2013. november 20., szerda

Oviügy

Az őszi szünet plusz betegeskedés miatt az elsőszülött múlt héten ment először óvodába - csütörtökön és pénteken. Az ovi előtti néhány napban finoman masszíroztam a kis lelkét, hogy várja az ovit és fel se merüljön benne, hogy nem akar menni. Nagyon lelkesítő tudok lenni, de tényleg. A sarj mindkét napon berobbant az oviba, szinte hátra sem nézett az apjára, ment be a többiekhez. 
Csütörtökön minden klassz volt, az óvónénik megdicsérték mindenféle dologért, a legnagyobb hatást az gyakorolta rájuk, hogy Andris villát (!) kért a tésztaebédhez, amely segédeszközzel aztán gyönyörűen falatozott. A nagycsoportosok többsége még kanállal sem eszik szépen, ezért találták lenyűgözőnek Andris tevékenységét. És azt még nem is tudják, hogy a kisfiam kb. másfél éve használja a villát, a hétvégén megint ő karikázta a virslit éles felnőttkéssel. Dávid is szépen eszik kanállal-villával, és ebben igazából semmi csoda nincs, annyi az egész, hogy amikor kirántották a kezemből a kanalat önálló tápanyagbevitel céljából - én hagytam őket. Sőt, a két-három kanál mellé (pár a földön landolt és nem akartam mindig kirohangálni evőeszközért) letettem a villát is. És soha nem sürgettem őket. Kísérleteztek, lassan, maszatosan ettek. Feltakarítottam utánuk. Mindkét fiam villát szokott óhajtani a rizshez is. Ha pálcikánk lenne itthon és használnák a kajához, már azzal is korrekt módon ennének, ebben biztos vagyok. Nagyon büszke vagyok rájuk emiatt is. Az egyik anyuka mesélte, hogy a bölcsis kislányánál rendszeresen felemlegették a gondozók, hogy nem eszik szépen. Ez azért hülyeség, mert majd megtanul, nem? Fontosabb, hogy landoljon  valami a szájában és sikerélménye legyen. A fiaimat úgy nevelgetem, hogy az élet minden területén saját erőfeszítésből fakadó sikerélményhez jussanak. Expedagógusként is tudom, hogy az intézményekben nem feltétlenül erre helyezik a hangsúlyt, szóval, így legalább lesz miből lefaragni az exkollégáknak, hehe.
Pénteken egyszer-egyszer pityergett a gyerekem, pl. amikor odaértem, mert azt mondtam, hogy mire befejezik az ebédet, ott fogom várni az ajtó előtt Dáviddal, és mire befejezték az ebédet, nem vártam az ajtó előtt Dáviddal, és hiába mondták, hogy x óra y percre menjek, korábban végeztek mégis. Belenéztem Andris szemébe és elmondtam neki, hogy nem én késtem, ők ettek gyorsan. Ettől függetlenül nem volt jó érzés, hogy láttam a gyereken: elszomorodott, mert várt, megígértem, de nem voltam ott. Az sem volt jó érzés, hogy már megint azt hallottam, hogy hosszú neki az ebédig tartó időszak. Hát, könyörgöm, a többi kicsinek nem? Úgy tudom, a többi kicsi szülei dolgoznak, nincs kistesó a láthatáron és egyik sem volt bölcsis. Azért, mert én itthon vagyok Dáviddal? 
Egyébként az ovi úgy kezdődött, hogy minden remekül ment: Andris már szeptembertől járhatott hetente egyszer, egy-egy órát volt bent, de aztán annyira tetszett neki, hogy a másfél-két órát is bevállaltuk kb. két hét után, ami szerintem teljesen reális. Így heti három napot járt óvodába, az ottebédelés a korábbi reggeli kezdéssel csak a múlt héten indult be - és holnaptól folytatódik. Heti egy nap nem jár oviba, ha esik valami nagycsoportos program az adott délelőttre, akkor azon a napon sem, de ez utóbbi nem túl gyakori.
Az egyik nap Andris jobb csuklóján piros foltot realizáltam és ahogy alaposabban szemrevételeztem a folt pirosságát és kiterjedését, feltűnt, hogy az egy gyerek keze nyoma körbe a csuklóján. Azért ugrott össze a gyomrom, mert nekem a három év alatt egyszer sem sikerült úgy megfognom a gyerekeket, hogy ujjlenyomat maradjon utána, holott pl. az orrszívás ellen mindkettő ádázul küzdött, elég szorosan le kellett fogni őket. Andris csuklóján a gyerektenyérnyi folt 24 órán keresztül nem tűnt el. Ööö... kicsit erősen megszorították az oviban, igen. 
