2011. augusztus 31., szerda

Játszóházban jártunk

A nyaralás alatt újfent bebizonyosodott, hogy a babavonásokat egyre inkább levedlő kiskorú imádja (és a szüleinél jobban bírja) a nyüzsgést és a gyerektársaságot, ezért B.-vel megszavaztuk neki a közeli játszóház belsejének feltérképezését azzal az alapgondolattal, hogyha nem kapja szét a berendezést, illetve nem dől ki öt perc után a rengeteg ingertől, esetleg valamilyen szinten rendszeresítjük a hasonló kiruccanásokat. Egyrészt a környék játszótereihez Andris kicsi még, nincs babajáték, eszi a homokot, illetve ráér jövő tavasszal belelépni a fűnek csúfolt gazban heverő csikkekbe, söröskupakokba, taknyos zsepikbe, miegymásba, másrészt a panel négy fala közel sem olyan szórakoztató, mint a játszóház, harmadrészt meg én is szeretek befeküdni az intézmény kismillió apró labdája közé (és természetesen a labdafürdőben igyekszem elhessegetni az agyamból az olyan kérdéseket, hogy vajon mennyi baci gyűlt fel a labdákon az elmúlt években). 
Itt mindketten jó helyen vagyunk, ezt rögtön láttam a játszóegységbe érve. Engem kimondottan feldobott a sok szín (holott a lakásunkban sem épp a szürke tónusok dominálnak), és aki még nem rugdosott a levegőbe töméntelen mennyiségű kislabdát a labdafürdőben, az feltétlenül próbálja ki, remek hangulatjavító, valószínűleg gyerek nélkül is, bár egy majdnem tizenegy hónapos gyerek boldog sikongatása (színes labdák mindenhol!) sokat dob az élményen. Andris topfájv tevékenységei között található a hajigálás és a labdázás, a kettő kombinációja pedig már-már maga az extázis, neki úgy is jó buli lett volna az egész játszóházasdi, ha kizárólag a labdafürdőben töltjük el az egy órát. B. vette észre, hogy rajong a nagy és puha felületeken való hempergésért (khm... már értem, miért szeret rajtam mászkálni), ezért például az ikeás nézelődések-vásárlások során elkövetjük azt a galádságot, hogy berakjuk a kiállított, megdizájnolt ágyakba, hadd ugrándozzon. A játszóház vastag tornaszőnyegeit pont neki találták ki. B. fűz egy ideje, hogy vegyünk hempergőmatracot (a gyereknek, vagy mást gondoltatok?), ami tényleg jó ötlet, csak hová tegyük, mert ugye a gyerekszobában annak közel sem végleges, de mindenféleképpen szükséges berendezése található, és egyelőre senki nem jelentkezett a szerkesztőségben, hogy megdobna minket egy kertes házzal.
Andrissal negyven percen keresztül labdáztunk a labdafürdőnél és környékén, azt hittem, az egyéb időtöltés kimerült abban, hogy megtanult felmászni a lépcsőre és orral előre, hason lecsúszni egy lendületből (ezzel a technikával akár még olimpiai bajnok is lehet szánkózásban), valamint levesestányérnyi szemekkel, nevetgélve figyelte a körülötte hancúrozó három-tizenkét éves gyerekeket. A bölcsis korosztály tagjai nem hangoskodnak, nem futkároznak, nem visonganak, ergo csak akkor keltették fel az érdeklődését, ha cumi lógott a szájukban. Zavart, hogy kamaszok mi a rákot keresnek a nulla-öt évesek játszófelületén, de végül is van elég hely, elférünk, és tényleg csak majdnem léptek rá Andris kezére kergetőzés közben. 
Negyven perc után hirtelen eszébe jutott a cápának, hogy mindjárt megyünk haza, ezért fogta magát és felfedezőútra indult a babaházak között, teljesen felvillanyozta, hogy van ajtajuk, kinyitható ajtajuk (mániája az ajtónyitogatás), és ezeken be lehet mászni valahová. Andris éppen ki akarta nyitni az egyik ajtót, amikor egy 10-12 éves srác odarohant és felrántotta helyette, az nem izgatta különösebben, hogy  baba ül előtte (és a baba anyja). Na, a helyzet úgy nézett ki, hogy az erőből feltépett ajtót két centire állítottam meg Andris fejétől-testétől, valami reflexnek köszönhetően villámgyorsan reagáltam, ha nem teszem, kórházba kell vinnem a gyereket agyrázkódással éspervagy töréssel, nem a műanyag ajtó, hanem a lendület miatt. Az ajtót támasztó bal kezemnek köszönhetően a kamasz beszorult az ajtófélfa és az ajtó közé. Azt hittem, megvárja, amíg elhúzom Andrist az útból, de nem, átverekedte magát a résen. Hiába mondtam neki, hogy várj, mindjárt felveszem a gyereket, baromira nem figyelt rám, csak meredt előre és furakodott be a babaházba, aztán kibújt az ablakon. Az agyamat itt még nem öntötte el a vörösen izzó düh, erre csak a következő pillanatban került sor, amikor a srác beletérdelt Andris fejébe. Andris a nyitott ajtón bemasírozott az épületbe, kurjongatva üdvözölte a babaszéket és babaasztalt. A srác visszamászott az ablakon. Nem érdekelte, hogy ott a baba az 5x5 centis házban, nem érdekelte, hogy megkértem, ne mozduljon, amíg kiveszem: átlépett felette, hogy kimenjen a másik ablakon - a felemelt térde telibe találta Andris homlokát. A térdelés után sem állt meg, elrohant. Utólag nagyon szégyellem, de képes lettem volna megütni a srácot. Ott szerencsére csak belekiabáltam a hátába valami olyasmit, hogy feltűnt, hogy megrúgtad a gyerekemet? (Zaklatottan nem vagyok túl szofisztikált, belátom.) Az ablakon behajoló anyja kétszer odavetette nekem, hogy nem direkt volt, olyan fejjel, mintha én térdeltem volna az ő gyerekébe, aztán ő is elhúzott. A gyerek se lát-se hall viselkedését abszolút nem értem, úgy rohant össze-vissza, mint aki nincs magánál. A szülőtől meg elég lett volna egy szimpla és tömör bocs!, nem vártam mást. Andris jól viselte a térdest, csak pislogott meglepetten, a dudor egy nap alatt felszívódott. Igaz, az utolsó öt percben megint a reflexemen múlt, hogy nem a kórházban kötött ki, mert az egyik kiscsaj úgy döntött, beleengedi a nagyvilágba a megunt, de búcsú előtt még alaposan megrángatott biztonsági üléses hintát - ismételten Andris fejétől pár centire állítottam meg a durva sebességgel közeledő játékszert. Ha az egyik előző életemet párbajhősként tengettem, biztos legendákat gyártottak szélsebes bal kezemről. 
Legközelebb bukósisakban megyünk a játszóházba.        

