2010. május 16., vasárnap

Beletiportak a lelkembe, de én megbocsátok - egyelőre

Van két darab nagymamám és egy darab nagypapám. Még. És ennek örülök is, csak ahogy telnek-múlnak a terhességem hónapjai egyre inkább biztos vagyok abban, hogy a diplomáciai érzékemet nem tőlük örököltem. Jó, tulajdonképpen én vagyok a hülye, mert mit vártam, az utóbbi harminckét évben nem változtak semmit. Például az apai nagymamámnál harminckét éve rántott éspervagy töltött csirke a menü. Mindig, de tényleg. Húsleves, rántott éspervagy töltött csirke, krumplipüré. Az alföldi ünnepi menü sok-sok évtizeddel ezelőttről, a jólét jele. (Baromira unalmas így harminckét év után, igen.) Ami úgy alapjáraton nem gond, csak az állandóságra hoztam egy jellemző példát. Az elmúlt években talán kétszer rántottam húst B.-nek, minek, ha a nagymamámnál mindig azt kapunk. Tehát a nagymama hozza a saját formáját, rá mindig lehet számítani, bár terhesen azért reménykedik az ember lánya. Én legalábbis. Mondjuk abban, hogy legközelebb esetleg rántott gomba is lesz vagy rántott máj, meg abban, hogy a kilenc-tíz hónap alatt kivételesen nem a tapintatlanság vastag lándzsáját döfik bele a kis lelkembe, hanem beérik mondjuk a vékonyabb és kisebb zsákvarrótűvel. Az is bőven elég.

Jelenet I.
Apai nagymamámat hívom telefonon, hogy van és ilyesmi. Kivételesen egy kicsit több figyelmet kapok terhesen, bár most csak azért nem a család férfi tagjai a sztárok, mert nem tudnak szülni. Mamám meglepődik, jé, már öthónapos terhes vagyok? Ühhüm, hümmögöm a telefonba, nem tudom, mit gondolt, a terhességnél nem csak a páros napok számítanak. Akkor már szép kövér vagy, hallom a mamát és még azt a vérfagyasztó sikolyt a lelkem mélyén, ahol sovány énem vérbe borult szemekkel vágja földhöz a mérleget. Öt hónap alatt cirka hat kilót híztam. Kipréselem magamból, hogy n.e.m. v.a.g.y.o.k. k.ö.v.é.r, aztán elköszönök. A fenébe kívánom a figyelmet, sejthetitek. Belevágni a terhes nő arcába, hogy kövér, na, az súlyos testi sértés, büntetik. Már elfogadtam, hogy ha tizenöt kiló jön fel a szülésig, akkor annyi jön fel, de nagyból még soha nem fogytam kicsire, csak kicsiről még kisebbre, azt is pusztán egyszer, kíváncsiságból, hogy bírom-e a kilencvennapos diétát vagy belehalok a gyümölcsnapba, szóval, néha aggaszt az esetleges koffersegg, a combra feszülő narancsliget, a B.-t maga alá temető kötényhas, hogy a görögdinnye méretű keblek fojtogató szorítását ne is említsem. B.-t egyszer megkérdeztem, mi lesz, ha tíz kilót hízok. Mi lenne, kérdezett vissza, majd tíz kilóval több húst csókolgatok. Ez egy határozottan jó válasz, nem? Levegőt beszív, levegőt kifúj. Mindegy, mama már öreg, nem változik. Levegőt beszív, levegőt kifúj. Oké, megbocsátok.

Jelenet II.
Asszonyosodik a lány, mondja elismerően mosolyogva apai nagypapám. A lány persze én vagyok. Gyorsan kódolom az üzenetet, az agyamban tárolt értelmező kéziszótár szerint az 'asszonyosodás' címszó azt jelenti, hogy kövér. A második és a harmadik opció is ez. Hirtelen úgy érzem magam, mint a mucsaröcsögei falunapra felhízlalt disznó. Díjnyertes példány, mázsa is megvan. A hátamat meg elégedetten paskolgatják, hogy jól van, szépen zsírosodsz, koca. A húslevesből keveset merek, csak egy kanálnyi krumplipürét szedek a rántott éspervagy töltött csirkéhez. A tortából nem kérek. Tudod, milyenek, vigasztal B. Tudom, persze, de mégis. Levegőt beszív, levegőt kifúj. Mindegy, papa már öreg, nem változik. Levegőt beszív, levegőt kifúj. Oké, megbocsátok.