Andrisról azt kell tudni, hogy hatalmas fantáziája van, ha megkérdezitek, mit csinált az oviban, az általa felsorolt öt tevékenységből három biztosan nem valósult meg (teszem azt, hogy befogtam az orromat és lebuktam a víz alá és jött egy cápa és úsztunk, vagy hogy jött egy robot és belecsípett a karomba, vagy hogy az építő bácsi rátette a létrát a lábamra), így eltartott egy darabig, amíg kiderült, hogy focizás közben megfogta a kezét egy lány. Az óvónénik azt mondták, nem láttak semmit, én nem akartam megfogalmazni ama véleményemet, hogy x darab, a teremből kiszabaduló, a focizást komolyan gondoló nagycsoportos közé talán nem kellene beengedni y darab kisembert. Az is előfordult párszor, hogy az én Andris fiam gondolt egyet és az udvaron elindult a számára érdekesebbnek tűnő játékok felé, ott pedig rászóltak, hogy nana. Anya, én elkószáltam, így Andris. Naivan azt gondoltam, hogy az ovi udvarán azért leledzik rengeteg játék, hogy a gyerekek játszhassanak vele, de nem. És énhülye, ugye, mindig arról meséltem az ovi udvarára vágyakozva bekukucskáló Andrisnak séta közben, hogy milyen jó lesz ősszel itt játszani ezekkel a szuper játékokkal meg a többi gyerekkel. Na, kiderült, hogy az udvar le van osztva a csoportok között, pl. egy kiscsoportosnak három évet kell várnia, ha bele akar ülni a farepülőbe. És ha megy haza az aprójószág, akkor sem sétálhat be az udvari játékok közé. Értem én, hogy könnyebb így szemmel tartani a gyerekeket, de Andristól is azt várták, hogy az udvaron - a focipályáról nagyrészt kiszorulva - érje be egy hintaszerűséggel, egy lefedett homokozóval, néhány fával és egy labdapalánkkal. Az én fiam nem tudja magát elszórakoztatni azzal, hogy harminc-negyven percig a porszemeket bámulja a levegőben. Legalább adtak volna alá egy kismotort (van a csoportnak), legalább nyomtak volna a kezébe valami homokozó felszerelést (van a csoportnak), legalább gurítottak volna hozzá egy másik labdát (van a csoportnak). A tavasz és főleg a nyár arról szólt nálunk, hogy a játszótéri anya-apa-gyerek közösségünk reggel 8-9-től a játszótéren múlatta az időt délig, aztán délután megint kint voltak az anyák / apák a gyerekkkel 2-3 órát. És meglepett, de én is nagyon élveztem, hogy ennyit vagyunk a szabadban, hogy a gyerekek gyerekközösségben játszanak, hogy jófej szülőkkel tudok beszélgetni. Mindkét gyerekem arra kóricált a játszótéren belül, amerre akart, és amíg nem zavart a tevékenységgel mást, azt csinált, amit akart. Mezítláb, pólóban-kisgatyában. Totál szutykosan raktam be őket a fürdőkádba, zuhany, kaja és alvás után meg jött a játszóterezés második köre. Nem könnyű ez amúgy, de jó volt, szívesen csináltam.
Szóval, Andrist bántották, mert azért egy ilyen csuklófogás fáj, rászóltak többször, eltűnt a nyári gyerekközösség, az anyja otthon maradt a kistesójával és szembesült azzal, hogy oviba nem csak abban az esetben kell járnia, amikor úri kedve úgy tartja, így a fiam kitalálta, hogy nem megy oviba. Mivel maga az oviba járás heti három alkalommal egy-másfél óra volt, a mélypont is később jelentkezett. Meggyőződésem, hogyha Andris kiscsoportba járhatott volna, beszippantja magába a vele egykorú közösség és egy-másfél hét alatt túljut a beszokáson, és már ott is ebédelne&aludna régóta. Andris olyanokat válaszolt ama kérdésemre, hogy miért nem akar oviba menni, hogy pl. csúnya az ovi, anya. És ezt azért, mert A Postás Nénivel egyszer összefutottunk és A.P.N. hosszan ecsetelte, hogy miért csúnya az ovi újonnan lefestett fala. Oké, nekem is jobban tetszene, ha mindenféle színes és vidám dolgot festettek volna az óvodára. Két hét is elment, mire Andris elfogadta tőlem, hogy nem csúnya az ovi fala. Minden anyai ösztönömet és diplomáciai érzékemet latba vetettem, hogy a kisfiam lelkében elsimogassam a fájdalmakat, kételyeket, hiányérzeteket. A szívszorító az volt, hogy egy idő után a mi a baj az ovival? tartalmú beszélgetéseknél egyre többször mondta, hogy azért sírtam, anya, mert kerestelek és nem találtalak. És