2010. április 21., szerda

AFP-s jelenés

A védőnőm még hetekkel ezelőtt megosztotta velem azt az információt, hogy a negatív kombinált tesztem miatt teljesen felesleges az AFP, elavult és gyakran tévesen gyanítja Down-kórosnak a babát (külföldön alig használják már, vajon miért?), úgyhogy cirka annyira örültem a mai éhgyomros vérvételnek, mint eszkimó az iglu mögött talált fűszoknyának. A kombinált teszttel egyébként mákom volt, ingyen megcsinálta a kórház, az eredményt pedig megnézhettem a honlapon - sms jött, hogy megvan, szíveskedjek belépni a rendszerbe. Határozottan tetszett ez a megoldás, úgy tűnik, a Nagy Manitu mégis rajtam tartja az egyik szemét. (Néha azért lehunyja, tette hozzá csibike az apró betűs részben.) 
Az első üres gyomros megpróbáltatás miatt B. megint elkísért, egy éhes kismama ön- és közveszélyes, ezt mindenki tudja. A helyzet annyiban javult a korábbihoz képest, hogy a terhesgondozó asszisztens most birtokolt orvos által aláírt és lepecsételt, abszolút aktuális formanyomtatványokat, teljesen meghatódtam eme felkészültség láttán. A nő egyébként kedves és segítőkész, kedvesen és segítőkészen megjegyezte, hogy a 24. héten esedékes cukorterhelésre majd készülnünk kell, a többes számot nem igazán értettem, tudtommal reggel hétkor egészen egyedül kell meginnom éhgyomorra a tömény cukoroldatot (nevezzük inkább vizes cukornak a borzalmat), aztán ott fogok várakozni két órán keresztül, ezzel a lötyivel a gyomromban. Esetleg arra gondolhatott, hogy segít a végrendelkezésben.
Mielőtt folytatnám a vérszívó nővel, elmondom, hogy az AFP-hez szükséges pisi urban legend vagy legalábbis fakultatív, mindenhol azt olvastam, hogy kell, még a sokak szerint terhesbibliának számító Kismama magazinban is, egyedül a nőgyógyászom állította, hogy nem, mert én olyan cseles nőszemély vagyok, hogy nála is rákérdeztem erre a pisidologra. Bár hittem neki, azért csak bepakoltam a nedvet tartalmazó üvegcsét, 'a magyar egészségügytől bármi kitelik' alapon. Nem fűlt a fogam ahhoz, hogy teli hólyaggal szteppeljek órákon át, meg a koszos, kilincs nélküli vécé magánya sem vonzott. Utólag nagyon bánom, hogy a zacskóba bugyolált üveget a buszmegálló szemetesébe dobtam ki, remélem, egyetlen hajléktalan sem fog közelebbi ismeretséget kötni a tartalmával. Könnyelmű, átgondolatlan pillanat volt, gyorsan akartam szabadulni, nem pedig okosan.
Ma csak olyan húsz-huszonöt ember akart vért vetetni, úgy éreztem, ezt a sort kibírom, nem korgott a gyomrom, nem szédültem, kíváncsiságból azért meginterjúvoltam a papírosztogató nővért, hogy a vérvételre bemehetnek-e soron kívül a kismamák. Nem, mondta, a szemében meg felvillant valami gúnyos, amit úgy fordítottam nővér nyelvről kismama nyelvre, hogy 'Soron kívül? Masszázságyat nem akarnál, kicsi csillag?'  A vérszívó nőről azt kell tudni, hogy amikor leültem a csapoláshoz, fintorogva mutogatta kolléganőjének a három darab papíromat, soknak találta. Próbáltam elképzelni, mi viselhette meg ennyire, mert csak annyi munkája volt velük, hogy mindhármat félbehajtotta és az egyiket visszaadta nekem. Négy adag vért vett le tőlem, remélem, nem bosszúból. A vérszívás után ültünk pár percet a rendelőben, B. meg én, miközben arra vártunk, hogy ne vérezzek tovább, elábrándoztam arról, hogy pár hónap és véget érnek a kilenc (tíz) hónaphoz kötött tortúrák, B. azonban megjegyezte, hogy utána meg a gyerekekkel fogok szívni ilyen-olyan dokiknál. Itthon elég hamar kidőltem ennyi vér mínuszban.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én már túlestem egy cukorterhelésen mert magas volt az éhgyomori cukorszint, azt javasolták,hogy vigyek citromlevet, vittem, és elviselhető volt igy a cukros lötty.
Most már biztos vagyok abban,hogy egyidős várandósok vagyunk, tegnap kaptam meg az AFP eredményem én is. (jó lett)
Frics

Unknown írta...

