2010. július 9., péntek

Nevesítettük a dedet

Van neve Az Ivadéknak, akinek az a legújabb mutatványa, hogy az aquafitness keretében a legváltozatosabb formákba gyűri a testét. Legutóbb azt játszotta, hogy ő nem is gyerek, hanem hurkaszerű övtáska, néha meg begombócosodik, mintha papucs orrán pamutbojt lenne. Ilyenkor szép szóval és némi óvatos, rásegítő simogatással próbálom elérni, hogy rendeltetésszerűen használja a kis gumitestét, mert bármennyire is röhögök a hasam extrém mértékű felületváltozásain és a sarj mocorgásain, azért kicsit kellemetlen a hólyagomra nehezedő kilós övtáska. A gyerek neve titkos, persze, szülésnél eláruljuk, hogy anyakönyvezhessék, meg majd neki is megmondjuk, nem fog név nélkül felnőni, de pl. itt még nem akaródzik leírni, és talán ha egy-két családtag tudja, mert nem akarjuk azt hallgatni adott esetben, hogy jajj, ne, legyen inkább valami más. (Mondjuk, soha nem értettem, pl. egy nagyszülő miért szól bele a névadásba, neki aztán tökmindegy,  hogy Pistikének, Spartakusznak, Armandónak vagy Maximusznak vesz harminc deka citromos nápolyit, így is, úgy is az unokája.) Egyelőre mi ízlelgetjük, a nagy nyilvánosság csak később jön. Egyébként szoknunk kell, hogy neve van a gyereknek. Amikor B.-vel először emlegettük a nevén, hirtelen nem tudtam, kiről beszél az apja. Majdnem visszakérdeztem, hogy az meg ki? Pár másodperc után leesett, hogy hopp, a fiúnk.
Mi olyanok vagyunk, hogy egy függönyt is ráérősen, több szempont mérlegelése után választunk ki, várható volt, hogy a névadás sem ad poci történik, hiába tudtam már a foganás előtt, hogy fiúnk lesz. Reméltem, hogy a végső döntés megszületéséhez minket nem kell napokig elzárni a külvilágtól, mint a pápaválasztó bíborosokat. A család (és az ismeretlen kíváncsiskodók hada) persze kérdezgette, hogy neveneveneve, de nem hagytuk magunkat sürgetni. Először én fésültem át a MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján megadott fiúneveket, pl. kihúztam a kretén exeim nevét, a kretén (ex)kollégáim nevét és a kretén szülő által engedélyeztetett neveket is. Maradt négy-öt szimpatikus, ezeket előre megfontolt szándékkal megosztottam B.-vel, hátha. Egy ideig úgy tűnt, 'Apja neve' Espumisan lesz a gyerek, mert a sarj jól működik beépített konyhamalacként, kiválóan oldja a haspuffadást és társait, B. azonban egyik nap hazaállított a Nyelvtudományi Intézet hivatalos listájával és bőszen áthúzgált kismillió nevet, hogy ezeket még véletlenül sem, aztán a maradék nyolcat-kilencet mindketten osztályoztuk - egy kapott nagyon jó jegyeket, a titkos. Szóval, van neve A Gyereknek. Szálljon a fehér füst, zúgjanak a harangok. 

8 megjegyzés:

Elf írta...

mi pont így csináltuk anno :)

Béb írta...

Nálunk is - de csak majd ha fiúnk lesz (bizti az lesz!). A lány néven egy ideje megy a vita. Előre gondolkodunk no.
Főle, h az esküvő előtt döntenünk kellett a csíkoshátúak vezetéknevéről. Nálunk apja-anyja neve van :-)

Sarasvati írta...

Mi meg mindig nem tudjuk :DDD jo sejtjuk :) de a modszer hasonlo. nyaralas alatt leszukitettuk az MTA ajanlatat asszam 14re.. azstan azota huzogatunk ki belole. Most van kb meg 5 :) de meg az eselyesek is titkosak, mi sem akarjuk, hogy masok befolyasoljanak. en gyerekem, ha akarom dzsovanninak fogjak hivni, senkinek semmi koze hozza. (lanynevunk mar akkor volt mielott megfogant :o)
es a meleg mondjon le!

dorw írta...

szerintem a szisztéma kb. mindenhol ugyan az. :) mi is tudjuk már a nevét, de erősen valószínű, hogy még jó darabig Maszatnak fogjuk hívni. :)

Nani írta...

Hm.... a kíváncsiskodók táborát erősítem, mert én már csak ilyen vagyok, de tiszteletben tartom, hogy mi még egy darabig Sarj-ként hallunk csak a fiatokról....

csibike írta...

nani: Szülésig mindenféleképpen :)

dorw: Van, ahol az apának nincs beleszólása, az anya kiköveteli a saját elképzeléseit :)

Sarasvati: Nálunk is megvolt a fix lánynév :) Reméltem, hogy csak azért jártál erre régen, mert nyaraltál.

Pigi: Ahhoz kicsit nehezebb keresztnevet választani, nem? :)

Elf: Ez egy ilyen demokratikus verzió :)

Béb írta...

Rövid legyen és egyszerű. Lehetőleg A betűvel kezdődjön.
Keresztnévvel már nem akarunk kitolni velük. :-P Örök életükben utálnának minket egy Vadkan-Bébevics Aragorn Armandó-ért. :-D

mendike írta...

Dominál mi is így csináltuk (listáztunk,kihúzogattunk),de most a lánynév már régóta tetszik,a fiúnevet még ízlelgetjük...de előbb derüljön ki,hogy kit is kell elneveznünk.:)