne akkor nem, ha az egyik kedvenc póló lett olyan...