19 megjegyzés:

Csapos írta...

Nem vagyok rá büszke, de én is rivalltam már rá nagyobb gyerekekre párszor ilyen szituációban. Ahogy már pl. azt is morogtam az orrom alatt a fiamnak, hogy "kicsim, hallja ő, hogy köszöntél neki többször is, csak valószínűleg nem tud köszönni". Meg ilyenek.
Számomra maga a játszótér is stresszesnek bizonyult már jópárszor. Eldöntöttem, hogy én bizony szólok, mert féltem a gyerekemet.
teide

Névtelen írta...

A játszós helyek veszélyesek, ezért is nem értem hogy tudnak anyukák a tér szélén üldögélve egymással beszélgetni..:-S

Szerintem is szólni kell. Aztán, mikor Mi gyerekeink lesznek a nevelés ellenére "kergemarhák" (bocs) kérhetünk bocsánatot...Mert az meg igenis illett volna...
Én olyat is hozzá szoktam tenni a, hogy héééékááás, ilyet nem csinálunk! :-) Előre készülj figyelmeztető mondatokkal,mert mikor meghűl az ember lányában a vér már nincs ideje fél mondatot összegondolni sem :-)
Nem Te vagy ufo, hanem sokan mások :-(
Pipitér

csibike írta...

Pipitér: Nekem ez teljesen új helyzet volt, és a dühöm nagyon meglepett. Majdnem átmentem vérállatba, amit bántam volna :) Át fogom gondolni, mit lehet mondani ilyen szitukban egy gyereknek, bár valószínűleg simán elengedi a füle mellett.
Itthon pont azt mondtam B.-nek, hogy lehet, a kamasz alapjában véve jó tanuló, rendes szülei vannak, klassz nevelést kapott, csak ott a játék hevében megkergült. Ha a fiam csinál ilyet, bocsánatot kérek, vele pedig megbeszélem a dolgot.
Szülőségem új tananyaga: hogyan viselkedjünk vészhelyzetben más szülőkkel és gyerekeikkel.

teide: És a szüleik hogy reagáltak erre? Anno tanárként azt tapasztaltam, hogy a legtöbb szülő személyes támadásnak veszi a legapróbb kritikát is, hiába fogalmazza meg az ember finoman a problémát.
Azt hiszem, gyakorolnom kell jövő tavaszig :)

dorw írta...

