2012. december 12., szerda

Amúgy...

... már nem is emlékszem, miért tudtam anno iszonyatosan elfáradni egy gyerekkel, mint ahogy azt sem tudom, honnan van erőm minden reggel felkelni és végigcsinálni a napot azzal a két energiabombával, aki nekem van. Ebben a megfeszített, soha-nem-lazíthatok tempóban. Mert az, hogy napközben öt-tíz percet tudok bíbelődni az ékszereimmel, nem lazítás. És úgy végigcsinálni a napokat, hogy sokat nevetünk azért. És játszunk. És a gyerekeket mindenki dicséri, hogy milyen szépek, aranyosak, kedvesek, ügyesek, okosak. Reggeltől estig hajtok, rohanok, milliószor leizzadok. Én nem is tudom, mi történne, ha hirtelen kapnék kettő darab szabad órát. Egyben. Szerintem csak ülnék bambán, és nem hinném el, hogy arra mehetek, amerre csak szeretnék.
Nemrég volt egy mélypontunk sok-sok év után először, végigkiabáltam B.-vel egy teljes hetet, mert elfogyott az ereje és nem tudta-nem akarta felvenni a két gyerek új ritmusát, és hirtelen született egy harmadik gyerekem, és úgy éreztem, tökegyedül cipelem a hátamon a családomat. És így is volt, de megoldottam, mert csibike mindig mindent megold. És elrohantam kicsit világgá egy szóváltás után (a Nagy szóba sem állt velem, mert csak a Kicsit vittem dokihoz, őt nem), de aztán eszembe jutott, hogy a Kicsi mostanában fog megéhezni, úgyhogy siettem haza. Meg fáztam is, és a kabátzsebeimben kitapintottam két buborékfújót és egy minimotort. És a Kicsi sapkáját. Hát, ezért nem tudtam begombolni a kabátomat. A világgámenésnél egészen a játszótérig jutottam, a nagyfa alatti padon megettem az egyik kakaóscsigát (a másikat a Nagynak vettem) és megittam a kisboltos nesteát. Idén ezt a húsz percet töltöttem egyedül, más nem rémlik. Mindig volt valaki velem éspervagy bennem. És ez a baromi nehéz nekem. Hogy nem lehetek egyedül. Állandóan másra kell figyelni, mindig igazodni kell valakihez. Nincs olyan, hogy megnyomom az off gombot. Most még nincs. Majd lesz, igen, de most még nincs. És persze legyen kaja is, meg tiszta ruha, és rendes lakás. A piros sarokban a szülő, a kék sarokban az én. Az utóbbit mindig kiüti az előbbi. Vágyom arra, hogy az én is nyerjen legalább néhány menetet.
Most már százezer dologra figyelek egyszerre, és nem az egygyerekesség a nehéz, nem. Napközben kizárólag anya vagyok, más nem tudok lenni. Nincs időm rá. Egymásba érnek a gyerekek dolgai, ha leteszem az egyiket, jön a másik, meg úgy is van, hogy párhuzamosan szórakoztatom a kettőt. Ritka, ha csak egy dolgot csinálok egyetlen pillanatban. Mázli, ha tíz percet alszanak egyszerre. Hajnalban élek egy-két órát. Ha fel bírok kelni éjfél után. És az a trükköm, hogy nem gondolok a szabadságra. Nem gondolok arra, hogy de jó lenne... Ja, pont ilyesmire nem gondolok. A nyárra gondolok. Hogy megyünk a Balcsira két hétre, és hogy már mindkét gyerek elég nagy lesz, és ha jönnek anyuék is az unokaöcsémmel, talán ki tudunk szökni B.-vel a balatoni estébe egy órára. Borozni, tökipompostenni, kézenfogvasétálni, csókolózni. B. negyven lesz a nyárra, én még maradok harmincöt, és tiniként fogunk viháncolni a mólón. Aztán sietünk vissza a gyerekekhez, fürdetni, mesét mondani, altatni. És aztán kiülünk az erkélyre, és palacsintát eszünk, és scrabble közben csak nem bírjuk ki és a gyerekekről beszélgetünk, és néha belesünk a szúnyoghálón, felriadtak-e a nevetésünkre.  
Halálosan szerelmes vagyok mindkét fiamba, várom a reggelt, hogy lássam a mosolyukat, belefúrjam az orromat a nyakukba, érezzem az illatukat. És abba a férfiba is halálosan szerelmes vagyok, akivel a gyerekek előtti években annyit raktunk a kapcsolatunkba, hogy mindent kibír. És aki nálunk jár, azt mondja, hogy jó nálunk lenni. 