sokszor sírva jött haza az óvodából, és egyáltalán nem akart lemenni az udvarra. Az óvónénik azt mondták, hogy Andris nagyon érzékeny kisfiú, elég lesz neki a 30 perc ottlét... Ezzel soha nem értettem egyet (mármint a 30 perccel), mert így csak erősödött volna Andrisban az, hogy járok is oviba, meg nem is, úgyhogy ezt nem engedtem, az egy-másfél órát továbbra is bent töltötte. Az érdekes az volt, hogy egyrészt az összes ösztönöm azt súgta, hogy hiba lenne kivenni Andrist az oviból, mert éreztem és láttam rajta pozitív hatást, másrészt meg este velem / rajtam akart aludni és egy időben mindig engem keresett a lakásban, pl. ha a nagymamás napon nem látott, mindig megkérdezte, hogy hol van anya? Nem pisilt be, nem rágta a körmét ésatöbbi. A dadus és az óvónénik kicsit jobban odafigyeltek rá, miután az igazgató elmondta nekik, hogy megkérdeztük, van-é hely a kiscsoportokban. A mai napig figyelnek rá, de azt a valódi beszippantást nagyon hiányolom. Azért adtuk be Andrist vegyes csoportba, merthogy ha ilyet indítanak, biztos akad tervük is arra, hogyan integrálják a kicsiket. A kicsiket, akiknél fizikailag kétszer olyan nagyok a nagyok... 
Ügyesen és finoman kellett cirógatnom Andris lelkét ahhoz, hogy elfogadja, oviba kell járnia. A nagyszülős napokat átalakítottam úgy, hogy csak mi ketten legyünk otthon legalább egy órát és kizárólag vele foglalkoztam. Látta, hogy Dávid elmegy a mamával, és most végre ő marad otthon anyával. Direkt vettünk tortát és innivalót a szülinapjára, hogy az oviban megvendégelhesse a pajtásait. Mindenki rá figyelt egy kicsit, megtapsolták-megünnepelték. Ez nagy élmény volt számára, jólesett neki. Szerettem volna, ha nem egy valahonnan előtúrt plüsselefántot ajándékoznak neki, hanem pölö egy gyerekek által készített papírakármit, mint a nyílt napon, de ez csak az én megjegyzésem, Andris örült a leszakadt farokbojtú elefántnak, igaz, csak egy-két napig, mert ő nem plüssállatrajongó. B. meg leizzadt egyszer-kétszer a reggeli ovis hisztiknél, merthogy ilyesmi is volt, de Andris mindig bement a csoportba. Itthon is megesett egy-egy nemmegyekovibahiszti, de mindig elindult, mert jól kezeltük a helyzetet. (Írok még egy fegyelmezős-büntetéses posztot, bibibi, nehogy azt gondoljátok, nem tudok fegyelmezni-büntetni és nem boldogulok a gyerekekkel. De igen, csak a nehezebb / baromi nehéz időszakokról szoktam írni, arról meg nem, mikor minden hisztit remekül lekezelek.)
Ja, hiányolom azt is, hogy hazahozza az s.k. barkácsolt dolgait. Egy színezésre hazaadott teknősrajz és egy parányi gyurmacsiga a termés eddig, a novembernek pedig mindjárt vége. A kiscsoportosok szülei elmesélték, hogy rengeteg kézműves apróságot visznek haza a gyerekeik. Nekem nem a darabszám hiányzik, hanem Andris élményének az elmaradásától félek. Az is fura, hogy az óvónénik még nem voltak nálunk családlátogatáson, és amikor Andris elkezdett oviba járni, néhány papíron megadott személyi adaton kívül semmi mást nem kértek róla. Se egy anamnézis, se semmi más. Ja, de, hogy allergiás-é valamire. Senki nem kíváncsiskodott, hogy milyen gyerek. Az óvónénikkel szemben egyébként nincs negatív érzésem, csak rögzítettem a tényeket, és bízom abban, hogy lendületet vesznek a dolgok. Látom, hogy Andrissal is kedvesen bánnak, és a dadusnak hálás is vagyok, amiért ölbe vette Andrist a nehéz időszak alatt, meg velünk is szoktak váltani egy-két kedves szót. Lehet, hogy valóban pusztán ennyi szokott történni az ovikban, és nekem nagyok az elvárásaim, passz. Lehet, hogy jövőre, amikor Andris 'rendes' kiscsoportos lesz az ő vezetésük alatt, ömlenek haza a kreatív cuccok és a legklasszabb helyen fog mókolni az udvaron.
Még a betegsége előtt a játszótéren együtt majomkodott az egyik nagyon kedves csoporttársával, és láttam, milyen pici a nagyfiúhoz képest. Végtelenül büszke vagyok Andrisra, hogy ilyen ügyesen megállja a helyét a csoportjában és elkezdett beilleszkedni. 

