2012. szeptember 26., szerda

Igények

Dávid igény szerinti szoptatásával nem tud mit kezdeni az anyósom. Megjegyzéseket tesz, hogy például nem kell minden nyikkanására enni adni a gyereknek, meg hogy nagyobb időközönként etessem, meg hogy most már ne adjak neki enni ésatöbbi. Megszerettem az anyósomat, mióta itt vagyunk, a korábbi erős kedvelésem szeretetté mélyült (ő meg engem szeretett meg, érzem/látom/hallom), és ezért rosszul esik, hogy az az ember, akit az elmúlt hetekben közel engedtem magamhoz, nem bízik bennem és vissza-visszatér a témához.
Dávid egyelőre úgy működik, hogyha ébren van, óránként kér enni. Ha nézelődni kezd, miután szopott kicsit, valamivel korábban. Napközben nem alszik sokat, éjszaka viszont lenyom nyolc-tíz órát egyhuzamban vagy egyszeri ébredéssel. (Nem csodálom, ki kell pihennie Andris egész napos, eseményekben és hanghatásokban gazdag ténykedését.) Ha jelzi, hogy éhes, adok neki enni. Szerintem ez az igény szerinti szoptatás/etetés. A háromóránkénti etetésben azért nem hiszek, mert legtöbbször nem a gyerek valós éhségérzetére épül (egyáltalán, ki találta ki, hogy pont három óra?), és az egyik legnagyobb ostobaságnak tartom, ha az anya azért hagyja sírni az éhes gyerekét, mert még egy óra van hátra az etetésig. Csóri baba így járt, hiába akar enni, nem kap, mert az anyja a háromóránkénti etetéshez ragaszkodik, és hallgatja a bébi üvöltését addig, amíg az a kimerültségtől és az éhségtől álomba ájul.
Andrisnál a majdnem két év alatt többször is változott, hogy mikor, milyen gyakran és mennyit akar enni. A fejlődésének megfelelően. Én pedig ehhez igazodtam. Egy-egy új rendszer kitartott pár hónapig. Azzal abszolút egyetértek, hogy a háromóránkénti etetéssel szinte tökéletesen megtervezhető a család élete, pontosan tudható, pl. mennyi ideig maradhat anyu a fodrásznál. Az igény szerinti szoptatásnál/etetésnél gyakran lehetetlen tervezni, ha épp fejlődési ugrásra készül a gyerek, néhány hétig is eltart, amíg kialakítja az evések új ritmusát, és ha szoptat, ilyenkor anyu el sem jut a fodrászhoz. A tápszeres baba fizikailag nem meríti ki az anyját - a szoptatás kőkeményen elvonja az energiát az anyától. (Hülyeségnek tartom, hogy kizárólag a szoptatott baba és anyja között alakulhat ki erős érzelmi kapocs, jól tarkón kellene vágni a betonkeverővel azt, aki ilyesmit kitalált, és akinek köszönhetően azok az anyák, akik egyáltalán nem vagy csak rövid ideig tudják szoptatni a gyereküket, szétstresszelik magukat azon, hogy szaranyák, mert nem képesek szoptatni, és jajj, mi lesz így a kötődéssel.) 
Dávid öt-tíz percig szopik egy-egy etetésnél, de ha pölö front miatt nyűgösködik és tovább marad a mellemen és zaklatottabban eszik, annak mindig hányás a vége. Mivel nagy és masszív baba, sok kajára van szüksége. Tegnap délután lementem a kertbe Andrissal és megkértem anyósomat, hogy mindenféleképpen szóljon, ha felébredt Dávid, mert a kertben nem hallom a sírását, viszont ébredés után meg kell etetnem. Az anyai ösztönöm egy óra elteltével arra sarkallt, hogy felmenjek Andrissal: Dávid az anyósom ölében ült és a "jó, még bírom kicsit korgó gyomorral, de ha nem kapok enni pár perc múlva, komolyan sírni fogok" arckifejezését viselte. Megkérdeztem anyósomat, mióta van ébren a fiam. Húsz perce, hangzott a válasz, de nagyon jól elvoltunk együtt. Megjegyzem, a kert elhagyása előtt húsz perccel kezdtem el nézegetni a telefonomat, hogy mennyi az idő, és hogy jé, mennyit alszik Dávid. Anyaösztön, igen. Dávidról írtam már, hogy nem az az azonnal balhézó típus, mint Andris. Elvittem etetni, nem lehetett lerobbantani a mellemről, olyan éhes volt. Később meg hányt, mert nem kapott időben enni és jóval több anyatejet nyakalt be a szükségesnél. Ma este Dávid felébredt a kutyaugatásra szoptatás és húsz perc altatás után, és amíg Andrisnak és B.-nek segítettem a fürdésnél, addig anyósom ringatta a babát. Mivel nem aludt el, megkaptam, hogy azért feszeng, mert tele a hasa és már ne adjak neki többet enni. A feszengés Dávidnál annak a jele, hogy vagy nem érzi jól magát az aktuális karokban és hozzám akar jönni, vagy unatkozik, és az aktuális karok hordozzák ide meg oda, hogy nézelődhessen. Miután visszavettem, a gyerek nálam nem feszengett, az anyaillatban öt perc után bevágta a szunyát, eszébe sem jutott, hogy egyen, mert nem arra vágyott. Anyósom előtte még megjegyezte, hogy térjek át a ritkább etetésre.
Anyósomat szeretem és becsülöm egy csomó mindenért, így hát fékezem a nyelvemet és az arcvonásaimat, nem akarok vele arról vitatkozni, hogyan etetem a gyerekemet. Negyven évvel ezelőtt másként működtek a dolgok. Amíg Dávid jókedvű és kiegyensúlyozott, szépen fejlődő baba, addig jól csinálom, amit csinálok, azt gondolom. Andrisban sem tettem kárt az igény szerinti szoptatással, előlegezzük meg nekem a bizalmat, hogy Dávidban sem fogok. Köszönöm.