asszem én a durvább fajtából készülhettem. meg talán mázlink volt, de eddig nem történt hasonló incidens velünk a játszótéren, bár igaz, hogy én is mindig ott vagyok mellette, de min. a közelében. (mostanában szeret elcsatangolni, hagyom, de ugrásra kész állapotban álldogálok. :P)talán 1-2 alkalommal volt, hogy a csúszdánál félreakarták lökni a nagyok vagy a kezéből kitépték a játékát, na akkor viszont nem teketóriáztam, hanem lendületből megállítottam őket, és udvariasan, higgadtan, de nagyon keményen a helyükre tettem a dolgokat kb. 3 mondattal.

csibike írta...

Kitépték a játékát a kezéből? Hé...
Jövő héten szétszeded az összes zabolázatlant a játszóházban? ;) Majd jegyzetelek.
Ilyesmiben nincs még tapasztalatom, de majd lesz, úgy sejtem. Én is mindig úgy hagyom bóklászni Andrist, hogy készen állok a vetődésre.

Gyöngykaláris írta...

A másik anyukának meg a saját gyereke volt a fontos. Lehet, hogy egy másik blogban épp azt fejtegeti, hogy egy felelőtlen picibabás anyuka ott ült a rohangászó nagyok közt, és ígyí a nagyok nem tudtak játszani, és minek is viszi az ekkora picit még ilyen helyre....
Nyugi, a Te gyereked is megnől, és akkor majd a ló tulsó oldaláról fogod figyelni:).....

Csigamami írta...

először is krikszi: ha 5 éves korig van a játszóház, az anyuka húzza be fülét farkát és ha nem is gondolja komolyan de kérjen bocsánatot valamint szóljon rá nagy plénum előtt a gyerekére. Mert számomra az nem mentség, hogy a játék hevében megkergült. Amikor a gyerekemmel játszóházban vagyok tök őszintén átmegyek 2 évesbe és képes vagyok annyira megkergülni, mint egy igazi gyerek, mégsem rúgom fel más gyerekét és ha a 2 éves gyerekem akár nagyobbat, akár kisebbet terrorizál, megüt, megharap (mert ugye ő még másképp nem tudja kifejezni nem tetszését), akkor igenis rászólok és bocsánatot kérek a gyerektől, adott esetben a szülőtől. MErt az a helyzet, hogy ilyen incidenseket is meg kell tanulnia a gyerekeknek és ezek mindig és minden pillanatban adottak, kvázi elkerülni őket nem lehet, csak éppen humános módon le lehet rendezni úgy, hogy az ember a következő pillanatban már el is felejtette az egészet.
Csibe: Épp 1 órás a sztorim... Játszótéren a trambulinba ugrándozott 3-4 Bendével egy korú gyerek, majd egyszercsak beront 3 kb 11-12 éves körüli gyerek, fél pillanatot nem vártak volna, míg a kisgyerekes anyukák kimenekítik a csöppségeket, egyből iszonyat ugrándozásba kezdtek. Aminek TRAMBULINBAN!!!! egy iszonyatos bubos horzsolás lett az eredménye a gyerekem fején. Szívem szerint az összeset szívlapáttal vertem volna hazáig. Ellenben nagyon megmondtam a véleményemet, mert egy 11-12 éves gyerekről feltételezek annyi intelligenciát, hogy megérti amit mondok. Majd meglehtősen bunkó stílusban a szülőkhöz is volt pár szavam, hogy tán ha van szemük illenék észrevenni, hogy az instabilabbik korosztály duhajkodik a trambulinban, tán várják már meg míg a szülők kiszedik őket. Persze erre mit reagál a pofámba röhögő anyuka: "Mei, Sie hätten auch sehen sollen, dass unsere Mäusen unterwegs sind..." Jah anyád.... aztán vittem a gyereket és remélem nem húzódott vagy rándult meg semmilye, iszonyat módon üvöltött, remélem csak az ijedségtől... el tudod képzelni, amikor 3-4 lelóca egyzserre beugrik a trambulinba az én gyerekem milyen magasra lövődött ki és onnan pofára esett???? pillanatra megállt bennem az ütő, mert biztos voltam benne, hogy most törik ki a nyaka....

Sarasvati írta...