P.S.: Aztán majd Dávidról is írok egy csomó mindent. Jajj, a kedves olvasók nehogy abba az illúzióba ringassák magukat, hogy ő a csendes jófiú a családban.  

7 megjegyzés:

a mesélő írta...

Most azon mész keresztül amin minden első gyerekét közösségbe adó anyuka, nem jó érzés és nehéz is leválni és amit a legnehezebb elhinni, hogy ott is szeretik a gyerekedet, mert biztosan szeretik, bár elégérdekes az ovitok beszoktatási rendje szerintem is. Egyébként meg kérdezz rá, ha nincs elég infód, hogy érezte magát? Ugye milyen aranyos stb ...- beválik :)
Kézműveskedés- ne aggódj kapsz majd még ezer rajzot, nem is biztos, hogy Andris annyit alkot, még kicsi és lehet,hogy a kevésbé kötött dolgok jobban érdeklik. Amúgy meg nálunk összeszokták gyűjteni az arra érdemes alkotásokat ( érts. nem csak egy kör van a papíron ) és elteszik és év végén kapjuk meg őket. Furcsállom az udvar elosztást is, nálunk baromi nagy az udvar és ált. négy csoport szaladgál rajta / vagy csak a felén, de akkor mindenki csak elől, vagy csak hátul van és bár van olyan játék ami a kicsiknek nem való mert nagyon magas,de csak egy, a többire mehetnek. A vegyescsoporttal nincs baj, a nagyok nem csak rontanak a kicsiken, hanem sokat segítenek is nekik és szeretik is őket, Andris is szeretni fogja.
Visszatérve az otthoni büntire- én még nem jöttem rá, hogy mi az ami beválik alányomnál, hiszti ellen, mert a büntetés nem. őt sem lehetett soha még a szobába sem beküldeni, mert jött az ember után ordítva, ha ezerszer vittem vissza, akkor ezerszer jött.Ezt azonban csakis az képes megérteni, akinek van ilyen gyereke, más nem, de ha lesz bevált receptem majd szólok:)

Évi írta...

Ugyanezt éltem élem végig én is,irtam is róla sokat.Most épp javuló tendenciával,és épp nem beteg 3 hete,lekopogom.
Kézmüveskedés, az itt úgy megy ha a kicsi akar,belefolyhat,csinálnak sokfélét,de nem feltétlen adják haza.Biztos más egy sima csoport,de én is vegyesbe vittem mégpedig az ovonénik személye miatt.

Nem könnyű a le,és elválás.Az a a szerencsém h a sírós időszakban az apja vitte és nem én mert én zokogva gurultam volna le a lépcsőkön :D
Amikor megkérdem miért sírtál,ő is azt mondja (és teljesen természetes és igaza is van...) mert nem voltál ott anya, mert nem jöttél...de ezen túl kell esnünk :( Tomi ebédi van,nem is tervezem tovább egyenlőre,míg ő nem kéri.
Vekerdy irta,Sopronban 5 ezer ovis közt végeztek felmérést, kérdezték,"és mi a legjobb az oviban?" "amikor anya értem jön..." egyem a szivüket.
(jaj tegnap Vekerdy előadáson voltam,úgy élveztem!)
Ölelés.

Gyöngyi írta...

Hosszú hónapokig vittem a fiamat heti 2-3-szor bölcsibe pár órára. Voltak harcok. A védőnőm szerint ez a legrosszabb, mikor nem minden nap megy a gyerek és alig van ott. Meg se tudja szokni, be se tud illeszkedni, nem is érti egyik nap miért kell menni, másik nap miért nem. Aztán elkezdtük a rendes bölcsit, minden nap és nagyon sokat javult a helyzet.

