2010. december 28., kedd

A jég hátán is megél majd

Elfogadom, hogy Az Anyaság szerves része a hülyeanyaság, kellenek ezek a pillanatok is, de azért egy kicsit (vagy egy kicsit nagyon, a hülyeségi mutatótól függ) haragudni szoktam magamra, ha épp hülyeanya vagyok, és nem azért, mert hibáztam, hanem mert a gyerek kerül olyan helyzetbe, ami elkerülhető, ha... Például ha nincs front hétvégén és két óránál többet tudok aludni, nem hagyom nyitva az ablakot. Szellőztetés címszóval. Húsz percre. A hálószobánkban, ahol Andris alszik. Télen. Kinyitom, két perc múlva becsukom, ez volt a terv. Aztán egyszerűen elfelejtettem, hogy kinyitottam az ablakot. (Remélem, a gyereket nem csak azért nem hagytam el eddig, mert séta közben rám van kötve.) Gondtalanul szőrtelenítettem a lábamat a fürdőszobában (fáradt voltam, de nem akartam szőrös lábakkal karácsonyozni), amikor belém vágott a felismerés, hogy tejóég, nyitva az ablak! Eldobtam a kezemben lévő mindent és lélekszakadva, a sztratoszférába szökött vérnyomással rohantam be a szobába. A fürdőszoba-hálószoba táv három másodpercében átfutott az agyamon, hogy a gyerek kékre fagyott, hó borítja, negyven fokos láza van, ilyesmi, úgy tűnik, három másodperc alatt rengeteg rémség képes megfordulni egy anya fejében. Andris békésen szuszogott az ágyában, a megszokott arcszínnel, láztalanul, hópihe sehol. A szobában kellemes volt a levegő, mint kiderült, két függöny is útját állta a télnek, és csak résnyire nyitottam ki az ablakot a radiátor felett, pedig az agyam azzal a képpel gyötört, hogy minden ablakot kinyitottam, mint nyáron. Lábon hordtam ki egy szívinfarktust. Megkönnyebbülésemben hullattam pár könnycseppet, így mentem be B.-hez a leendő gyerekszobába, természetesen a frászt hoztam rá, azt hitte, valami borzasztó nagy baj történt. Ha Andris valaha a Déli-sark kutatására adja a fejét, visszaemlékezéseiben biztos megemlíti majd, hogy azért bírja ilyen jól a mostoha körülményeket, mert az anyja télen nyitott ablaknál altatta.      

11 megjegyzés:

Katalin írta...

Nyugi:) ez minden gyerekkel megesik, mégse lesz annyi sarkkutató:)a mi Boginknak is próbáltak a szülők új nevet adni, amikor ráfelejtették az ablakot...de Zúz Mara helyett maradt "Bogi a sértetlen"

Katalin írta...

...na nem mintha érdekelne a sokmilla mások gyereke,


a mienknek ne legyen semmi baja

főleg ne tőlünk


megértelek, és egyetértek Veled.
És ha mégegyszer, csak egyszer is.....

:)))))))

Sheila G. írta...

és még milyen rémeket fogsz látni a jövőben...júúj.:)

Golden írta...

Nagyon régen jártam erre, lemaradtam a legnagyobb dolgokról, de úgy látom nem sok minden változott. A stílusodat imádom, és remélem Andris is örökli majd. Gratula nektek hozzá és sok-sok nyugi... amikor naponta már csak egyszer-kétszer kerülget a ritka frász, már jó napod lesz :) Csak így tovább!

Elf írta...

én anno mínusz 25 fokos télben kinn altattam a babakocsiban órákon át, és mindenki frászt kapott a védőnőtől kezdve, de a mai napig a legegészségesebb gyerek a környéken... mindig mondták, hogy megfagy a tüdeje, meg lefagy az orra - jelentem megvan :)

kisrumpf írta...

Vigaszul. Eddig nem mertem, mert arra gondoltam, kikapok érte, én érzéketlen állat, de itt van egy versike, friss anyáknak, ezt akartam elküldeni anno, amikor Andris született:

Lullaby, Rosemary Norman-tól

(http://podist.blogspot.com/2009/05/lullaby-rosemary-norman.html).

dorw írta...

anyám engem is kint altatott. volt, hogy hóvihar kerekedett a semmiből, ő meg észre sem vette. a postás kapart ki a babakocsiba hullott hó alól - én aludtam békésen - és miután bekopogott, közölte anyuval, hogy őt kellene kirakni a hidegbe. :)
(én sem vagyok az a megfázós típus)

Macsek írta...

Mint már előttem többen .. :) én is altatom nyitott ablaknál a kölkeket, egész pici koruktól és télen is. Ha jól be vannak bugyolálva, akkor semmi bajuk nem lesz, sőt a friss levegőn jobban is alszanak :)

Andi írta...

Mi is levegőhöz szoktattuk a picúrt. Jól felöltöztetve télen se lesz baja kint. Sőt, jobban alszik a friss levegőn,mint bent. :)

Andris meg zabálnivaló! :)
Csibi te meg lökött Csibi vagy, ha azt hiszed, hogy hülye/rossz/stb Anya vagy. :) JÓ VAGY, hidd már el.

csibike írta...

Andi: Én is rendszeresen kimegyek Andrissal, bár néha megszólítanak vadidegenek, hogy ilyen pici gyereket nem szabadna télen sétáltatni...
Mindenféle önteltség nélkül mondom, hogy tudom, hogy jó anyja vagyok Andrisnak, csak kétszer hülye voltam és mindkettő elkerülhető lett volna :) Majd biztos lesz olyan szakasza a gyerekezésnek, amikor kétségek gyötörnek, de ez még nem az.

Macsek: Egyetértek :) Én sem vagyok túlféltő anya.

dorw: Ezen röhögtem, bocsánat :)

kisrumpf: Nincs benne olyan, amiért kikapnál :) Teljesen jó és igaz.

Elf: Nyilván nem egy szál pelenkában volt :)

csibike írta...

Golden: Köszi :) A frászdolgok még messze vannak, azt remélem.

Sheila G.: Úgy sejtem, a rémlátás halálig tart, az anyák már csak ilyenek :)

Katalin: Aranyos ez a Zúz Mara :)