15 megjegyzés:

Katity írta...

A legegyszerűbb talán az lenne, ha az utolsó három mondatot osztanád meg vele, közvetlen, könnyed, "csibikés" hangnemben, meg hogy köszönöd, hogy aggódik, de blabla...
Amúgy tényleg óóóriási szerencséd van, ha szeretitek egymás anyósoddal!

Zebranyúl írta...

Jaj, azt hittem már túl vagyok ezen a szoptatás mizérián lélekben, de ezt olvasva rájöttem, hogy lehet, hogy sosem leszek túl. Vagy most csak azért érint meg megint, mert közeleg a második felvonás. Szeretem az anyósomat, soha nem szólt bele az életünkbe, majd megszületett Zazi. Mindig csak egy-egy napra jött, és osztotta a "jótanácsokat". Ne így tartsd a lábad, ne vizet igyál, hanem tejet(!) -logikus, hiszen a tehén is azt iszik, ugye?! -, és nem kell neki annyit enni adni, meg kell várni míg kiürül a gyomra. Elcumizgat még egy órát. Azt hiszem innen datátólidk minden szoptatási problémánk. Egy nap alatt romba döntötte, amit én hetekig csináltam. Persze nem akarom csak és kizárólag anyósra kenni az egészet...én ott álltam félmeztelenül, vérző mellekkel, és nem volt nehéz meggyőzni, hogy várjunk még egy órát, elég lesz akkor is beszarnom a fájdalomtól. A gyerekem meg tényleg egy türelmes típus, soha nem ordított (vagy csak nagyon ritkán) toporzékolva, hogy éhen akarna épp halni. Ráadásul Zazi nem 5-10 percig szopott, hanem jó esetben csak 1,5 órát nyammogott...ezért viszonylag lassan gyógyultak a hegek...Szóval a lényeg annyi, hogy egy dolgot fogadtam meg, hogy az lesz amit én jónak látok, és a többi tanácsot pedig elengedem a fülem mellett.

