2012. szeptember 8., szombat

Szívásteszt/tesztszívás

A vírusos tüdő torokgyulladás velejárója, hogy sarjaim mini Darth Vader-ként szuszognak-szörcsögnek. A kisebbik Darth Vader-rel (szül. Dávid) könnyű a dolgom, mert még nem tud elrohanni a porszívóra csatlakoztatott orrszívó elől, így a kézzel-lábbal való kalimpálás plusz a heves fejforgatás ellenére azért ki tudom pucolni az orrát. Ahhoz képest, hogy milyen pici, nagy erőket mozgósít a szabadulás érdekében. 
A nagyobbik Darth Vader-rel (szül Andris) már más a helyzet, vér kivételével minden folyik egy-egy orrszívás előtt, közben és után: a gyerekből takony és könny, B.-ről és rólam az izzadság. Az orrtisztítás most úgy néz ki nálunk, hogy az ölembe veszem a veszettül tiltakozó gyereket, valahogy lefogom a kezemmel és a lábammal a kezét és a lábát, és ha mázlim van, olyan pózba keveredünk a test-test elleni küzdelem során, hogy pár percre meg tudom tartani az állkapcsát úgy, hogy B. valamennyire kiszívhassa az orrát, közben próbálja nem szemen szúrni az üvöltő-visító, mind a 12-13 kilójával szabadulni próbáló gyereket. Mielőtt megköveznétek a kegyetlen eljárás miatt, bevallom, humánusabb módokon is tettünk kísérletet az orrtisztításra, a gyerek szaglószervében fészkelő cuccot azonban egyik sem hozta ki olyan jól, mint a porszívós orrszívó. A fiam már ott tart cirka két hete, hogy kifújja az orrát egyedül, de egyelőre nincs elég erő a fújásában, a mélyréteget nem szakítja fel, ezért kell az orrszívás. Andrist az sem érdekeli, hogy kiszívhatja a mi orrunkat, meg az sem, hogy apa és anya orrszívós bemutatót tart neki, meggyőzően demonstrálva, hogy a művelet egyáltalán nem fájdalmas és utána szuperül szelel az orr. Amikor Dávidnak szívom az orrát, készségesen hozza a műszert és mutatja, hová kell dugni a porszívón, de aztán tisztes távolságból figyeli, hogyan műtöm meg az öccsét.  
Na, az egyik nap remek ötletem támadt, gondoltam, letesztelem, mi mindent ért meg a fiam, meg azt is, mennyire dacoskodásos hiszti az orrszívás kapcsán bemutatott dráma. Leguggoltam Sir Andrew elé, a szemébe néztem és elmondtam neki, hogy szeretném kiszívni az orrát, mert csúnyán eldugult, és ha ügyes lesz, és menekülés helyett segít nekem, kap egy túró rudit. Ezután felültettem a műtős székre (fix helyen van a porszívó, hogy hajnalban is simán tisztogathassak eldugult gyerekorrokat), a szeme előtt összeraktam a műtőeszközt és lassan, minden mozdulatomat kommentálva kiszívtam az orrát. A fiam nyugodtan ült a széken, egyszer-kétszer tiltakozásképpen elrántotta a fejét, de nem hevesen, viszont semmi üvöltés, semmi visítozás nem jött ki a torkán, elinalás helyett ült a széken és tartotta a fejét. Hoppá. Egyrészt megdöbbentem, mennyire érti az élet nagy kérdéseit, másrészt odaadtam neki a túró rudit. Azt tudtam, hogy rengeteg mindent megért, azt azonban nem sejtettem, hogy felfogja az ilyen szintű összefüggéseket is. Nem szeretném, hogy a beígért jutalom miatt engedjen/csináljon meg dolgokat, de adott esetben nem riadok vissza egy kis galádságtól.

A leendő menyeimnek üzenem, hogy igen, én tehetek a fiúk porszívófóbiájáról, találjatok nekik valami más házimunkát.

7 megjegyzés:

wf írta...

Húú, ezt a jelenetet most nagyon magam előtt láttam... :D (Bocs!) Egyébként tényleg döbbenet a dolog! Remélem, mostantól simán megy az orrszívás!

dorw írta...

felvásároltátok már a környék túró rudi készletét? :)

jobbulást a betegeknek! :)

Zsófi írta...