Jelenet III.
Nem baj, néz rám anyai nagymamám és nem sok hiányzik ahhoz, hogy vigasztalóan a karomra tegye a kezét. Ha jól emlékszem, nem legyint. Soha nem találjátok ki, mire mondja. Nem, nem arra, hogy esik az eső. Nem, nem arra, hogy eltört a pohár. Nem, nem arra, hogy a kutya a nappaliba kommandózta a csontját. Arra, hogy fiúnk lesz. Mindegyik sógornőm fiút szült, tőlünk lányt várt a család, hogy végre némi pink költözzön a családi színkatalógusba és Barbie-val játszhassanak a nagynénik, elég Sam tűzoltóból és Thomasból. Klassz, nem tudtam, hogy foganás előtt nemi kérdésben eligazítást kellett volna tartanunk B. hímivarsejtjeinek. Nekünk olyasmi fontos, hogy ne vetéljek el megint, a sarj egészséges legyen és ne hiányozzon semmi az alapfelszereléséből, például legyen elég ujja, füle ésatöbbi. (B. persze annak is nagyon örül, hogy teljesen legálisan belefeledkezhet a legóba, a távirányítós autóba, a kisvasútba, aztán lesz még vár katonákkal, lovakkal. Remélem, azért nem a gyerek kezéből fogja kitépni a játékot. Majd lezsírozzák egymás között, ki és mivel és mennyit játszik, megdumálják, mint férfi a férfival.) Ezen a nembajon hazáig túráztatja magát véranya énem, próbálom kiverni a fejemből azt a kényszerképzetet, hogy a mi fiúnknak valójában senki nem fog örülni. Levegőt beszív, levegőt kifúj. Mindegy, mama már öreg, nem változik. Levegőt beszív, levegőt kifúj. Oké, megbocsátok. 

Ott és abban a pillanatban elnézően mosolygok, pár nappal később meg már röhögni is tudok azon, hogy a nagyszüleim soha nem fognak megváltozni, de abban a pár napban azért bosszant, na.  

17 megjegyzés:

Bozót írta...

Őszintén szólva, a végére sem sikerült eldöntenem, hogy csak mosolyogtató sztorinak szántad vagy valóban kiakasztottak a nagyszülők...

csibike írta...

Egy ideig bosszantott, ahogy a végén is írtam, most már csak nevetek :) A nagyszülők nem a tapintatosság világbajnokai, én meg terhesen érzékenyebb vagyok, bár a humoromat próbálom megőrizni.

dorw írta...

aha,ismerős helyzet. csak én akkor is kapom az "áldást", ha van rajtam sapka, meg akkor is, ha nincs (elfogsz hízni/miért nem hízol, nem fog így fejlődni a gyerek/biztos van vmi baja, azért ilyen nagy, stb...)

Csigamami írta...

hät Csibe :o) minden nezöpont kerdese :o) nekem ilyeneket reagältak:
hülye vagy? 26 evesen gyereket??? Vetesd el!!!!
Gyereket csinälni meg szülni nem nagy dolog, a cigänyok is igy toljäk...
El kene vetetni nem?
Te, meg a gyerek? muhaha
Sokkal okosabb lenne egy abortusz, nem?....
es ezek csak az enyhebbek....

De elöfordult:
Csakis a Te erdekedben, remelem elvetelsz....
Meg mindig könnybe läbad a szemem. es ezek egytöl egyig kedves csalädtagok voltak....

kisvirág írta...

Én Csabi papájától szoktam így megkapni, de nemcsak a terhesség alatt ám (a lyányom, jól megasszonyosodtál nálunk is megvolt). Poénból egyszer mondtam neki, hogy Csabi azért vékony én meg azért gömbölyke, mert eleszem előle a kaját. Erre ő: aha, meglátszik. És ezt holt komolyan vágta rá :O Mikor most lent voltunk a picivel, akkor meg megjegyezte, hogy lyányom híztál, ugye? Egyrészt ezt szülés után nem sokkal szerintem akár még normális dolog is lenne, de 6-7 kg-gal könnyebb vagyok mint a terhesség előtt :o Egyébként tudom, hogy szeret, nem gonoszságból csinálta, csak egyszerűen ilyen. :) Szóval seráfüttty!! Én pedig örülök, hogy kislegény, mert majd jól játszhatnak együtt Kispacával (igaz a lánnyal is játszhatna...) :D

RneIcus írta...

csigamami: az nagyon DURVA!!!!
Csibi, szerintem túl érzékeny vagy :)persze a nagyszülők is lehetnének tapintatosabbak. Fel a fejjel, lesz ez még jobb!

csibike írta...

RneIcus: Akkor lennék túl érzékeny, ha képtelen lennék nevetni az ilyesmin, egy kis bosszankodás meg belefér, azt gondolom :) Szeretném, ha a családom örülne és nem a húsmennyiségemmel vagy a gyerek nemével lenne elfoglalva.

kisvirág: Lehet, hogy ő is azért, mert régen vidéken az jelentett jót, ha "az asszonyka" gömbölyödik :) Írtam neked, hogy jól nézel ki, remélem, ez ellensúly.

Csigamami: Nyilván ez is viszonyítás kérdése, mint minden, és persze, ez legyen a legnagyobb problémám, örülök is, hogy nincs más :) Nem tudom, milyen családod van... Nem csodálom, hogy könnybe lábad a szemed, ilyesmit még az ellenségeimnek se kívánnék.

csibike írta...

dorw: A terhesség is olyan ezek szerint, mint a foci: mindenki ért hozzá :)

Névtelen írta...

csibike
megértelek, én is így lennék, de aztán le is tojnám... leírtad, kiírtad, ennyi... de igen is lehetnének másabbak is ennyi...
Sajnos némileg ez nálunk is volt... első babánkat várjuk (terveztük), de sajnos kritikus most a helyzet, félünk, erre az ügyeletes doki, a szülők, mit is szeretnénk? Nem értem, hogy csak mért nekünk olyan egyértelmű, hogy szeretnénk Őt???
Valami gáz van ezzel a világgal...