E írta...

Szia Csibike! Már rég olvaslak, most jött el a kommentelés ideje. :)
Úgy látszik, az anyósok (majdnem) mind ilyenek. Az enyém se szól bele soha semmibe, csak... És a "jól elvoltunk", ezt hányszor hallom! Meg azt már megtárgyaltuk, hogy a 7 hónapos gyerek nem sír ok nélkül, és ha "csak mérges", az is ok, mert nyilván valami miatt az. És hogy nem, nem veszem fel mindig, ha megnyikkan, de igenis van olyan, hogy fel kell venni és meg kell vigasztalni. De mégis, én kint vagyok a konyhában, rá van bízva a gyermek 10 percre, és mire megyek be? A kisfiam ül a padlón és sír, anyósom meg ül mellette, és simogatja... Áááá!

Zebranyúl, ha neked meg jön a második felvonás, akkor van szoptatási tanácsadó, nekem ő mentette meg a helyzetet. :)

http://www.ibclc.hu/tanacsado
http://www.lll.hu/tanacsado

jakkkat írta...

Köszönöm az összes tápszeres baba anyukájának nevében a zárójeles, betonkeverős részt! :) Velem a védőnő bánt undorítóan. Gyógyszert szedtem (vérnyomi csökkentő), így nem szoptathattam, de fejtem böcsülettel, majd megszakadt a szívem, mikor öntögetni kellett a lefolyóba. Ezt tudta ez a "kedves" nőszemély is, mégis azt ecsetelte, hogy mennyire jó volt, mikor szoptatta az ikreit, és annak ellenére is sikerült, hogy koraszülöttek voltak, bla-bla, és hogy a táposok mindig betegek lesznek, begyullad a fülük, és lassabban tudnak megtanulni beszélni, stb. Kötődést szerencséjére kihagyta, így is már azon voltunk férjemmel, hogy nem épp elegánsan elzavarjuk... Sajnos, mire el tudtam hagyni a gyógyszert, annyira lecsökkent a tej mennyisége, hogy csak picit tudott csak szopizni, és a sok bűntudatkeltés miatt rengeteg ideig szomorkodtam emiatt, de e'vvan.

Azért nem véletlenül van annyi anyósvicc. :)
Nehéz lehet visszafognod magad, nekem biztos nem menne. A témáról lenne mit írnom, de sajnos ő is olvassa a blogom. (Annyit azért megosztok, hogy a 9 napi kórházban tartózkodásunk alatt egyszer sem látogatott meg minket, mikor a lányom született...)

Névtelen írta...

az, hogy moderálod az arcizmaidat, nem sokat segít, ha egyébként asz a véleményed, hogy semmit nem tud jól a anyósod, és egyedüli infó csak nálad van...

olyan ősszakállas ellentétek jönnek elő az anya és a nagymama "ki tudja jobban" versengésre, hogy ihhaj

mennyivel egyszerűbb lenne az életed, ha a földön nem léteznének nagymamák, de minimum nem pofázna bele nagytudásodba

Névtelen írta...

Zafyr írja:

Kedves előző, névtelen kommentelő. Szerintem valamit nagyon nem jól olvastál. Egyáltalán nem arról volt szó a posztban, hogy Csibi rosszindulattal viseltetne az anyósa felé és felsőbbséges ki-ha-én-nem stílusban osztaná az észt.
Engem kicsit zavar, hogy egy teljesen normális posztra ilyen korlátolt komment érkezik, amiből süt a rosszindulat. Amivel ráadásul egyedül vagy a témában.

Dezzie írta...