Jön az ősz, valószínűleg nálunk is szükség lesz az orrszívásra, ki fogom próbálni ezt a túró rudis trükköt.
Szerintem, ha nem pl egy pelenkázásért vagy cipő felhúzásért ígérget valaki fűt-fát, akkor semmi gond nincs vele. Felsős koromban elég sokszor kellett szúrni az arcüregem és mindig örültem utána a meglepetésnek. Sőt felnőtt fejjel is jól esik, ha betegen, az ágyat nyomva a férjem vagy anya valami finomsággal lep meg.
Gyors gyógyulást!

teide írta...

Miután megtaláltad a jutalmazós utat, talán későn mondom, de egy még kevésbé humánusnak tűnő megoldást is ajánlhatok: szőnyegre leülsz, gyereket a lábaid közé, fejjel feléd lefekteted, a két lábaddal lefogod a két karját és a lábát, ha kell, a comboddal a fejét is meg tudod tartani. Ez talán még brutálisabban hangzik, mint amit te leírtál, de egyedül is ki tudod szívni az orrát. Egy háromgyerekes ismerősömtől tanultam...

Jobbulást a családnak!

Vica írta...

Szerintem nem lesz semmi baj abból, ha bizonyos - kivételes - dolgokra vesztegetéssel vesszük rá a gyereket.
Egyébként is, itt a lényeg az, hogy elmagyaráztad a dolgot Andrisnak, rávetted az együttműködésre.

Majd meglátod, egyre több dologra ráveheted pusztán az elmagyarázással is, mert az a lényeg, hogy odafigyeljen arra, amit mondasz, és ne ássa bele magát a hisztibe.

Szeri írta...

Mi is légcsőgyulladással küzdöttünk illetve fogzáskor fellépő felsőlégúti fertőzéssel. Olivér hősiesen tűri már, szimplán csak sikoltozik, mert csak... Miksa eleinte ordít, aztán amikor rájön, hogy jó az neki, akkor csak ő is rikoltozik:)
Én úgy szívom nekik, hogy felülök az ágyra, vagy a földön a szivacsra, lefektetem őket, úgy hogy a fejük a combom között legyen, a karjaikra ráteszem a lábam (nem tehénkedek rájuk:D) és így nem tudnak csapkodni. A lábuk meg nem érdekes. És egyedül is ki tudom szívni nekik így.
Jah, most nézeim, Teide már leírta:DDD

Csigamami írta...

hmmm.... én egyszer kipróbáltam a porszívósat magamon, mikor megvettem és azzal a lendülettel vágtam a szemetesbe, mert valami kegyetlen érzés volt. Sztem ez is olyan, mint A fájdalom, valaki érzékenyebb rá valaki szinte abszolút nem. Lehet, hogy azok a gyerekek, akik már a sokadik ilyen alkalom után is kézzel lábbal hadakoznak épp az érzékenyebb kategóriába tatoznak és kúrv@ sz@r nekik.... Sok olyat olvastam, hogy mondjuk egy 5 alkalom után nem volt már semmi gáz... és az első 5 is inkább csak mert zajos volt a cucc.... és még az sem jelent feltétlen semmit, hogy Rudiért kibírta... Én is csak azért nem sipítozom végig a gyökér kezelést, mert tudom, ha kijön végre az a franc ideg onnan, akkor utána nem fog fájni a fogam... de szívem szerint végig ordítanám.... Mondjuk mi nagyon jól meg voltunk enélkül a porszívós cucc nélkül is, mert a kézi kiszedte annyira, amennyire ki kellett és a Nasivin gyerek és a Babyloof balsam duo (mellkason is, bár elvileg oda nem szabad) annyira odavágott, hogy tök betegen is nyugodtak voltak az éjszakák (Plussz kb. másféléves koráig Maxi Cosiban alvás, mostanság meg a babakocsit féldöntött pozicíóban használom 2-3 napig). Nálunk a jutalmazás a pelenkaelhagyásnál segített sokat. Ha wc-be ment a kaki, akkor kapott meglepetés tojást :o) Úgyhogy motiváló párti vagyok én is :o)