Te josagos eg... A post elejen caranyanak ereztem magam mert a jatszohaz gondolatatol is irtozom... hat a vegre megjobban. a jatszotertol detto... Nem tudom mit csinalnek ha az en gyerekem menne az egy ilyen buldozer vagy repitene ki a trambulinbol... sztem ne is akarja senki megtudni.
Jo balesetek vannak, nade... akkor is.
Ilyen szulonek minek gyerek? Es mit keresnek kiskamaszok 0-5eveseknek fenntaartott jatszohazban? Es ha az anyjanak ennyi esze van, nincs ott valami szemelyzet??? ÁÁÁÁÁÁ...

csibike írta...

Sarasvati: A játszóház és a játszótér nem anyasági kritérium :)Andrisnak rengeteg energiája van, muszáj lekötni, igényli az ingereket és a társaságot.
Hová viszed Vejkét, ha pl. játszótérre nem?

Csigamami: Vizuális típus vagyok, nagyon durva, ami történt. Hogy van Bende?
Igen, egyetértek, hogy a gyerekeknek is meg kell tanulniuk bizonyos helyzetek kezelését. Ráadásul a szülő példát mutat. Nem szeretném, ha Andris így viselkedne, vagy ha mégis előfordul, kérjen bocsánatot és tudja, hogy miért.

krikszi: Direkt megkérdeztem a személyzettől, hogy Andrisnak van-e helye a játszóházban, akkor mutatták, hogy oda 0-5 év közötti gyerekek mehetnek. Azzal semmi bajom nem volt, hogy egy 3-4 év körüli kínai kislány rácsúszott Andrisra, de a kamaszok azért tényleg ne a babáknak fenntartott helyen rohangáljanak. Nem is értem, mit keresett a térdelős kamasz a kicsikre méretezett babaházban. Tábla jelzi, hogy 0-5 évesek játszófelülete, szóval, nem mi voltunk rossz helyen :)

Csapos írta...

Eh, ki mit reagál az ilyenekre. Két napja a bölcsiben a kerti partyn a kisfiúra (aki egyébként barátja az enyémnúek)szóltam rá erőteljesebben, mert a fiam lába már be volt akadva a forgóba, és ő még mindig nyomta. Az apja mellettem állt, ő is rászólt velem egyszerre, nem ütött le. De volt olyan, hogy egy előtte mindenkit félrelökő kislány a csúszda alján húzta az időt szándékosan, és Cs., amikor látta, hogy a mienk már csúszik és mindjárt az arcában landol a cipőjével, hirtelen felkapta és picit arrébb tette (a kislány testi épsége érdekében). Arrébb beszélgető anyuka leüvöltötte Cs. fejét, hogy majd az ő gyerek arrébb megy. Tett egy kísérletet az ember, hogy elmagyarázza, éppen a lányát védte... de a nő nem volt hajlandó megérteni.
Egyébként én akkor is hülyén érzem magam, amikor a sajátomat nevelem egy hasonló szituációban, ő nekem szót fogad, és közben látja,hogy a másik még rosszabbat csinál, akire nem szólnak rá. vagy amikor egy játékon megy a vita, és megpróbálom meggyőzni, hogy osztozkodjanak, vagy most ő engedjen és adja oda, utána majd cserélnek... Sajnos a csere nem mindig következik be, ilyenkor sajnálom is az enyémet, mert nem érti, a másik miért nem tartja be a játékszabályokat.
Szerintem nincs minden helyzetre jó szabály vagy mondat, a másik szülő úgyis úgy reagál, ahogy a vérmérséklete és az intelligenciája diktálja.
teide

Gyöngykaláris írta...

Na, nekem a 0-5 éves felirat kimaradt az olvasásból, szóval ezért bocs, meg lehet kövezni.

Csigamami írta...

hát, ahogy lenni szokott, a horzsolás a második nap néz ki a legdurvábban, mert ugyi elvarrosodik. Robert tegnap este tombolt és még én voltam majdnem a hülye, hogy nem pofoztam végig a tinisereget... Asszem szerencséjük, hogy Robert nem volt ott, nem hiszem, hogy pofozkodott volna, de biztosan jobban megmondja a véleményét, mint én...

csibike írta...

Csigamami: Az a jó, hogy nem lett komolyabb baj :)

krikszi: Semmi baj :) Azt hittem a kommented alapján, hogy a késő esti időpont miatt kihagytam ezt az infót, de nem.

teide: Egyetértek :)
Most már egyre kevésbé gondolom azt, hogy később sokkal könnyebb lesz a gyereknevelősdi... :)

Csigamami írta...

Hál ég :o)
De ma, hogy ne csak egy oldalon legyen sebes feje úgy döntött, hogy pofára esik úgy a mozgólépcsőről(pontosabban mozgó járdáról), hogy én mint anyja fogom a kezét. Nem tudom hogy csinálta...

Sarasvati írta...