Mindenkinek más jön be a szoptatásnál! :) Nálunk is igény szerinti az etetés, de úgy vettem észre (gondosan írok minden babarezdülést), hogy beállította magát 2,5-3 óránkénti evésre. Ha ettől eltérünk, akkor tudom, hogy valami baj van, front, nem érzi jól magát, stb.
Van, akinek bejön az is, hogy pontosan 3 óránként etessen, olvastam babafórumos kommentet, ahol megváltás volt ez a tanács, mert az óránként mellre kéreckedő baba ordított, feszítette a félig emésztett tej, és nekik bejött, hogy elterelte a baba figyelmét és próbálta kihúzni két szopi között az időt. Persze sírni nem hagyta!

Csak az a rossz, ha valaki úgy ad tanácsot, hogy elvárja, hogy megfogadd. Vagy úgy, hogy nem is kértél. Hiszen nálatok a szopi nem probléma.

csibike írta...

Dezzie: Igen, egyetértek, a merev ragaszkodást ellenzem, ami figyelmen kívül hagyja a baba igényeit, és inkább sírjon a gyerek, de legyen meg a három óra.
Én is azt remélem, hogyha Dávid nagyobb lesz, többet bír a gyomra, és hosszabb lesz a két étkezés közötti szünet - én meg elmehetek fodrászhoz :)
Arra gondolok, hogy az anyósom biztos aggódik, ezért próbál tanácsot adni kéretlenül. A szoptatás pont olyan dolog, amiben 100%-ig magabiztos vagyok, de ha tanácsra lenne szükségem, szakembert kérdeznék meg.

jak: Utálatos dolog, hogy annyi mindennel szekálják az anyákat, és elbizonytalanítják őket. Fura, hogy sok olyan védőnőről olvastam a blogokban, akik egyáltalán nem támogatják az anyukákat.
Remélem, sikerült feldolgoznod, hogy így alakult a szoptatás, a kötődés nem kizárólag ezen múlik :)
Nem nehéz, mert szeretem és nem akarom megbántani, el tudom képzelni, hogy aggódik, és hogy számára ismeretlen az igény szerinti szoptatás. Sok dologért hálás vagyok az anyósomnak, pölö azért, hogy most befogadott minket, amíg lehet, diplomatikusan hallgatok vagy röviden elmondom, hogy szerintem jó, ahogy csinálom.

Zafyr: Tudod, hogy van ez, valaki csak azért kommentel, hogy fröcsöghessen :) Engem mulattat az ilyen hozzászólás.

Névtelen: Nagyon vicces vagy, köszi, megnevettettél :)


csibike írta...

Eszterke: Örülök :) Nálunk szerencsére ez az egy téma került elő most, minden másban egyetértünk, ahogy kiderült, mióta itt vagyunk, sokat beszélgetünk, számos dologban hasonlóan gondolkodunk. Mivel azonban Dávid hány, és nekem csak két gyerekem van, meg mínusz negyven év tapasztalatom, felmerül benne, hogy tanácsot adjon. Ha problémás lenne a szoptatás és szerencsétlenkednék, jogosnak tartanám, így viszont bánt.
Egyetértek, hogy mindig meg kell vigasztalni a babát, ha baja van, az nem elkényeztetés :)

Zebranyul: Eszterke írt jó linkeket, nézz rájuk, jó cikkeket lehet olvasni náluk, és szakember segítségét is igénybe lehet venni.
Sajnálom, hogy így alakult, mert a szoptatás nagyon szép, ha minden olajozottan működik.
Szerintem is csináld azt, amit jónak látsz. Az anya be van programozva a gyerekjelek vételére, csak a kódolást gyakran megzavarják mindenféle, külvilágból érkező okosságok :)

csibike írta...

Katity: Igen, mázli, az exanyósom brutális volt, sokat tanultam abból, most igyekszem nagyvonalúbb és rugalmasabb lenni.
Legutóbb már mondtam neki finoman :)

E írta...