A gyerekek céges Mikulás-csomagjába kókuszos szaloncukrot tettek. Finom.

19 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Csibike!

Most konkrétan rámjött a bőgés, nem tudom, melyik mondatod talált be.
Én egy gyerekkel vagyok itthon (20-21 hónapos, mindig utána kell számolnom...).

Annyiszor, de annyiszor hozzá akartam már szólni, de folyton korrigálom magam -ezért nem írok saját blogot sem, így nem lehet-, aztán nem küldöm el.
Feliratkoztam, de még belépni sem tudok, mert nem emlékszem a jelszavamra sem, szóval maradok "névtelen".

Most csak annyit írok, hogy ebből a székből, ahol én ülök, ügyesnek és kitartónak látszol, és sokszor erőt adsz nekem, hogy jó pofát vágjak a fiam következő idegtépő megnyilvánulásához.
Aki egyébként egy tünemény, imádom, de néha rájön az 5 perc, és akkor semmi sem jó, én meg olyanokra gondolok, hogy "bakker, akkor menj bölcsibe, én meg megyek vissza az utálatos munkahelyemre" (persze hálás vagyok, hogy itthon lehetek vele, remélem érted).

Ahogy nőnek a fiaid, úgy fognak egyre többet együtt játszani (nélküled), egyre több időd lesz magadra.

Szóval kitartás és örülök, hogy végre írtál!

((A könyvajánlóidért külön köszönet a másikon!))

Évi

teide írta...

Igen, talán ez az egyik trükk: nem gondolni arra, ami most nem adatik meg, elfogadni, hogy most elsősorban anya, szülő vagy. Néha mi is lázadozunk, az már baj, ha egyszerre, de ha csak egyikünk, a másikunk helyt tud állni. És igen, nálunk sem alszanak egyszerre, sőt a nagy már nem is alszik, ha megfeszülünk, akkor sem. Igen, tudom, ő már nagyobb, mint a ti Andrisotok, és oviba jár, de amikor du. hazaér, félóra alatt elpusztul pár agysejtem. :-) Mi is tervezünk kettesben elszökést legalább egy fél napra még karácsony előtt, de sejtjük, hogy nem sok esélyünk van. A 4 órás munkám ad egy kis kiszabadulási lehetőséget, ugyanakkor baromi nagy teher is tud lenni, mert sokszor nem 4 óra a 4 óra, és sokszor itthonról kell pótolnom.
Őszintén szólva belebonyolódtam itt a mondandómba, azt hiszem, vigasztalni akartalak, de nem sikerült. :-) No, majd csak megnőnek, és együtt is játszanak, és holnapután pedig már kamaszként a szobájukba zárkóznak...

dorw írta...

ez egy olyan posztra sikeredett, amire csak ennyit tudok mondani: :)

és remélem ezt nem kell tovább magyaráznom. ;)

Dominika írta...

A legnehezebb szerintem az, hogy a figyelmedet egy pillanatra sem kapcsolhatod ki. Néha "csak" annyi kellene, hogy mondjuk fél-egy órán keresztül ne kelljen figyelni rájuk. Elvonatkoztatni, kikapcsolni az agyunkat.
A balatoni nyaralásos terveid nagyon jól hangzanak.

biem írta...

(hosszú idő után újra kommentelek...:)) na jó Csibi, ez azért így nem ér ám! :)
"kora" reggel az ember lánya itt bőg a monitor előtt!

okosat nem tudok mondani. de azt hiszem, számomra még nagyon sokáig etalon maradtok, hogy igenis lehet és érdemes! úgyhogy "csak" egy hatalmas ölelést küldök! kéretik szétosztani, ahogy a szíved-lelked diktálja! :)

Névtelen írta...