Csibike: V lajtos gyerek :) amugy jarunk orczy park, nepliget ilyesmi :) persze izgibb lesz ha majd setel, mert egyelore csak hatulrol kuksol :D fuundoritisze van :D de vmiert a haton setalas is kifarasztja :o
De most elmelkedunk, hogy vajon megoldhato lenne-e a haz udvarara egy kis homokozo... jo lenne

Névtelen írta...

-na ez a poszt kiverte a biztosítékot nálam-
miért gondolod azt, hogy a te csodagyerekedre fog majd figyelni mindenki. kicsit el vagy szállva magadtól..ki nem állhatom az ilyen gondolkodást. lehet, hogy a blogban ez működik de a való világan nem:))))))))) neked kéne rá figyelni...szuperanyu....

csibike írta...

Látom, a kedvedben jártam azzal, hogy visszaállítottam a kommentboxot :)

A fiam csodagyerek? Én meg szuperanyu? És csak most szólsz? Hogy volt szíved tudatlanságban hagyni eddig?

Azt gondolom, tökéletesen tisztában vagy a posztban vázolt helyzettel, de a kedvedért induljunk ki abból, hogy nem azért vagy képtelen objektíven értelmezni a tényeket, mert arra koncentráltál, hogy beszólj nekem.

A már ezerszer leírt tények (mert szívemen viselem, hogy még te is tisztán láss):

- Szóval, szuperanyu mivoltomban a csodagyerekemmel játszottam az arra kijelölt helyen, ergo a 0-5 éveseknek való játszóhelyiségben, amit mindenki számára jól látható korlátokkal kerítettek el a kamaszok tomboldájától, a kettő között még teret is hagytak, méterekben. A játszórész felett tábla lóg, hogy 0-5 éveseknek.
- A 0-5 évesek játszóterületére elég gyakran kamaszok rohantak be, kergették egymást ésatöbbi. Egyetértünk abban, hogy a kamaszok nem tartoznak a 0-5 éves korcsoporthoz?
- A gyerekem épp a 0-5 évesek játszóterületén található babaházba szeretett volna bemászni (ott voltam mellette, hogy kinyissam neki az ajtót), amikor odarohant egy kamasz (nem szólt előre a piszok, hogy oda fog rohanni) és se őt, se engem nem nézve, feltépte volna az ajtót, és ha ez sikerül, a gyerekemet kórházba kell vinnem agyrázkódással. A kamasz befurakodott a házba (odapasszírozni nem akartam), a gyereket elmenekítettem az ajtóból. A kamasz kirontott a házból - az ablakon. A gyerekemmel bekukucskáltunk a babaházba, ahol nem volt senki, a gyerek be is mászott. A kamasz visszaugrott az ablakon (nem szólt előre a piszok, hogy vissza fog ugrani), és továbbhaladás közben beletérdelt a gyerekem fejébe. Térdelés után sem állt meg.

Amit nem értesz vagy nem akarsz megérteni: Kamasznak a szabályok szerint semmi keresnivalója a 0-5 évesek játszófelületén, mondjuk, a számára igen kényelmetlen babaházban, neki ott van egy háromszor nagyobb és izgalmasabb játszórész, ott kieresztheti a gőzt. Ha ennek ellenére mégis átmegy a babák játszórészébe, illik figyelnie a lába elé. Ennyi. Többször kértem, hogy várjon egy pillanatot, amíg elhúzom az útból a fiamat. Nem tette. Sem az ajtónál, sem a házban.

Mindezt leírtam a posztban is, te is olvastad, illetve elferdítve kódoltad.

Ezek után mutass már rá, légyszi, hol írtam, hogy
1. csodagyerekem van,
2. azt gondolom, hogy mindenkinek rá kell figyelnie.
Ja, meg azt is, hogy szuperanyu vagyok. És ha már firkálsz, szánj pár sort arra is, milyen komplexusaidat próbálod ellensúlyozni az ilyen beszólásokkal, kényszerképzetekkel. Vagy unatkozol? Letört a körmöd? Megbántottak, lelkedbe tapostak? Szar napod van? Elhagyott a pasid? Nincs gyereked? Vagy van, de nem olyan, amilyenről ábrándoztál?

picigirl32 írta...

Csibike figyelembe se vedd az ilyen unatkozós, beírókálósokat... még annyit sem érdemelnek, hogy válaszol, vagy magyarázkodj! Te egy igazi anyatigris vagy és erre legyél nagyon büszke!!!

csibike írta...

Büszke vagyok rá :) Mindenkinek szoktam adni egy esélyt, az ilyesmi típusú embereknek is.