2011. március 31., csütörtök

Ridikül és terápia

A ridikül úgy került a képbe, hogy amikor a gyerek az apjával játszott, konkrét és átvitt értelemben is rácuppant B. kapucnis felsőjének a cipzárjára. Elbűvölte, hogy birizgálni tudja a kis fémizét, és egy idő után rájött, hogy le-fel lehet mozgatni. Felködlött előttem egy iszonyatosan régi ridikülöm, vettem vagy kaptam, már nem is tudom, egy biztos, hogy évek óta nem hordtam, mert nem tetszik, viszont elraktam, hogy a gyereknek adom, ha a pakolászós korszakába érkezik, és majd teszek bele neki mindenféle apró kincset, így lesz mit kibányásznia a táskából. (Gondolom, a visszarámolás a személyzet feladata.) Emlékeimben több cipzár fityegett a táskán, Andrist azonban nem érdekelte a cipzármennyiség, azonnal szerelembe esett a ridiküllel. Séta előtt és séta után is játszott vele olyan negyven-ötven percet úgy, hogy a cipzárig el sem jutott, a hosszú pánt és maga a táska kötötte le:


Nem hagytam egyedül az elvarázsolt babát, mert hosszú pántról van szó, véletlenül rátekeredik vagy ilyesmi, így viszont vasalás közben páholyból figyeltem Andrist, aki egészen kipirult a táskás játék alatt. A gyerekem belefeledkezett a pánt és a táska felfedezésébe, cirka ötmillió szögből vizsgálta meg őket, mert a pántnak nyilván más íze van például hason fekve és hempergés közben. Néha rámordult a vadiúj játékszerére, talán nem úgy kunkorodott a pánt, ahogy az uraság elvárta, vagy boldogan felkurjantott, egyébként nem szólalt meg, és azt sem hallotta, ha én szóltam hozzá. Időnként felnézett rám, hogy jó, anyám még mindig itt gőzölög mellettem, aztán táskázott tovább. A bal felső képen egyébként klasszikus Sir Andrew a gyerek.
A kétszer negyven-ötven perc alatt felvonultatott gimnasztikai elemeket elnézve megállapítottam, hogy a Sir múlt heti esésével kapcsolatos rossz érzései teljesen elmúltak, úgy ficánkol, mintha semmi nem történt volna. Nem hittem, hogy ilyen gyorsan regenerálódik a fiam. Az esés után az volt az alaphelyzet, hogy
1) kizárólag a karomban akart lenni;
2) rögtön sírva fakadt, ha letettem a földre vagy beraktam az ágyába, és a hátán fekve ijedten szétcsapta a kezét-lábát (gondolom, a zuhanásra asszociált), aztán két kézzel megmarkolta a ruháját a hasán és nem engedte el;
3) egyetlen nagymozgásra sem volt hajlandó, mintha elfelejtette volna az összeset, másfél napig a két-három hónappal ezelőtti szintjén mozgott;
4) kizárólag a közvetlen közelében található játékokért nyúlt, a többi nem érdekelte;
5) csendesen-bágyadtan molyolgatott a játékaival, sehol egy kurjantás, sehol egy röhögés;
6) hosszabban aludt, mint szokott, szerencsére az étvágya nem változott.
A cápaterápiám egyrészt abból állt, hogy rengeteget bújtunk össze, sokat volt a karomban, mindenféle kedves dolgot duruzsoltam a fülébe, Enyát és Bocellit hallgattunk. (Az Aerosmith-t most hanyagoltam, nem kimondottan az a dallamvilág, amely lágyan cirógatja a baba idegrendszerét.) Másrészt finoman megpróbáltam mozgásra ösztönözni (a magakellető kocka, a riszáló szamár, a hápogó gumikacsa, a szaltózó ásványvizes flakon és egyéb csodák szerepében: az anya). Andrisnak nem tűnt fel, hogy érdekes módon kicsit mindig messzebbre kell nyúlnia, ha meg akarja ragadni az őt érdeklő tárgyat (az állandóan arrébb moccanó játékok szerepében: az anya). Harmadrészt nem erőltettem semmit a nagymozgásaiból, pusztán biztatóan rámosolyogtam és nagyon megdicsértem, ha bevállalt például egy hemperedést (a lelkes közönség szerepében: az anya). Eleinte nagyon óvatosan mozgott, látszott rajta, hogy minden mozdulatot mérlegel, csinálja-e vagy maradjon inkább ugyanazon a helyen az idők végezetéig, mert ott biztonságban van. Szinte óráról órára nyerte vissza a magabiztosságát és a kísérletező kedvét, múlt szombaton már nyolcvanöt-kilencven százalékos cápaságot mutatott, egyedül az önfeledt hempergés hiányzott a repertoárjából, valószínűleg azért, mert anno úgy pottyant le. Ma már minden félelem nélkül, lendületesen gurult ide-oda, miközben számtalan ipponnal győzött a ridikül felett. Meglepődtem azon, hogy nem kellett agyalnom a cápaterápián, valahogy ösztönösen jött minden mozzanata, egyszerűen tudtam, mit kell csinálnom. Jól rakta össze A Természet az anya-gyerek kapcsolatot. Természet, kapsz egy piros pontot!