Csibi, el sem hinnéd, mennyire hamar eljön az idő, amiről álmodsz, csak benne lenni végtelenségig tart, aztán a munkahelyen sírsz majd (ahogy én is), hogy inkább szét kéne szakadni OTTON, VELÜK...Az enyémek 5 és 6 évesek, már két mennyei nyári szünetünk volt együtt! :-) Kitartás és élvezd a pillanatot! :-)
Pipitér

Nikletty írta...

csibi...

ha te ezeket nem írod le is sejtem, vagy másoktól hallom milyen nehéz, s én ezért nem szeretnék kis korkülönbséggel kistesót - persze ha lesz, mert körülmények is befolyásolók nálunk, páromnak már van gyerkőce, stb, hosszú lenne ... - de tudod, én tudom, hogy én ezt nem bírnám, nagyon nem, és igen lehet van/lesz a kis korkülönbségnek előnyei, de úgy érzem nincs annyi, hogy a gyerekeimnek egy idegbajos anyja legyen, mert nekem ez nem menne ilyen kitartással úgy érzem!
Nem tudom, lehet ezt önzőségnek is hívni, de lehet önismeretnek is... én egyensúlyra vágyom, hogy a nagyobbik - akár hány éves is lesz, várja a kisebbet, st...

Szóval nekem minden tiszteletem! S kitartást kívánok, egyszer biztos könnyebb lesz, ahogy a legkisebb is kicsit mobilabb lesz
puszi nektek
Nikletty

Névtelen írta...

5 hónapos ikreim vannak. Kitartást nekünk egygyerekes és többgyerekes anyáknak. Örülök, hogy olvashatlak, te vagy nekem sokszor az onlájn támaszom, hogy nem csak én nem lehetek szuperanyuka, pedig biztos felvennének valamelyik szipi-szupi tv műsorba műsorvezetőnek, de így csak marad a napi agyzsibbadás, a szitává válás és a beletörődés, mindemellett a létező legnagyobb szerelem :)

E írta...

Ez most nagyon talált nekem is... Köszönöm! :)

Orsi írta...

Csibike!
Talált, süllyedt! Pedig nekem csak 1 kincsem van!

Dorci írta...

Én meg csak annyit mondok: holnap felhívlak...

Family Maker írta...

és olyat nem lehet, hogy ezeket a 20 perceket kicsit sűrűbben beiktatod? Jó ne legyen előtte veszekedés meg nem világgámenésnek hívjátok! Csak B kicsit elfelügyelné a fiúkat, amíg kakaóscsigát eszegetsz a parkban.

Szöszi írta...

Kedves Csibike!
Mindig szoktalak olvasni, és sokszor tudok erőt meríteni az általad írtakból. Nekem egy 6 hónapos kislányom van és néha tényleg nagyon nehéz tud lenni, kimerítő és eszembe jut, hogy én nem ilyen vagyok, de aztán végiggondolom egy nyugodt pillanatomban, hogy nekem most ez a dolgom, ezért élek és átélem minden pillanatát, a jót és a rosszat is. A világot jelenti nekem a babám még akkor is, ha éjszaka 3 órán keresztül kukorékol és teljesen kivagyok a fáradtságtól. Tarts ki, így ismeretlenül is egy hatalmas ölelés, sok pozitív energia. A fiaid csodálatosak, kiegyensúlyozottak, egészségesek és ez a legfontosabb!
Üdv.: Szöszi

vasasvirag írta...

Hogy Te mennyivel jobb vagy mint én! Nálunk hetekig tartott az átállás miatti mosolyszünet. Aztán minden megoldodott szép lassan. Most hogy nagyszülők segítségével van heti néhány óra szabadidőm, nem is tudok vele nagyon mit kezdeni: számolom a perceket, hogy mikor mehetek végre értük: nem szabadnak érzem magam (mint ahog képzeltem), hanem félkarú törpének és azon gondolkodom nem-e viseli meg őket túlságosan is a távollét, meg hogy nem kellene ezt csinálnom, 3 hónap múlva úgyis megyek vissza dolgozni...

Évi írta...

Köszi!!Mindig előrébb jársz és mindig jobban fogalmazol,de ugyanúgy érzel!
Bőgtem,naná.

Megyek is az enyéimhez.

(mikor lesz segítős poszt???...tudooooood)

csibike írta...

Elolvastam a kommenteket, köszönöm szépen, reményeim szerint nem egy-két hét múlva lesz időm válaszolni... :)
Ja, a robotos cseszegetést visszaraktam, mert jött egy csomó spam, miután levettem. Bocs, muszáj.

csibike írta...

Évi: Talán még idén, ha sikerül hosszabban írnom :)

Virág: Szerintem őket biztosan nem viseli meg :) Neked viszont esetleg érdemes lenne valami jó dologgal kitölteni az idődet, ami feldob, amitől energiát kapsz.