Nálunk majd év végén adják csak haza az alkotásokat. Mondjuk nem hiszem, hogy van valami érdemleges a mappájába. ( két és fél éves a fiam ) Gondolom minden összefirkált lapot nem raknak el.

Nekem ez olyan fura, hogy azt mondják, hogy hosszú neki az a pár óra. És ha reggel héttől du. 4-ig ott kellene lennie?
Üzenőfüzetetek nincs? Mert nálunk úgy működik, hogy abba írnak pár havonta, aztán te reagálhatsz rá vagy beleírhatsz bármit.
Sokan vannak egy csoportba? Mert nagyon sok múlik a nevelőnőkön-gondozónőkön szerintem...

a mesélő írta...

Írtam magamhoz egy hisztis postot neked :)

Majmóka írta...

Hú, rengeteg gondolatom van, amit majd leírok, ha lesz időm, de most elsőre annyit, hogy kiakaszt az óvodátok!
Te jó Isten! Én még ilyet nem hallottam! Nálunk úgy működik, hogy 2-3 nap anyuka ott van vele pár órát és ebéd előtt elviszi, aztán 2-3 nap ebéd után jön érte, következő héten meg már ott is aludhat! Csodaszépen beszoknak a gyerekek.
Szerintem iszonyúan hátráltatja a helyzeteteket ez az óvodai hozzáállás. Egyszerűen ez nem is oviba járás így! A gyerek nem érzi, hogy hétfőtől péntekig minden délelőtt vagy egész nap ovi az ő "dolga", elfoglaltsága. Nincs egy kerete a hétnek, nincs egy rendszer! És ez nagyon megkeverheti a dolgokat! Én eddig 7 évet dolgoztam oviban, egyetlenszer mondtunk olyasmiket szülőnek, mint Neked amiket mondanak, de abban az esetben 2,5 éves volt a kisfiú, anyuka otthon tesóval és szegény /mármint a kisfiú/ egész álló nap sírt. Ő még tényleg nem volt érett az ovira.
De ez kiakaszt, hogy mivel akarnak Titeket lerázni és mennyire nem támogatják Andris oviba járását!
Bocs a kiakadásért, de ez így nagyon nem okés!
Viszont az egyetlen tanácsom, hogy semmiképpen ne vedd ki az oviból, mert ha már elkezdtétek, ezt a harcot már végig kell csinálni. Ha kiveszed, akkor mondjuk 1 év múlva sokkal nehezebb lesz még akár egy másik oviban is.

E írta...

Majmókával értek egyet abszolút. Dovi két hét alatt szokott be a bölcsibe, pedig ráadásul két napot jár. Meg lehet oldani. De amíg az van, hogy az óvónők felől is az jön, hogy neki ez még túl sok, akkor ő is úgy fogja érezni. Ráadásul úgy tűnik, mintha lenne kibúvó. Mert ha ő egy érzékeny kisfiú, akkor kevesebb is elég neki. De nem, ha ő egy érzékeny kisfiú, akkor oda kell rá figyelni! És még jobban erősíteni benne, hogy az ovi egy jó hely! És ezt te meg is teszed, de ők?

És milyen dolog már, hogy egy (vegyes) csoportban csak a nagyok mehetnek a repülős mászókára? Mert ha külön csoportban lennének, még elmenne, de így?

A villával evős részt jó volt olvasni, nálunk is így van, de még a nagy maszatoknál tartunk. :)

vasasvirag írta...

Máté először családi napközibe járt 1 évet, ahol kinyalták a fenekét, 3 ovónő 9 gyerekre, vele egyidős gyerekek, mégis 4 hónap kellett mire ottaludt volna. Aztán most jött a "normál" óvoda vegyes csoprttal, ahol fizikailag és lelkileg is bánották. Az óvónők meg vonogatták a vállukat, hogy ez a természetes. Ezért heti rendszerességgel kikérdeztük az óvónőket, hogy mit is tettek Máté integrálásáért és a atrocitások elkerüléért.Havonta pedig fogadórát kértünk. Lassan megszokták és megtették azt, amit más óvónők véleménye szerint is meg kell tenniük. Azt kellett velük udvariasan éreztetnünk, hogy figyelünk az ott történtetkre és mindenről tudunk, de nem ítéljük el őket, viszont elvárunk bizonyos dolgokat...
Nem biztos, hogy ez minden óvonőnél bevállna, de nálunk sajnos csak az erőszakosság és a folytonos utánkövetés vált be....