Leszarom tabletta be!
És csak Ti vagytok a lényeg, hogy nektek jó legyen!

Pusza
Nikletty

Picike írta...

Szegény Csibi! Nyugi! Valószínű, hogy nagyjából minden nagyszülő ilyen. Én is ha háromhavonta elmegyek hozzájuk, rögtön azzal indítanak, hogy: "de jól nézel ki, lányom!" Nagymama nyelven: jó nagy segged lett! :-))

Nani írta...

Csak szeretetből teszik ezt a nagyszülők.....hormonoktól mentes énednek talán meg sem kottyanna.... mindenesetre jó taktika a levegőt beszív-kifúj-megbocsát, egy jóideig szükséged lesz rá. Mert a szüléssel nem fejeződnek be az okosságok, sőőőőt!!!

csibike írta...

nani: A 'nem baj' inkább arra utal, hogy nagymamám lányt szeretett volna, illetve arra, hogy nem gondolt bele abba, nekem ez rosszul eshet :) Soha nem mondanék ilyesmit az unokámnak.
Igen, sejtem, hogy jönnek még okosságok.

Picike: Nyugodt vagyok :) Talán azért, mert nagyon más generáció.

Nikletty: Miért kritikus a helyzet? Ha nem titok.
Képtelen lennék rószaszín cukormázas blogot írni, ezeknek a kisebb-nagyobb bosszúságoknak, meg az esetleges későbbi problémáknak is helye van itt, azt gondolom :)

kisrumpf írta...

Höhö, nehogy már ilyeneket húzd fel magad. Főleg az öregektől. Más nemzedék. Én hízásnak indulva a saját anyámtól kaptam finom megjegyzéseket... Mi lesz később, amikor majd méregetni fogják, hogy mekkora a Fiú, s cöcögnek, mert mondjuk, nem kezd el járni/beszélni stb. "időben".

Pléhpofa, Csibike, pléhpofa.

csibike írta...

Légyszi-légyszi, legalább néha hadd tegyem félre a nagyon harmonikus, nagyon kiegyensúlyozott, nagyon vidám énemet, és hadd morcoghassak kicsit, és hadd legyenek nyafogós pillanataim, és hadd írhassam le ezeket a blogomban... :)

Vica írta...

Csibe, sorstárs jelentkezik:) Nekem az alsó néni mondta anno szó szerint ugyanezt ("NEM BAJ!!!!!!"), amikor mondtam, hogy kislányunk lesz. Illetve engem amiatt cikiztek, hogy milyen kicsi a hasam... Szerintem érthető, hogy az ilyenek rosszul esnek az embernek, még akkor is, ha ott helyben én is csak kínosan vigyorogtam, mert az egyértelmű volt, hogy nem rossz szándékból mondta a néni. Ami viszont ennél is sokkal rosszabb, az az, amikor korunkbeliek feszítik nagyon a mellüket, hogy bezzeg nekik fiúk van (mert csak a fiú az "ember") - értelmiségi, városi család!!! ... Vagy ugyanez pepitában, hogy a lány mennyivel jobb, mert aranyos, lehet öltöztetni, nem éget be az égetnivaló rosszaságával, és hasonló sztereotip baromságok... Kötelező olvasmánnyá kellene tenni Janikovszky Évát (Örülj, hogy fiú! Örülj, hogy lány!) :DDD

Aztán majd jön a névválasztás, azt is mindenki cikizi:D Mert figyelemmel kellene lenni arra, hogy az ember nagynénjének 120 évvel ezelőtti, olyan nevű osztálytársa szeplős volt, ezért AZ a név tuti nem lesz jó. Hahahahahhaha...

kisrumpf írta...

Csibike, persze, nyafogj nyugodtan, arra való. Mi itten csak reagálgatunk...

Apropó, én nem értek a terhességhez. Igaz, nem is mondok Neked okosakat :-)

Béb írta...

Bevezető: anyósomról fogják ezt mondani majd az unokái. Mindig rántott hús, petrezselymes krumplival és ubisalival. Én még csak 5 éve vagyok ebben, de már a barátnőim is kívülről fújják: rántott hús, petrezselymes krumplival és ubisalival. (Meg az olvasóim is...)

II. jelenet: az asszonyosodás nekem nem olyan vészes. Egy ideje megasszonyosodást ígérek a családnak, mikor a lelkembe döfik, hogy "te megint olyan sovány vagy!" (Kapjátokbe!)

III. jelenet: légy optimista! Én az apai öregapámnak kb nem létezek... Mert lánynak születtem. Evvan!
Ti szeretni fogjátok, egészséges lesz és kész!