Szöszi: Köszönöm, az ölelést is :) Nagyon sokat lehet nyerni/tanulni a nehéz pillanatokból, ezt látom magamon, és tudom, hogy a jövő év második felében már könnyebb lesz valamivel az életünk, de azért B.-velfáradtak vagyunk, szomjasak gyerekmentes órákra.

Family Maker: Hétköznap egyáltalán nincs rá lehetőség, hétvégén viszont az egyik nap vissza tudok feküdni egy órára :) Valahogy úgy jön ki, hogy mindig megyünk valahová, mindig csinálni kell valamit, és hirtelen vége a napnak.

Dorci: Írok, az a biztos :)

Orsi, Eszterke: Néha nem árt kinyitni a szelepet... :)

Névtelen: Nem tudom, létezik-e egyáltalán szuper anyuka :) Ikrekkel elég durva lehet az első időszak... Később meg eljátszanak egymással, úgy 1.5 év múlva.

csibike írta...

Nikletty: Köszönöm szépen neked is :) Nálunk azért született most Dávid, mert szeretnénk 3. babát is, bár én most úgy érzem, mégsem. Nem önzőség, ha ismered magad és nem vállalsz olyasmit, ami idegen tőled. Nem gondoltam, hogy ennyire nehéz lesz a kétgyerekesség, de nálunk mindkét gyerek erős akaratú, Dávid keveset alszik nappal, Andris is energiagombós ésatöbbi, szóval, sok minden függ a gyerekek személyiségétől. Ismerek olyan négygyerekes családot, ahol az Andris-féle hisztit soha nem tapasztalták meg, a szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy milyen idegőrlő tud lenni, ha a gyerek hónapokon keresztül hisztizik.
Egyébként abban sem hiszek, hogy a gyerek a boldogság záloga, és csak gyerekkel élhet valaki teljes életet, de abban sem, hogy az anyaságban kizárólag örömöt kell lelnem :)

Pipitér: Fura, de tényleg úgy van, hogy egy nehéz nap után ott nézem őket, ahogy alszanak, és arra gondolok, hogy úristen, mindjárt felnőnek, és soha többé nem lesznek ilyen édes kisgyerekek :)

biem: Örülök és köszönjük :) Hát, melónk az van és volt, de muszáj, együtt akarunk megöregedni.

Dominika: Jól mondod :) A kisebbik fiam ma 2 órát aludt. Hihetetlen, hogy amíg a nagyobbikat az apja gondozta, addig 2 órát aludhattam. És hiába vagyok beteg, az alvásból kaptam energiát.

dorw: Nem kell :)

teide: Igen, azt egy ideje szerettem volna megkérdezni, hogy 4 óra-é a 4 óra, és azt is, hogy viseled, örülsz-é, hogy dolgozhatsz...
Talán a nagyobb korkülönbségnek az az előnye, hogy nálatok Ákos nem féltékeny úgy, ahogy Andris. Meg nekem pl. fizikailag megterhelő a két gyerek pelenkázása, és sok nehéz pillanat adódik abból, hogy az egyiket épp pelenkázom, a másikat meg mondjuk ebédelne/aludna, amihez szintén rám van szükség.

Évi: Senkit nem akartam megríkatni :) Köszönöm, hogy most írtál. Mindig izgalmas, hogy kinél mikor jön el az első komment ideje.
Egyébként úgy érzem én is, hogy ügyes és kitartó vagyok, csak hát nem egyszer nehéz túlélni egy napot, és nekem olyan a természetem, hogy szeretek egy kicsit félrevonulni, egyedül lenni, elmélyülni. Ez is hiányzik.
Valahol azt olvastam (talán Ranschburgnál, de nem biztos), hogy nézz magadba és mondd meg őszintén, hol lennél a legszívesebben. Nálam a válasz még mindig az, hogy itt, a gyerekeimmel. Kitartást kívánok neked is.
Szívesen a könyvajánlókat :) A régi énblogomban is vannak.

E írta...

Van több ismerősöm, akiknél sok gyerek van (akár 5-6-7), és mind azt mondják, hogy a kettő a legnehezebb, és a harmadik már egyáltalán nem annyival nagyobb különbség, mint a második. És hogy egyre többedik, annál kevésbé tűnik fel, hogy bármivel több feladat lenne. Csak hogy ne add fel feltétlenül a harmadikat! ;)