9 megjegyzés:

Elf írta...

természet anya nagy "találmány" a fiad meg édibédi :):):)

dorw írta...

a bal felső képről rögtön az a Jóbarátok epizód jutott az eszembe, amikor Joey egy női táskával sétálgat, és mindenkit megakar róla győzni, hogy ez uniszex. :)

PicikeMajmóca írta...

Dorw! Tényleg! :-)))
Amúgy valahol olvastam, hogy nagy igazság az, hogy a gyerekeknek a legjobb játék az ásványvizes flakon és a káddugó lánca. Nagyon kreatívak bírnak lenni a gyerkőcök, akármiben játékot látnak. Andris meg egy kis husi, itt most nincs olyan kép, de a zöld harisnyás képeit bírom a legjobban. :-))

Névtelen írta...

Igazad van, csak vigyàzz nagyon azzal a hosszù pànttal a tàskàn, olyan pillanatok alatt a nyaka kòrè tudja tekerni egy pici baba is, hogy csak na!
Ilyen pici korban szèdùletes, hogy mennyi kacattal el tudnak jàtszani òràkig, mint a sok hùlye dràga jàtèkkal, igaz?

Csillagvihar írta...

3 dolog jutott eszembe, amíg olvastalak:
1, Sir Andrew bal felső táskás képén rengeteget lehet mosolyogni, és emellett fel lehet fedezni a gyerkőc arcán tipikus Csibike vonásokat.
2, hamarosan élnem kellene a felelőtlen ajánlatoddal.
3, a blogodat kötelező olvasmánnyá tenném, főként a "milyen is a terhesség", "hogyan válunk anyává" és a " milyen is egy anyatigris" témakörökben. :)

csibike írta...

Csillagvihar:
1. A szeme és a szája az enyém, ez most már egyre jobban látszik.
2. Csak nyugodtan, de ne mondd majd, hogy nem figyelmeztettelek.
3. Ez ma a megható kommentek napja, köszönöm szépen :)

Edit: Vigyázok, mindig ott vagyok mellette, nem tud kárt tenni magában. Az veszélyesebb, ha lendületből nekicsapódik az ágyrácsnak, pedig van rajta rácsvédő :) Így van, ezek az igazán érdekes játékok.

PicikeMajmóca: Én is nagyon szeretem a zöld harisnyás lábait és fenekét, folyamatosan kapja rájuk a puszisorozatokat :)

dorw: Nem ismerem a sorozatot, mármint nem láttam egy részt sem. Táskareklámnak simán elmehetne, nekem ez jutott eszembe :)

Elf: Egyetértek :)

Aliana írta...

Ha majd éppen gyerekem lesz, hálásan fogok Rád gondolni, mert sok mindent itt, Tőled tanulok :) A fiad meg egyszerűen tündéri :)

Ez a komment egy pontot ér neked az "Egy jó szó" játékban :)
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Marjann írta...

Jaj, végre van netem, már hiányzott Huncutfejű Andris!

csibike írta...

Marjann: Megértelek :)

Aliana: Nagyon-nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen! :)