:) nem olyan szörnyű a "cukorterhelés" nyugi :)legalábbis nekem nagyon sima ügy volt.

dorw írta...

én komolyan nem értem.
nekem anno senki nem mondta, hogy vigyek pisit afp-re, nem is vittem, a kutya nem kereste.

a terheléses cukron tegnap voltam, beszélgetéssel együtt 13 percet töltöttem a kórház épületében. mivel okos kórházi szakemberek bemérték, hogy reggel 1 zsemle és 2 dl tej elfogyasztása hogyan hat a szervezet cukorháztartására, ezért otthon ezt kellett megennem reggel, majd pont 1 órával később jelentkeztem a szülésznőnél a kórházban, lekapta a vért, konzultáltunk, és csá. ez azért némileg emberségesebb módja, mint a tömény cukor ivása és röpke 2 órás várakozás. (én 100%, hogy azt nem tudnám lenn tartani)

szerintem kérdezzétek meg, van-e ott erre lehetőség.

Unknown írta...

Jajj, és kismamákat,- jobb helyeken?- soron kívül behívják.Sőt itt a picibabás anyukákat is....

Szeri írta...

Kórházra válogatja, hogy hol melyik cukorterheléses vizsgálatot végzik. Nekem a dokim azt mondta, felesleges kínozni a kismamákat a cukros vízzel. Az Istvánban is 1 zsemle és 2 dl tejes vizsgálat van, igaz van éhgyomros vérvétel is, majd egy óra múlva a másik. És cukroterhelésesnél igenis a kismamákat soronkívűl behívják, itt legalábbis. Mondjuk azt nekem sem akarják elhinni sosem, hogy éhgyomrosnál rosszul leszek, aztán amikor mégis, akkor meg rohangálnak:D

Sarasvati írta...

Afphez pisit? en ilyet meg sosehol nem lattam olvastam... az hogy egy tok felesleges vizsgalat az teny.. 50%ban megbizhato... na most ehhez nem kell vert venni, vagy egeszseges a gyerek vagy nem :/ stresszelnek es szurkalnak feleslegesen...
A cukor telleg ne olyan szornyu am. En is keszultem, kb mint egy kivegzesre, aztan semmi izgi. Oke 2 ora emelyges, es a glukoz szotol azota is kiraz a hideg :) de sokkal sokkal rosszabbra szamitottam...
jaaa es nekem (fenetudja miert cukrom mindig rendbe volt) egyzserre volt afp ellenanyag meg cukor... 7kubli ver hajnalban 1ora mulva megegy atan megegy... tuti buli :)

cyborgwings írta...

bejegyzés tekintetében off, amúgy meg nagyon is on:

http://jand.info/2010/02/az-elveszett-boldogsag-nyomaban/

mendike írta...

Szia!Naninál találtam Rád,nagyon tetszik ahogy írsz,olvashatlak,linkelhetlek?
Én még csak a terhesség elején járok,legalább nálad elolvasom mi vár rám,bár nem első baba,de mindig vannak új dolgok.

Mendike

Niki írta...

Én is az 1 zsemle vs. 2 dl tej kombinációban estem túl a cukorterhelésen. Azt mondta a dokim, hogy otthon reggel 6-kor nyeljem le az utolsó falatokat, 7-kor jelentkezzek vérvételre a kórházban és már mehetek is! Ennyi volt.

csibike írta...

Jó, látom már, megint a nehezebbik csoportba osztottak :)

mendike: Szia itt :) Köszönöm, igen, megtisztelsz. Érdemes belekukkantani a kommentekbe is, adott esetben sokfélék a tapasztalatok.

csillagvirág: Megnyitottam, de gyorsan be is csuktam, mert egy ideje szeretném elolvasni a könyvet :)

cyborgwings írta...

mindenképp szülés előtt tedd meg. :)