Igen, általában köztünk is minden jól működik, és rengeteg segítséget is kapok anyósomtól a háztartásban, hálás is vagyok érte. És megbeszéljük, ha valamiről nem ugyanaz a véleményünk, és gyakran végződik azzal, hogy ő azt mondja, hogy jó, neki csak egy gyereke született 34 évvel ezelőtt, én meg dolgoztam bölcsődében, szóval nyilván többet láttam és jobban tudom. Mégis van amikor besokallok. Mert hiába jószándékú, és úgy gondolja, hogy nem szól bele, azért mégis. Meg kell találni az egyensúlyt. :)

Family Maker írta...

Nekünk az első 1 hétben egy nagyon szigorú 3 órás etetés ritmusunk volt, hogy beinduljon a tej. Brutál volt mindenkinek, de megérte most azt mondom. Talán ettől is alakult egy 3 óra közeli rend (ide-oda változóan), én nem az időre, inkább az alszik-eszik-aktívkodik ritmusra álltam rá. Soha nem akart 1 órán belül 2x enni, ha megkínáltam felháborodott. Szóval nálunk a 3 órás és az igény szerinti etetés között valahol félúton állapot alakult ki.
Én soha nem voltam tápszer ellenes, kivéve az első 1 hónapot mikor ősellenségnek láttam az tápot és szerintem ez természetes. Az viszont mélyen felháborít, hogy erre játszanak rá a szoptatásnácik. Gusztustalannak tartom. Mindig az jutott eszembe mikor üvegeztem a gyereket, hogy most is pontosan ugyanúgy fekszik a karomban, nézegetjük egymást csak üvegből eszik nem mellből, mekkora badarság, hogy így nem alakul kötődés. Akkor egy gyerek pl az apjához soha nem tudna kötődni?
Én örülök, hogy végül "vegyestüzelésű" lett a lyányka, hogy mást ne mondjak hatalmas szabadság is, mert az apja is megetetheti én meg aludhattam akár 4 órat is egyben!

dorw írta...

azthiszem a szoptatás pont olyan dolog, mint az együtt-(nem)-alvás, a cipő-kérdés (puhatalpú vagy Salus), hozzátáplálás. kinek mi jött be/mit tanítottak neki, azt adja tovább. mivel az emberek szeretik a másikat meggyőzni a maguk igazáról*, ezért alakulnak ki viták ilyen "piszlicsáré" kérdésekben is.
most őszintén: nem mindegy, hogy tápos a gyerek vagy anyatejes?! az a lényeg, hogy egészséges legyen és pont. :)

* ez valami atavisztikus dolog lehet, ami még az ősi időkből maradt fenn. általában az erősebb akaratú egyed feljebb van a hierarchián.

vasasvirag írta...

Az anyósom a múltkor kijelentette, hogy azért erőltetemí(!!), hogy a gyerek óránként szopjon, mert féltékeny vagyok és így akarom magamhoz kötni, hogy mást ne is szeressen. Bezzeg ő nem volt ilyen önző és már 3 hónapos korukban hajlandó volt a gyerekeket egész napra- néha napokra- a nagyszüleinél hagyni, én meg itt hisztizek, hogy az 1 és 3 éves gyerekeimet nem akarom náluk hagyni éjszakára sem.

csibike írta...

vasasvirag: Ajjajjajjj... :) Én sem merném még bevállalni a máshol töltött éjszakát. Mondjuk, amíg Andris ennyire hisztis, addig szerintem anyósomék sem szeretnék :)

dorw: Az a baj, hogy egy csomó anyának széttapossák a lelkét azokkal a megjegyzésekkel, amelyeket a nagyon okosok a tápszerzésre tesznek, ld. nem kötődik majd olyan jól, mert nem szopik.

Family Maker: Az azért elég jó ok :) Én is tevékenységhez kötöm a dolgokat, Andris igényeinek a megfigyelése alapján.
Szerintem ha megkérdeznénk 20 tápszeres anyát, legalább 15-nek bűntudata lenne, hogy nem szoptatja a gyerekét.

Eszterke: Talán olyasmi is munkál bennük a jótanácsok osztogatása közepette, hogy szeretnének hasznosak lenni... :)